Nakdi olmayan kredilerde, krediyi kullanan şirket, nakit para değil, bankanın güvencesini satın almış olur. Dolayısıyla yapılan işin ya da satın alınan malın ücretinin tamamı, yine alıcı tarafından ödenir. Buna ek olarak bir de banka, bu hizmete karşılık bir ücret talep eder.
Nakdi krediler belirli bir süre sonunda vade faiziyle birlikte geri alınmak üzere tüzel ve gerçel kişilere bankalar tarafından verilen ödünç paradır.
Bankacılıkta kredi, belli koşullarla kişilere ödünç para verilmesi (Nakdi Kredi) veya onların bazı yükümlülükleri için garanti verilmesi (Gayrinakdi Kredi)anlamına gelmektedir. Bir kişiye kredi verilmekle ona hem mali bir imkan sağlanmakta, hem de saygınlık kazandırılmaktadır.
Bunlar, nakit ve nakit olmayan kredilerdir. Nakit olmayan krediler ise gayrinakdi kredi olarak isimlendirilir. Örneğin, en çok kredi alma nedenlerinden birisi olan taşıt ya da ev satın almak için alınan krediler nakdi kredilere birer örnektir. Gayrinakdi krediler ise şirketlerin kullandığı bir kredi türüdür.
İlgili 30 soru bulundu
2.5.2.
Krediler vadelerine göre; kısa, orta ve uzun olmak üzere üçe ayrılır. Kısa Vadeli Krediler: Vadeleri 12 aya kadar (dahil) olan kredilerdir. Orta Vadeli Krediler: Vadeleri 1 yıl ile 5 yıl arasında olan kredilerdir. Uzun Vadeli Krediler: Vadeleri 5 yıldan fazla olan kredilerdir.
Gayrinakdi kredi, birçok farklı şekilde kullanılabilir. Örneğin, alacaklı taraf, satış yapacağı mal veya hizmetin bedelini peşin alamadığı durumlarda, satıcının ödeme taahhüdüne dayalı olarak gayrinakdi kredi sağlanabilir. Bu sayede satıcı, mal veya hizmeti teslim ettikten sonra ödemesini güvence altına alır.
Örneğin, 5941 sayılı Çek Kanunu'nun m. 3/3 uyarınca, çek kanuni karşılık tutarının ödenmesi, muhatap banka ile müşterisi arasındaki gayrinakdi kredi ilişkisi olarak belirtilmiştir.
Gayri nakdi kredi limitleri ne kadardır ayrıntıları ile derledik. Borçlu üzerinden alacaklıya karşı ödenmesi gereken miktar adına düzenlenen parasal yapı gayri nakdi kredi şeklinde bilinir. Bu yükümlülük parasal yönden bir metne çevrilir ve banka tarafından hazırlanır.
Kredi Türleri Üç Gruba Ayrılabilir:
Banka kredileri bireysel krediler, kurumsal krediler ve ticari krediler olmak üzere üçe ayrılır. Bireysel yani kişisel olarak adlandırılan kredi türleri ise üç gruba ayrılabilir. İhtiyaç kredisi, konut kredisi ve taşıt kredisi olarak 3 tip kredi kullanılabilir.
Firmanıza belli bir limit ve vade dâhilinde istediğiniz zaman ve miktarda para çekme ve para yatırma özelliği tanıyan, piyasada gerçekleşen faiz oranı değişikliklerine duyarlı bir üründür. Kredi faizinin dönem sonlarında ödendiği ürünümüz kısa vadeli nakit ihtiyaçlarınızı karşılamaktadır.
Rotatif kredilerin faiz oranı dönem koşullarına göre belirlendiği için değişkenlik gösterebilir; bu ürünün sabit bir faiz oranı yoktur. Spot kredilerde, kredinin faiz oranı kullanım tarihinde belirlenerek sabitlenir ve bu faiz oranı kredi vadesinin sonuna kadar sabit kalır.
İhtiyaç duyduğunuz nakit miktarı, kredi kartı limitinizi aşmıyorsa nakit avans kullanabilirsiniz. Kullandığınız miktar, kredi kartı limitinizden düşürülür. Bu işlem size ayrılan kredi limitinden yapıldığı için banka ile görüşmenize de gerek kalmaz.
Teminat Mektubu
Resmi kurum ve kuruluşlarla, ikinci ya da üçüncü şahıslarla, gerçek veya tüzel kişilerle yapacağınız iş anlaşmalarında, mal alım/satımlarında, bayilik, mahkeme, ihale, kira, güvence bedeli vb sözleşmelerde ihtiyacınız olan gayri nakdi kredi türlerinden biridir.
Gayri Nakdi Krediler Hangi Hesapta İzlenir? Gayri nakdi krediler, işletmenin satın aldığı mal veya hizmetlerin karşılığında aldığı krediler olduğu için, muhasebe kayıtlarında "diğer borçlar" hesabında izlenir.
Bir borcun ifası amacıyla düzenlenen çekin, muhataba ibrazdan önce ödenip ödenmeyeceği belli değildir. Bu nedenle çekin öncelikle ödenmek üzere muhataba ibraz edilmesi zorunludur.
Çekin karşılıksız olması halinde muhatap banka, çekin karşılığının bulunmaması halinde her bir çek yaprağı başına 2030 TL ödemekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra, hamilin müracaat hakkı kapsamında tüm müracaat borçlularına karşı başvurma olanağı doğmaktadır.
Çek en basit işlevi ile bir ödeme aracı olarak karşımıza çıkar. Genelde çek defterinden kesilen tutara göre banka tarafından nakit olarak karşılığı verilse de piyasa içerisinde vadeli olarak da kullanılabilir.
İthalatçı firmaların ihracatçı tarafından keşide edilen poliçeyi kabul ederek, mallara ödeme yapmadan sahip olmasına olanak veren bir finansman türüdür. İhracatçıya ödeme, poliçe vadesinde yapılır. Firmalar açısından ödemelerin banka garantisi altına alınmış olması, dış ticaret işlemlerinde esneklik ve güven sağlar.
Ne kadar ihtiyaç kredisi çekebilirim? Çekebileceğiniz maksimum ihtiyaç kredisi tutarı yasalarla sınırlandırılmıştır. Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. Yüzde elliye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün.
Akreditif ithalatçının ülkesindeki bir bankanın, ihracatçının ülkesindeki bir banka aracılığıyla belirli bir parayı ihracatçıya, istenilen belgeleri önceden saptanan bir süre içinde ibraz etmesi koşuluyla ödemeyi taahhüt ettiği şartlı banka garantisidir.
Teminat Karşılığı Kredi Nedir? Teminat, birbankadan kredi almadan önce, alınan kredinin daha sonra ödenebileceğinigösteren maddi varlıkların gösterilmesidir. Gösterilen maddi varlıklarsayesinde banka, krediyi alan kişinin, daha sonra, bu maddi varlıklarıkullanarak krediyi ödeyebileceğine kanaat getirir.
Bireysel İhtiyaç Kredisi nedir? Bireylerin, ticari amaçlar dışında eğitim, seyahat, evlilik, taşınma, alışveriş, beyaz eşya gibi her türlü ihtiyacını karşılamak için farklı vade seçenekleri ve çeşitli tutarlarda kullandığı kredi türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri