Örneğin 3 yaşında hemen hemen her çocuk günde en az bir kere şekerleme ihtiyacı duyar. Fakat 4 yaşına geldiklerinde şekerleme yapan çocuk miktarı %60 oranlarına kadar iner. Neredeyse tüm çocuklar 7 yaşına kadar öğle uykusu uyumaktadır.
Bazı çocuklar 3 yaş civarı gündüz uykularını bırakırken bazıları 5 yaşına kadar gündüz uykusu uyuyabiliyor. Genele bakıldığında ise çocuklar 3-4 yaş arasında gündüz uykusundan vazgeçiyor. Bu konuda bir karara varmak için en doğrusu çocuğunuzun işaretlerini takip etmek.
18-21 ay arasında gündüz uykusu teke düşer. 21-36 ay arasında çocukların büyük bir kısmı günde 1 kez yarım saat ile 2 saat arasında öğle uykusuna ihtiyaç duyarlar. Çocukların gündüz uykusunu bıraktığı dönem 3 ila 5 yaş arasında değişiklik gösterebilir.
Öğlen uykusu da sabah kalkış saatine bağlı olarak ortalama 12.30-13.30 arası bir saatte başlayabiliyor. Bu dönemde çocukların, gece ortalama yine 11-11,5 saat ve genelde gündüz ortalama 2 saat uzunluğunda (tek uyku şeklinde) uykuya ihtiyacı oluyor.
Bebek ve küçük çocuklarımızın kesintisiz ve uzun gece uykuları uyuyabilmeleri için iki önemli koşul vardır: Yatakta kendi kendine uykuya dalmak ve Doğru Zamanlama… 0-4 yaş arası bebek ve çocukların gece kesintisiz uyuyabilmeleri için 18:30-20:30 arasında akşam uykusuna yatmaları idealdir.
İlgili 37 soru bulundu
Bu yaştan sonra uykular kendiliğinden azalma eğilimi gösterir. Örneğin 3 yaşında hemen hemen her çocuk günde en az bir kere şekerleme ihtiyacı duyar. Fakat 4 yaşına geldiklerinde şekerleme yapan çocuk miktarı %60 oranlarına kadar iner. Neredeyse tüm çocuklar 7 yaşına kadar öğle uykusu uyumaktadır.
3-5 yaşında bir çocuk için 13-14 saat iken, 6-8 yaşındaki bir çocuk için 10-12 saattir.
3-5 yaşındaki çocukların uyku ihtiyacı yaklaşık 11-13 saattir. Çocuklar 6-13 yaşına geldiklerinde 9-11 saat uyurlar. Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
Çocuklar için öğle uykusu, zihinsel gelişim açısından büyük bir öneme sahiptir. Öğle uykusu sırasında, çocuğun beyni dinlenir ve rahatlar. Bu, zihinsel yorgunluğun azalmasına ve bilişsel tazelik kazanılmasına katkı sağlar. Dinlenmiş bir beyin, daha iyi öğrenme ve düşünme yetenekleri sunar.
Çocuklarda uykusuzluğun nedenleri arasında; astım,kolik sancılar, reflü, otizm, gece beslenme, diş çıkarma, uyku apnesi, dikkat eksikliği, obezite, hiperaktivite bozukluğu, akut üst solunum yolu enfeksiyonları, aile içi sorunlar, çocukta zor mizaç olarak sıralayabiliriz.
Uyku gerilemesi, ortalama 1 hafta içerisinde sonlanır. Ayrıca bunun bebeğinizin sağlıklı gelişiminin bir parçası olduğunu bilmeniz sizi sakinleştirebilir 🙂 .
Bebeğinizin bu dönemde akşam 20:00-21:00 gibi uyuması gerekir. Daha geç saatlere kalırsa o saate kadar yorulup uykuya dalmakta zorlanabilir. Gündüz uykuları için de aynı uyku rutinini oluşturmalısınız. Bebeğiniz fazla yorulmadan onu gündüz uykusuna yatırmalısınız.
Kişinin 24 saat içerisinde uykuya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleridir. Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
Çocukların derin uykuya daldıktan sonra 1 ila 2 saat içerisinde çığlık, korku veya titreyerek uyanmasına uyku terörü denir. Uyku terörü diğer bir adıyla gece terörü olarak da bilinen uyku bozukluğudur. Bu durum genellikle uyurgezerlik ile eşleştirilebilir.
Tutarlı ve Eğlenceli Bir Rutin Oluşturun: Uyku öncesi rutinleri ile çocuğunuza uyku zamanı işaretini verebilirsiniz. Bu yaş dönemi için diş fırçalama, kitap okuma, gün içerisinde en çok hoşuna giden bir olayı paylaşma,ışıkları kapatma ve iyi geceler öpücüğü vermek uygulayabileceğiniz aktivitelerden bazılarıdır.
Bebeklerin artık yavaş yavaş çocukluğa adım attıkları bir dönemdir. Ortalama olarak gündüzleri 2-3 saat ( bir veya iki gündüz uykusu) geceleri ise 10-12 saat arasında uyurlar.
Çocuklarda öğle uykusu alışkanlığı üç veya dört yaşına kadar devam etmelidir. Öğle uykusu için, kış aylarında 13.30'un, yaz aylarında ise 14.30'un geçilmemesi gereklidir. Bu saatlere dikkat edip, sabah kalkış ve öğlen uykusu saati konusunda bir düzen takip edilmesinde yarar.
Çocuklar için öğle uykusu, zihinsel gelişim açısından büyük bir öneme sahiptir. Öğle uykusu sırasında, çocuğun beyni dinlenir ve rahatlar. Bu, zihinsel yorgunluğun azalmasına ve bilişsel tazelik kazanılmasına katkı sağlar. Dinlenmiş bir beyin, daha iyi öğrenme ve düşünme yetenekleri sunar.
Geçmişte de güzellik uykusu adı altında bazı kadınların öğle uykusuna yattığı bilinir. Düzenli öğle uykusu cildi güzelleştirir. Hücreler yenilenme fırsatı bulduğu için yaşlanma belirtileri gerilemeye başlar. Böylelikle kişi daha uzun süre genç ve diri bir cilde sahip olur.
Yenidoğanın uykusu 18-20 saate kadar ulaşabilir. Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.
Küçüklerin olumlu veya olumsuz bir duyguyu yoğun şekilde yaşaması tetikleyici bir durum olabilir. Ayrıca stres, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, yüksek ateş, düzensiz beslenme ve hastalık hâli de gece terörünü tetikleyebilen unsurlardır.
Bu nedenle, 'bebekler ne zaman kendi kendine uyur? ' sorusu için 3-4 aylık oldukları farkındalık dönemi, ideal bir zaman dilimi olacaktır. Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Kaç Saat Uyku Dinç Tutar? 14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri