Ticari e-Faturaların iptal edilmesi için alıcı tarafa 8 gün süre verilir. Alıcı taraf, bu 8 gün içerisinde e-Faturayı iptal etme hakkına sahiptir. Alıcı taraf bu süre içerisinde e-Faturayı iptal etmezse fatura geçerliliğini korur.
e-Arşiv Fatura İptali Kaç Gün? e-Arşiv fatura iptal süresi belgenin kesildiği tarihten itibaren maksimum 8 gündür. Bu süre içerisinde iptal talebi açılmayan faturalar Türk Ticaret Kanunu gereği kabul edilmiş sayılır.
e-Arşiv fatura portalı üzerinden, adıma düzenlenen belgeler sekmesine tıklanır. Açılan sayfadan belge tarih aralığı seçilir, sorulama yapılır ve gerek duyulan faturalar seçilir. Ardından “İptal talebi oluştur” seçeneğine tıklanır. Açılan sayfa üzerinden iptal gerekçesi yazılarak belirtilir.
İptal talebi onaylanmışsa ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer almayacaktır. Sorgulama sonucu iptal talebi reddedildiyse ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer alacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
İtiraz talebi reddedilir veya hiçbir işlem yapılmazsa itiraz işlemi GİB tarafından değerlendirmeye alınmaz. e-Fatura itiraz işleminin bildirimi, onay veya red işlemleri faturanın ait olduğu ayı izleyen ayın 20'nci günü sonuna kadar yapılmalıdır.
Özel Entegratör ve Entegrasyon Yöntemini kullanan mükellefler ise Başkanlığa gönderecekleri "İptal Raporu" ile düzenledikleri e-Arşiv Faturalar için "İptal Talebinde" bulunabilirler. Bu şekilde iptal talebini iletilen durumlar için satıcı tarafından portal üzerinden yapılacak ayrıca bir işlem bulunmamaktadır.
1. 1/1/2019 itibariyle e-arşiv rapor gönderimleri, aynı günün gecesinde otomatik olarak gönderilecektir. Gün içinde sistemimize düşen tüm e-Arşiv faturalar gece 00:00'dan sonra rapor haline getirelerek Gelir İdaresi Başkanlığının sistemine iletilecektir.
E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurumtarafından iptal edilemezler. E-faturaların iptali için, faturanın gönderildiğikurum ya da kişinin e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcının e-Faturareddinden sonra söz konusu fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaycaiptal edilebilir.
e-Arşiv ve e-fatura gönderildikten sonra sistemden herhangi bir şekilde düzeltilemez ya da değiştirilemez. Ancak teknik olarak e-arşiv faturanın iptal edilmesi mümkündür. İptal etmek istediğiniz faturaya ait bilgileri e-arşiv raporunun iptal bölümüne girmeli ve ilgili raporu GİB'e göndermelisiniz.
E-Arşiv Fatura uygulaması üzerinden düzenlenen e-Arşiv Faturalar hatalı olarak oluşturulursa iptal edilebilirler. İptal edilen e-Arşiv Faturaların bilgisi e-Arşiv faturaların raporlandığı gibi takip eden gün akşamına kadar oluşturulacak e-Arşiv Fatura raporunda GİB'e raporlanmalıdır.
E-Arşiv fatura iptal süreci başlatılır ve faturanın doğru olarak tekrardan düzenlenmesi istenir. Alıcı bir şirket sahibiyle iptal süreci diğer ticari faturalar gibi 7 gün içinde başlatılabilir. 7 günlük sürenin aşılması durumunda alıcıyla yeni bir faturanın gönderilmesi gerekir. Bu duruma mahsuplaşmak denmektedir.
GİB E-Arşiv Fatura portalı üzerinden “adıma düzenlenen belgeler” sekmesini seçin. Belge tarihinin seçerek sorgulama yapın ve istediğiniz faturaları seçin. İptal talebi oluştur seçeneğine tıklayın. İptal gerekçesi kısmına açıklamanızı yazın ve uyarıyı okudum kutucuğunu işaretleyin.
e-Fatura iptal etme süresi Türk Ticaret Kanununa göre fatura kesim tarihinden itibaren 8 gündür. İptal talebini bu süre içerisinde vermek durumunda olan mükellefin e-fatura iptal onay süresi de 8 gündür.
E-Fatura GİB üzerinden muhatabına E-Fatura kapalı devre sistem üzerinden ulaştırılır, gönderici ve alıcı bu sistem üzerinden kullanıcılarıyla işlem yapabilirler, dolayısıyla GİB anında haberdar olur, iptal edilemez, ancak muhatap ret ya da iade yapabilir.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
Dolayısıyla e-fatura kesilmesi gerekirken kağıt fatura kesilirse VUK 353/I e-fatura cezası hükmü uygulanır. Buna göre 2022'de 1000 TL olan ceza tutarı 2023'te aynı takvim yılı içerisinde her belge başına en az 2200 TL iken, her belge çeşidine toplam 1.100.000 TL olacak şekilde güncellenmiştir.
Yukarıdaki bilgilerin ve VUK'un hükmünün ışığında şunu söyleyebiliriz: VUK'un belirlediği koşullara göre e-Fatura kullanıcısı olan mükelleflere kesilecek faturanın türü, e-Fatura olmalıdır. e-Fatura kullanıcısı olan birine düzenlenen e-Arşiv Faturası, e-Fatura'nın yerini tutmaz ve geçerli sayılamaz.
Buna göre e-fatura uygulamasında elektronik imza yasalar tarafından zorunlu kılınmıyor, bunun yerine mali mühür kullanılıyor. Ancak Türk Ticaret Kanunu uyarınca faturayı tanzim eden şirketin yetkililerinin faturada imzası bulunması gerekiyor.
Vergi Usul Kanununun 231/5 inci maddesi uyarınca fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde düzenlenmesi gerekir. 7 gün içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır. Burada belirtilen 7 gün, 7 iş günüdür. Cumartesi de iş günü kabul edilmektedir.
Faturayı düzenleyen taraf bu 7 gün içerisindeki istediği güne fatura ibraz edebilir. 7 günü aşkın geçmişe dönük e fatura sistem tarafından onaylanır fakat akabinde para cezası uygulanır.
Elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
e-Arşiv Fatura İtiraz Şartları ve Reddetme Süresi
Faturayı alan kişi, fatura eline ulaştığı tarihten itibaren en geç sekiz gün içerisinde itiraz talebinde bulunabilir. 8 günü aşan itiraz talepleri onaylanmaz faturadaki bilgiler kabul edilmiş olur. Aynı şekilde faturayı düzenleyen için de e-Fatura itiraz süresi bulunur.
Temel e-fatura işlemlerinde alıcının faturayı sistem üzerinden reddetme olanağı yoktur. Bu yüzden alıcı ya da satıcı, e-faturanın iptali için, “e-Fatura İptal Portalı” üzerinden fatura numarasını ve faturanın toplam tutarını girmelidir. Mali mühür ile imzaladıktan sonra karşı tarafa “iptal talebi” olarak gönderilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri