Nakşibendilik (Osmanlıca: نقشبندیه Nakşbendiye), Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi'nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı.
NAKŞIBENDİLİK TARİKATI VE TARİKAT MENSUBU MEŞHUR JÜSİP KÖPEYULİ Öz: Muhammed Bahaeddin Nakşibend (1318 -1389) tarafından kurulan Nakşibendiyye tarikatı14. yy'den günümüze kadar İslâm dünyasında çoktutulmuş ve en yaygın Sünnî tarikatı olaraktanınmıştır.
Alevîlik, Kızılbâşlık ve Bektâşîlik (bir tarikattır) kendi içinde bazı nüanslar olmasına rağmen Hz. Ali ve Evlâd-ı Resûlʼe, yani On İki İmamlar diye adlandırılan Ehl-i Beytʼe bağlıdırlar.
Nakşibend, Hanefi mezhebine mensuptu.
Nakşibendi tarikatı, 1318-1389 yılları arasında Türkistan'da yaşayan Bahaeddin Nakşibend tarafından kurulmuştur ve İslam dünyasında çok yaygındır. Farsça bir kelimedir.
İlgili 37 soru bulundu
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir. Muhammed Raşit Erol (1930-1993) tarafından kurulmuştur. 12 Temmuz 2023'e kadar önderleri Abdülbaki Erol'du.
Muhammed Cemal b. el-Kebîr b. Musa b. mran b. Yahya b. Hüsameddin el-Bekrî eş-Şattârî el-Muktserî el-Hindî en- Nakşibendî aslen Sistanlı olup soyu Ebû Bekir es-Sıddîk'e ulaşmaktadır.
Nakşibendiyye tarikatının kurucusu Bahâeddin Nakşibend'in halifelerinden biri.
Nakşibendîlik, 14. yüzyılda Orta Asya'da, Bahâeddin Nakşibend tarafından kurulduğu kabul edilen tasavvuf akımıdır. Bu tasavvuf hareketi, zamanla Hindistan, Kafkaslar, Orta Doğu, Anadolu ve akabinde Balkanlar olmak üzere geniş bir sahaya yayılarak günümüze kadar ulaşmıştır.
Nakşibendilik (Osmanlıca: نقشبندیه Nakşbendiye), Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi'nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı.
Asrın ikinci yarısından sonra, daha çok da Kızılbaşlık kavramının yerine kullanılmaya başlanmıştır. Nusayriler de, 19. Asrın sonlarından itibaren kendileri için “Alevi” ismini kullanmışlardır. Suriye'de varlığını sürdüren Nusayrilik, her ne kadar “Alevi” adı kullanıyor ise de Şii-İmamiyye'nin bir alt koludur.
Tamamına yakını Türkmen (Oğuz) soylu olan Alevîler'dir. Öyle ki Tokat'ta -Dodurga'dan, Salur'a; Afşar'dan Kınık'a- neredeyse 24 Oğuz boyunun tamamından Alevîler yaşamaktadır.
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
Nakşibendilik uzun yüzyıllar Ehl-i Sünnetin ve özellikle de, Hanefi-Matüridi düşüncenin kalesi olmuş bir tarikat olmuştur.
KAYSERİ
Nakşibendi tarikatının Anadolu'daki en önemli kolları arasında. Yahyalı Hacı Hasan Efendi'den alıyor adını.
Şah Veliyyullah ile devam eden Nakşibendî-Müceddidî silsilesi başlıca iki kola ayrılır. Bunların ilki oğlu Şah Abdülazîz ed-Dihlevî'den Ahmed Şehîd Birelvî'ye intikal eden kol, diğeri tarikatı Doğu Bengal'e taşıyan sûfî Nûr Muhammed'e nisbet edilen koldur.
Dünyaca tanınmış bir sima olan ve birçok ülkede müritleri bulunan Nakşibendi Tarikatı Lideri Şeyh Nazım Kıbrısi hayatını kaybetti.
Rapora göre, Türkiye'de belli başlı 30 tarikat silsilesi ve. bunların 400 kolu bulunuyor. Sadece İstanbul'da 445. tekke faaliyetlerini açıktan sürdürüyor.
Babası Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni'dir. El-Hüseyni'nin abisi Seyyid Muhammed Raşid Erol, babalarından sonra şeyh olmuştur. Abisinin vefatının ardından 1993 tarihinde Abdulbaki Erol Menzil tarikatının şeyhi olmuştur. Menzil şeyhi Seyyid Abdulbaki'nin, Hz Muhammed'in 30'ncu göbekten torunu olduğu söylenir.
Emsey Hastanesi'nde sağlık sorunları nedeniyle bir haftadır tedavi gördüğü bilinen Menzil şeyhi Abdülbâkî Erol, bugün (12 Temmuz) saat 14:10'da hayatını kaybetti.
Şeyhleri Abdülbaki Elhüseyni'nin ölümünün ardından bölüneceği söylenen Menzil tarikatında ayrılık kesinleşti. Elhüseyni'nin büyükoğlu Muhammed Saki Elhüseyni bölünmenin resmileştiğini duyurdu.
Muhammed Bahaüddin Nakşibendi (Arapça: مُحَمَّدْ بَهَاءُ الدِّيْنْ اَلنَّقْشِبَنْدِ; 1317, Kasr-ı Arifan, Buhara, Özbekistan - 1389, Kasr-ı Arifan), Nakşibendi tarîkatının isim babası, büyük mutasavvıf evliya.
Özbekistan'ın buram buram tarih kokan şehri Buhara. Kültürel kimliğiyle öne çıkan kentte, İslam Dünyasının manevi dinamiklerinden Şah-ı Nakşibend Hazretleri'nin de türbesi bulunuyor.
Nakşibendi yolunun büyükleri kalp virdini başarıyla tamamlayan kimseye Letaif virdi vermektedirler. Bu zikir de “Allah” ism-i şerifi ile yapılır. 23 bin ile başlar, 101 bine kadar devam eder. Bu zikrin çekiliş vaktini mürşid belirler ve seyrini kendisi takip eder. Letâif virdi, altı latife üzerinde çekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri