Nane çayı hazımsızlık, mide krampları ve gaz sorunlarının giderilmesinde faydalıdır. Gaz sorunlarını giderici özelliği midenin üst tarafında yemek borusundaki kasları gevşeterek midedeki gazın çıkmasını sağlamasına bağlı olduğu düşünülmektedir.
Özellikle de nane çayı ile sindirim ve gaz sorunları önlenebilir. Gribal enfeksiyonlar, uykusuzluk ve soğuk algınlığı problemlerini giderir. Hazımsızlık ve kabızlık gibi mide sorunlarını giderir.
Bunların başında nane ve maydanoz gibi sebzeler geliyor. Çünkü emzirme döneminde nane ve maydanoz tüketmek sütün kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca nane ve maydanoz kokusu, anne sütüne geçebildiği gibi, bebeğin sütü reddetmesine de yol açabiliyor.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
"NANENİN SÜTÜ AZALTICI YA DA ARTIRICI ETKİSİ YOK"
Özellikle süt artırıcı bir etkisi bulunmadığı gibi, azaltıcı bir etkisi de yoktur.
İlgili 23 soru bulundu
Ihlamur, papatya ve nane limon gibi bitki çayları bebeklere 6. aydan sonra ve yine doktora danışarak verilmelidir. Çocuklar için hazırlanan bitki çayları kaynatılmamalı, sıcak suda ılıması beklenerek demlenmelidir.
Emziren annelerin erken dönemde sütlerinin azalmasına neden olan bitkilerin en önemlileri şunlardır: Nane. Maydanoz. Nışasta unu.
Elma, şeftali, armut, erik, greyfurt gibi meyveler vücudun sindirmekte zorlandığı doğal şeker alkolü olan sorbitol içerir. Çilek, kavun, kiraz, üzüm, yaban mersini, avokado, kivi gibi meyveler ise anne sütüne gaz yapmayan meyvelerdendir.
Nane çayı bebeklerdeki gaz ve koliğe çare olabilecek doğal yöntemlerdendir.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
BUNLARDAN UZAK DURUL MALI
Ayrıca nane ve maydanoz kokusu anne sütüne geçebildiği için, bebeğin sütü reddetmesine yol açabiliyor. Bunların yanı sıra anne sütünün üretimini olumsuz etkileyen diğer gıdalar arasında nişasta unu, arpa ve unu, mısır ve şeker karışımı ile yapılan yiyecekler yer alıyor.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır.
- Ülseri ve gastriti olanlar fazla kullanmamalıdır. - Reflü sorunu olanların nane çayı içmesi önerilmemektedir. - Karaciğer yetmezliği ya da siroz olanlar fazla oranda tüketmemelidir. - İnterferon tedavisi olanlar da tüketmemelidir.
Baharatlı yiyecekler de öyle.. Acı biber, kekik, nane gibi baharatlar gaz yaptığı gibi, zaten kendisi asitli olan sirke, limon ve bilhassa hazır soslar da gaz yapar. Yine asidi yüksek ve çiğ olarak yenen roka, tere, yeşil soğan, turp gibi salata malzemeleri de gaz oluşturur.
Fasulye, bebeğe gaz yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alır.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Özellikle sezaryen doğumdan sonra oluşan gaz sorunu için kimyon çok yardımcıdır. Anne sütü bebeği de etkilediği için şişkinlik ve gaz sorununa iyi gelecektir.
Gaz sancısından muzdarip olan bebeğin, karın bölgesine ve sırtına yağ ile masaj yapmak, karnına ve sırtına ılık bez koymak bebekte gaz çıkarımını kolaylaştırmaktadır. Bebeği hafif hafif sallamak, kucakta sırtını sıvazlayarak gezdirmenin gaz çıkarmada etkili olduğu bilinmektedir.
Her beslenmeden sonra bebeğin gazını çıkarmaya özen gösterilmelidir. Emziren anne beslenmesine özen göstermeli, lahana, karnabahar, brokoli, soğan, baharatlı yiyecekler, kuru fasulye, nohut, barbunya ve benzeri bebekte gaz yapabilecek gıdalardan uzak durmalı ve gazlı içecekler, sigara, alkol tüketmemelidir.
Maydanoz, karbonhidrat etkisi nedeniyle, gaz ve kolik rahatlatmaya yardımcı olur. Maydanozun kökü, bitkisi ve aynı zamanda yağı, safra üretimi ve mide sularını artırabilir. Bu, sindirim sürecine çok ihtiyaç duyulan bir destek sağlar ve gazı, kabızlığı giderir.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
'Daha Fazla Süt Üretimi' adlı kitabın yazarı olana Lisa Marasco, nane çayı ve sigara tüketen annelerin sütünün azalabildiğini söylüyor. Uzman, ayrıca emzirme evresindeki annelere şu bilgileri veriyor; Çok fazla nane yemek, nane çayı ve sigara içmek sütü azaltıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri