Son dakika haberi! Merkez Bankası'ndan bankalara gönderilen talimatla nakit avans ve kredili mevduat hesabı düzenlemeleri konusuna açıklık getirildi. Talimatta, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde hiçbir sınırlama uygulanmayacağı bildirildi.
Yeni gelişmeye göre alınan nakit avans kararı iptal edildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası "Kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde hiçbir sınırlama uygulanmayacak" açıklamasında bulundu.
Geçtiğimiz günlerde TCMB kredi kartlarından nakit avans çekimleri karşılığında bankalara menkul kıymet tesisi zorunluluğu getirmişti. Merkez Bankası'nın (TCMB) nakit avans ile ilgili düzenlemelerinin ardından bankalar kredi kartlarını nakit avanslara kapattı.
Merkez Bankası, son zamanlarda kredi kartlarında nakit avans işlemlerinin artması sebebiyle kısıtlama getirildiğini açıkladı. 18 Mayıs 2023 tarihi itibariyle kredi kartıyla nakit avans işlemlerine limit sınırı getirildi. Çoğu banka ise kredi kartından nakit avans işlemini kapattı.
Tüm uygulamalar ortadan kaldırıldı ve eski sistemde olduğu gibi nakit avans sınırı konmadı ve bankalara da menkul kıymet tesisi zorunluluğu kalktı. Bunun yanında kuyum harcamalarında da oluşan sınırlar kaldırıldı ve menkul kıymet tesisi zorunluluğu ortadan kalkmış oldu.
İlgili 35 soru bulundu
Merkez Bankası'ndan yeni talimat: Kredi kartı nakit avans kararı kaldırıldı
Nakit Çekime Kapatılan Kredi Kartı Ne Zaman Açılır? Kredi kartınızı nakit çekimine tekrar açtırmak için, kredi kartı borcunuzu ödemeniz gerekir. Kredi kartı borcunuzu ödedikten sonra, ödeme işlemi banka sistemine düşer düşmez, kredi kartınız nakit çekime tekrardan açılacaktır.
Merkez Bankası diğer bankalara dedi ki "kredi kartı limiti belli bir seviyenin üzerinde olan vatandaş nakit avans kullanımı yaparsa, kredi türüne göre yapılan bu kullanımın yüzde 30 kadarını menkul kıymet tesisine dahil ederim". İşte bu da bankaların kredi kartı ile nakit avans uygulamasını sonlandırmasına yol açtı.
Merkez Bankası'nın, döviz talebini artırdığı endişesiyle ucuz faizli nakit avansı kısıtlamak için getirdiği uygulamadan yurttaş tepkisi üzerine vazgeçmesine rağmen bankalar taksitli avansı tamamen kaldırdı.
Nakit Avans Limiti Nedir? Nakit avans limiti, bankanız tarafından belirlenen kredi kartınızdan çekebileceğiniz maksimum nakit avans tutarıdır.
Kredi kartınıza dönem borcunuzun %50'sinden daha az ödeme yapar ve bunu bir yıl içinde üç kez tekrarlarsanız kart borcunuz kapanana dek nakit avans çekimine kapatılacak.
Alınan kararda, ek hesap ya da kredi kartından nakit çekiminde faizin diğer kredi türlerine göre (yüzde 1,36) daha cazip olması nedeniyle son dönemde yaşanan artış etkili oldu. Merkez Bankası'nın tebliğinin ardından bankalar 18 Mayıs'ta ya nakit avansı tümüyle kapattı da ya da 5 bin lirayla sınırlandırdı.
Kredi kartında 15 bin lira nakit avans sınırı getirilmişti, bu karar ortadan kaldırıldı. 15 bin liraya kadar kredi kartından nakit avans çekildiğinde bankalar menkul kıymet tesisine tabi tutulmayacaktı ancak 15 bin liranın üzerindeki nakit avans ve kredili mevduat hesabında bankalar menkul kıymet tesisine tabi ...
Nakit avans, bankamızın acil nakit ihtiyacını karşılamaları için müşterilerimize sunduğu bir bankacılık ürünüdür. Belirli şartlar ve sınırlar doğrultusunda çekebileceğiniz nakit avans için bir kredi kartınızın bulunması gerekmektedir.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır.
Yasal düzenlemeler kapsamında bir takvim yılı içerisinde en fazla 3 defa, asgari ödeme tutarının altında ödeme yapılan kredi kartlarınız ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri gerçekleştirilemez ve bu kredi kartı limitleriniz arttırılamaz.
Aradaki Fark Ne? Taksitli nakit avansı, nakit avanstan ayıran nokta ödeme sürecidir. Nakit avansta alınan borca günlük faiz işlerken taksitli nakit avansa aylık faiz işler. Nakit avans borcunuzu en hızlı ödemek sizin için kârlı olacakken taksitli nakit avansı seçtiğiniz vadede ödeyebilirsiniz.
Nakit avans ve krediyi birbirinden ayıran temel fark ise ödeme planıdır. Buna bağlı olarak da faiz oranları belirlenir. Nakit avansın faiz oranları, kredi kullanımına göre daha yüksektir. Uzun vadeli çözümler için ise kredileri tercih etmenizde fayda var.
Nakit Avans Kredi Notunu Düşürür mü? Nakit avans geri ödemesi düzenli olarak yapılmadığı takdirde, tıpkı kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda kredi notunun düşmesi gibi düşürebilir. Düşük kredi notu, kredi kartı kullanımını etkilediği gibi nakit avans kullanımını da etkileyebilmektedir.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Nakit avans faiz oranı yüzde 1.36'u geçemez
TCMB kararına göre mevcutta aylık yüzde 1.36 faiz oranı ile nakit avans kullanılabiliyor.
Nakit avans faizi kredi kartı faizi oranlarının üzerindedir. Çektiğiniz avansı ödemediğiniz her gün faiz işlemeye devam eder. Kısa zamanlı nakit ihtiyaçlarda kullanılabilecek bir yöntem olabilir fakat uzun vadeli olarak kredi kartından avans çekmek sizlerin zararına olacaktır.
Yasal düzenlemeler kapsamında bir takvim yılı içerisinde en fazla 3 defa, asgari ödeme tutarının altında ödeme yapılan kredi kartlarınız ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri gerçekleştirilemez ve bu kredi kartı limitleriniz arttırılamaz.
Güvenlik ayarlarınızdan işlem limiti, işlem kısıtı, erişim zamanı ve erişim tanımlama (ip, isp, yurtiçi, yurtdışı) bazlı sınırlama ve kısıtlama yapabilirsiniz. Erişim engelini kaldırmak istediğinizde yeniden 0850 220 00 00 Müşteri Hizmetlerimizi aramanız yeterlidir.
Kartınızdaki kısıtları değiştirmek için 0850 258 00 00 Müşteri İletişim Merkezi, İnternet Şube ve Mobil Kanallarımız aracılığıyla işlem yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri