Yüksek seviyede refah, huzur ve mutlu hayat anlamında cennetin isimlerinden biri. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer. Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan kavramlardan biri.
Naim, Arapça kökenli bir isim olup, "mutluluk", "huzur", "nimet" ve "cennette yaşayan" anlamlarına gelir. İslam inancına göre cennet nimetleri anlamında da kullanılır ve bu mekânın huzuru ve güzelliklerini çağrıştırır.
1. İyilik etme, iyilik. 2. Bağış, bağışlama.
Cennetin en yüksek kademesinin Naim olduğu belirtilmektedir. Bu kademede Peygamberler, şehitler ve en dindar kişilerin barınacağı varsayılmaktadır.
Bunlar, Firdevs, Adn Cennet'i, Nâim Cennet'i, Daru'l-Huld, Me'va Cennet'i, Daru's-Selâm ve İlliyyûn'dur. Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır.
İlgili 22 soru bulundu
Hz. Peygamber s.a.v şöyle buyurdu: "Cennet şu dört kimseye aşıktır;Ramazan orucunu tutanlara,Diline sahip çıkanlara,Kur'an okuyanlara Komşusuna ikramda bulunanlara."
En yüksek kademe Firdevs (bazen Adn denilir) olarak bilinir. Yine bu kaynaklara göre; Kıyametten sonra Firdevs kademesine ilk olarak Muhammed bin Abdullah, ardından sefalet içinde yaşayanlar ve sonra en dindar olanlar girecektir. Cennete girenlerin melekler tarafından Arapça selamlanacakları rivayet edilmektedir.
Özetlersek; cennetin sekiz kapısı vardır: Salat, Cihad, Reyyan, Sadaka (Zekât), Hac, Af, Eymen (Sağ, mübarek) ve Zikir-İlim kapısı. Demek ki, ehl-i ilim, İLİM kapısından girecektir.
Kelime, Hz. Peygamber'e nisbet edilen ve cennetten söz eden çeşitli hadislerde de geçmektedir. Bu hadislerde belirtildiğine göre firdevs cennetin ortası, en yüksek ve en değerli bölgesi olup arşın altındadır.
Dünya sporuna ve Cumhuriyet'in 100 yıllık tarihine halterde damga vuran efsane sporculardan olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu "Cep Herkülü" lakaplı Naim Süleymanoğlu'nun vefatının üzerinden 6 yıl geçti.
Şuara Suresi 85. ayette Hz İbrahim'in "Beni naim cennetinin varislerinden eyle." duası var. Peygamberimiz (s.a.m) ise "Allah'tan firdevsi isteyin, o en yüksek cennettir." buyuruyor.
Ravza-i Mutahhara (Osmanlıca: روضهء مطهره; Arapça: الروضه المطهره, ar-Rawda al-Mutahhara), Medine'deki Mescid-i Nebevî'nin içinde, İslam dini peygamberi Muhammed'in mezarından minberine kadar olan özel yerdir. Riyazul Cenne yani Cennet Bahçeleri olarak da bilinir. Ravza (Arapça: روضه) bahçe anlamındadır.
Yüksek seviyede refah, huzur ve mutlu hayat anlamında cennetin isimlerinden biri. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer. Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan kavramlardan biri.
Naim: Kur'ân'da Naîm Cennetleri şeklinde geçer.
Filmde Naim Süleymanoğlu'nun, 1970'li yıllarda 9 yaşındayken halterle tanışmasından başlayarak 1988 yılındaki Seul Olimpiyatları'na kadar geçen yılları anlatılıyor. Efsane milli halterci, 18 Kasım 2017'de tedavi gördüğü hastanede karaciğer yetmezliği nedeniyle 50 yaşında hayata veda etti.
Atasözü Cennetin kapısını cömertler açar Cennetin kapısını cömertler açar. [1] Cömert insan muhtaçları gözetir, yardımda bulunur. Allah da onların bu fedakarlıklarına fazlasıyla mükafat verip cennetine koyar.
Firdevs: Cennet, cennet bahçesi.
-Cennetin en büyük nimeti Allah'ın görülmesidir. Ve Ebedi Huzur ve Mutluluk Ortamının Kazanılmasıdır.
Kuran'da geçen cennet çiçeklerini bazılarının adları şunlardır: Sidelya, Belinay, Dalya, Gonca, Sad-berg. Sadece çiçekler değil cennette birbirinden özel ve güzel başka bitkiler, ağaçlar da bulunmaktadır. Bu ağaçlardan birisi de Hz. Muhammed'in pek sevdiği sudan ağacıdır.
“Resulullah (asm): “Cennete en son giren kişi Cehennemden çıkarken bazen yürür, bazen düşer. Cehennemden kurtulduğu vakit döner ve: “Beni senden kurtaran Allah'ın şanı ne yücedir” der. Allah bana öncekilere ve sonrakilere yapmadığı ihsanı yapmıştır, der. Ona bir ağaç gösterilir.
"Allah'ın yaratıklarından cennete ilk girecek kimse fakirlerdir." (Kenz'ul-Ummal, 16636). "Cennete ilk girecek olan kimse şehid ve Rabbine en iyi ibadette bulunan kuldur." (Tenbih'ul-Havatir, 1/57). Resûlullah (s.a.a.), Hz. Ali'ye (a.s.), "Cennete giren ilk dört kişi Benim, sensin, Hasan ve Hüseyin'dir" buyurdu.
EYMEN Kapısı, tevekkül ehli, mübarekler ve arif evliyalar kapısıdır. İLİM Kapısı, Âlimler ve ilim eseri sahiplerinin kapısıdır. Bazı cahiller bu kapı yerine zikir kapısı diyerek Sayısal İslamı dayatmaktadır.
Peygamberler, şu an berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerde hesaplar görüldükten sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri