Bir Müslüman namaza başlarken, ellerini başının iki yanına kaldırarak Allahu ekber diye söylenen tekbir getirir. Buna iftitah tekbiri denilmektedir.
“Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir. “Allahü Ekber” diyerek iftitah tekbiri alınır. Erkekler, tekbir alırken; ellerin içi kıbleye karşı ve parmaklar normal açıklıkta bulunur.
Niyet, namaz kılmaya niyet edilir. Meselâ "Niyet ettim sabah namazını kılmaya".
Niyet, namazın şartlarından biridir. Niyet, kalbe ait bir iş olup, kişinin bir şeye karar vermesi, hangi işi ne maksatla yaptığını bilmesi demektir. Namazda muteber olan, kalpteki niyettir. Niyetin dil ile söylenmesi müstehap olmakla birlikte söylenmediğinde de namaz geçerli olur (Merğinânî, el-Hidâye, 1/46).
Niyet, irade etmek, kastetmek ve azmetmek anlamına gelmektedir. Yani açık bir şekilde kalbin karar vermesi, yapılacak işin ne için yapıldığının açık olarak farkında olunması demektir. Namazın niyeti de Allah (c.c.) için namaz kılmayı istemek ve hangi namazın kılınacağının farkında olmak ve bilmek demektir.
İlgili 21 soru bulundu
Muhammed'in (SAV) hacet namazı kılmadan önce niyet ettiği ardından da tekbir alarak namaza başladığı rivayet edilmektedir. Hacet namazına niyet etmek için "niyet ettim Allah rızası için dört rekat hacet namazı kılmaya" demek gerekmektedir. Ardından ise Allahu Ekber deyip tekbir getirmek getirmektedir.
Oruca niyet edilirken dil ile söylemeden kalben yapılan niyet de geçerli olmaktadır. Kalben niyet edilirken dille tasdik etmek menduptur. "Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya" şeklinde yapılan niyet en efdal olan niyettir.
Namazdan çıkılması, bütün imamlara göre yalnız bir selâm ile olur, bununla namaz biter (İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 1/320; Zeylaî, Tebyîn, 1/125-126). Birinci selâmı vermeyi farz gören Şâfiîlere göre bunun terk edilmesi namazı da iptal eder (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 1/385).
Peygamber efendimiz, farzlardan önce veya sonra nafile namaz kılardı. Allah rızası için namaza diye niyet ederdi. Peygamber efendimiz, farzlardan önce veya sonra nafile namaz kıldığı için bize bu namazları kılmak sünnet olmuştur. Yani farzlar ile beraber kılınan sünnetlerin hepsi nafiledir.
Kıbleye doğru yönelmeden kılınan namaz geçerli olur mu? Bilerek kıble yönünden başka yöne doğru kılınan namaz geçersiz olur. Kıble yönünü bilmeyen kimse ise araştırma yapar; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Eğer namazı tamamladıktan sonra hata ettiğini anlarsa, namazı sahih olur.
Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
Hiçbir namazda, bugünkü demek şart değildir. Çünkü bugünkü namazı kıldığını bilmektedir.
Ve bu duayı okuyan meleklerin yükü hafiflemiştir. Bizler de namaza başlarken Sübhaneke'yi okuyarak Allah'tan üzerimizdeki ölü toprağını kaldırmasını talep etmiş oluyoruz. "Ya Rab, arşı taşıyan meleklerinin, bu dua hürmetine üzerindeki yüklerini nasıl hafiflettiysen, bizim de üzerimizdeki yükleri öyle hafiflet.
Niyet, kesin olarak irade etmek, kast etmek demektir. Namaza durulduğunda önce iftitah tekbiri getirilir. Yani Allahu Ekber denilerek namaza başlanır.
1. Niyet ile tekbir arasında besmele çekmek namaza mâni değildir.
Buna göre Hanefiler ilk rekatta taavvüz (euzü) ve besmeleyi, diğer rekatlarda da sadece besmeleyi okumak sünnettir. Şafii ve Hanbeli mezhebine göre ise, her rekatta taavvüz (euzü) ve besmeleyi söylemek sünnettir.
Bunun için “ Niyet ettim Allah rızası için, 2 rekât şükür namazı kılmaya” diyerek niyet edilir.
Besmele çekilir: “Bismillahirrahmanirrahim” “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazımın iki rekât sünnetini kılmaya” denilerek niyet edilir.
Bir defa ilim bize vesvese vermez. İlim bize huzur verir, itminan verir ve bilmediklerimizi öğretir. Namazı yanlış kılmakla ve Kur'ân'ı ister namaz içinde, ister namaz dışında yanlış okumakla insan günahkâr olmaz, bilmeden namazda yanlış okumakla namazı da bozulmaz.
Yalnız kılmış olan veyâ imâmla kılan kimse, selâmın akabinde, (Allahümme entesselâmü ve minkes-selâmü tebârekte yâ zel-celâli vel-ikrâm) demek. Bundan sonra, üç kerre (Estagfirullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyelkayyûme ve etûbüileyh) demek. Buna (İstigfâr düâsı) denir.
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).
“Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ.
ABDEST ALIRKEN NASIL NİYET EDİLİR? Önce kollar dirseklerin yukarısına kadar sıvanır, sonra "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet edilir. Ve "Eûzü billahi mineşşeytanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm" okunur.
Yatsı Namazına Nasıl Niyet Edilir? Sünnet: Niyet ettim Allah rızası için yatsı namazının sünnetini kılmaya. Farz: Niyet ettim Allah rızası için yatsı namazının farzını kılmaya. Son Sünnet: Niyet ettim Allah rızası için yatsı namazının son sünnetini kılmaya.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri