Nakşibendî silsilesinin önemli sûfîlerinden biri. Nakşibendiyye tarikatının Hâcegân silsilesinde yer alan bir mutasavvıf.
Tarikatın temeli, Bahaeddin Nakşibend'in de mensup olduğu ve Yusuf el-Hemedânî tarafından kurulan ve sonrasında halifesi Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen Hâcegân tarikatına dayanır. Nakşibendilik tarikatı ise kökenini soy olarak Ali ve altıncı imam Cafer-i Sadık'a dayandırmaktadır.
Hüseyn, Reşahât, s. 61.). Nakşibend, Hanefi mezhebine mensuptu.
Nakşibendi tarikatı, 1318-1389 yılları arasında Türkistan'da yaşayan Bahaeddin Nakşibend tarafından kurulmuştur ve İslam dünyasında çok yaygındır. Farsça bir kelimedir.
İlgili 15 soru bulundu
Nakşibendi Tarikatı | Şeyh Seyyid Abdulbaki Elhüseyni Hazretleri - YouTube.
Nakşibendi Tarikatı'nın günümüze ulaşan iki büyük kolu bulunmaktadır. Bunlara Müceddidiyye ve Halidiyye isimleri verilir.
Nakşibendîlik, 14. yüzyılda Orta Asya'da, Bahâeddin Nakşibend tarafından kurulduğu kabul edilen tasavvuf akımıdır. Bu tasavvuf hareketi, zamanla Hindistan, Kafkaslar, Orta Doğu, Anadolu ve akabinde Balkanlar olmak üzere geniş bir sahaya yayılarak günümüze kadar ulaşmıştır.
Nakşibendiyye tarikatının kurucusu. Bahâeddin Nakşibend'e (ö. 791/1389) nisbet edilen tarikat. Nakşibendiyye tarikatının kurucusu Bahâeddin Nakşibend'in mürşidi.
Nakşibendiliğin Menzil kolunun şeyhi Abdülbaki Erol'un hayatını kaybetmesinin ardından tarikat üçe bölündü. Abdülbaki Erol hayattayken, oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol'a halifelik vermişti. Böylece tarikat üçe bölünmüştü. Tarikata bağlı Semerkand Vakfı, Semerkand TV ve şirketler Mübarek Erol'a kalmıştı.
Nitekim Süleymancılar 2014 ve 2018 yerel seçimlerinde de bazı bölgelerde CHP'ye destek vermeyi sürdürdü. Fakat 2018 seçimlerinde cemaat İYİ Parti'ye ve Meral Akşener'e destek verdi.
Diyanet'in raporunda Menzil tarikatı şöyle anlatılıyor: “Oluşum Nakşibendiliğin Hâlidî kolunun ülkemizdeki uzantılarından biridir.
1-a) nakşibendi tarikatı
türkiye'de en fazla kolu, en fazla cemaati, en fazla müridi bulunan, siyaset ile iç içe olan, türkiye'nin en etkili tarikatıdır. nurcular da nakşibendiliğin bir koludur. şeyh muhammed nayır erzincani.
Net hedeflerin hızlıca ve kararlılıkla hayata geçirilebilmesi adına geçtiğimiz kritik dönemin tecrübesini önemsiyoruz. Bu vesileyle hem Cumhurbaşkanlığı hem de Milletvekili Genel Seçimleri'nde Cumhur İttifakı'nı destekliyoruz.”
Yaşamı Mahmut Ustaosmanoğlu, Ali-Fatma Ustaosmanoğlu çiftinin çocukları olarak 1927 yılında Trabzon'un Of ilçesine bağlı Tavşanlı köyünde doğdu.
İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir.
KAYSERİ
Nakşibendi tarikatının Anadolu'daki en önemli kolları arasında. Yahyalı Hacı Hasan Efendi'den alıyor adını.
Muhammed Bahaeddin Nakşibend (1318 -1389) tarafından kurulan Nakşibendiyye tarikatı 14. yy'den günümüze kadar İslâm dünyasında çok tutulmuş ve en yaygın Sünnî tarikatı olarak tanınmıştır.
Türkiye'nin en büyük tarikatlarından biri olan Menzil artık 3 şeyh tarafından idare edilecek. Cemaat ve tarikatlarla ilgili araştırmalarıyla tanınan Müfid Yüksel, tarikatlarda "şeyh seçimi" diye bir uygulamanın olmadığını belirtiyor.
Vakfın kapatılması durumunda malvarlığı ve hakları İsmail Ağa İlim Hizmet Vakfı'na devredilecek. İsmailağa Cemaati son olarak, tarikat gölgesinde küçük yaşta evlendirilen kız çocuğunun hikayesini anlatan Kızıl Goncalar dizisini hedef göstererek yayından kaldırılmasını talep etmesiyle gündeme gelmişti.
Muhammed Bahauddin Şeyh Nakşibendi, evliya olarak kabul edilir. Muhammed Bahauddin Şeyh Nakşibendi; seyyid olup insanları Hakka dâvet eden, doğru yolu göstererek saâdete kavuşturan ve kendilerine "Silsile-i aliyye" denilen büyük âlim ve velîlerin on beşincisidir.
Nakşibendilik Hanefi bir çizgide ilerlemiş ve Türk boyları arasında yayılmıştır. Tarikat Bahaüddin Nakşibend'in vefatından sonra halifeleri Alaeddin Attar, Zahid Bedahşi ve Muhammed Parsa tarafından geniş bir bölgeye yayılmıştır.
Resmi kaynaklara göre, Türkiye'de 200'den fazla tarikat bulunmaktadır. Ancak bazı araştırmacılar, bu sayının 500'ü aştığını iddia etmektedir.
Ahmed er-Rifâî'nin kızından torunu Ebü'l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye'de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri