Bazı sebzelerde yine kanı inceltici maddeler bulunmakta. Bu sebzeleri sınıflamak gerekirse zerdeçal, zencefil, kekik, nane... Kan sulandırıcıların kanı ne kadar sulandırdığı periyodik olarak yapılacak kan testleriyle öngörülebiliyor.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
Serhat Koran, “Zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçının taze, baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki vardır.
Limon. Kan sulandıran besinler arasında ilk sıralarda kendine yer bulan limon, kanın temizlenmesine yardımcı oluyor, bu sayede damarları rahatlatıyor. Kolesterol ve kan basıncı üzerindeki olumlu etkileri de işin içine dahil olunca kanın pıhtılaşmasının önüne geçmeyi başarabiliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir.
- Kalp ve akciğerde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının semptomları; kol, göğüs, sırt ve boyunda oluşan ağrı ile nefes darlığının yaşanmasıdır. - Beyinde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının belirtileri; hareket edememe, konuşmada bozukluk, anlamada zorluk çekme ve baş ağrısı şeklindedir.
İbrahim Saraçoğlu kanda pıhtılaşma sorununa karşı limon suyunu önermektedir. Yarım bardak suya ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı limon suyunu her gün düzenli tüketebilirsiniz. Kanı en çok ne sulandırır diye düşünüyor ve ekşi tadı seviyorsanız limonu ve limon suyunu tüketmeniz gayet keyifli bir seçenek olacaktır.
Kan sulandıran içecekler dendiğinde akla ilk olarak çeşitli bitki çayları gelir. Yeşil çay, kızılcık, papatya ve karanfil gibi çok sayıda bitki çayı kanın pıhtılaşma ve katılaşmasına yönelik doğal yoldan fayda sağlar. Bu çaylarda bulunan yüksek antioksidan değeri vücudu büyük ölçüde temizlemeye yarar.
Kan sulandırıcı meyvelerin ortak noktası C vitamini ihtiva eden meyve grupları olmaları. Bunlar Portakal, limon ve greyfurt başta olmak üzere, kiraz ve kara üzüm kan sulandırıcı meyveler arasında yer almakta.
Kan sulandırıcı meyve-sebzeler nelerdir? Şimdiye kadar pek çok meyve veya sebzenin kan sulandırıcı etkisi deneysel ortamda veya canlıda araştırılmıştır. Çilek, erik, kivi, ananas, siyah üzüm, kiraz, vişne, kavun bunların en sık bilinenleridir.
Bacakta Kan Pıhtılaşması Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bunlardan biri limondur. Limonlu su tüketimi kan sulandırıcı bir etkiye sahiptir. Kuşkonmazın kaynatılan suyu da kan sulandırıcı bir bitki çayı olarak kabul edilir. Bacakta kan pıhtılaşması için kullanılan bir diğer bitkisel yöntem de ardıç tohumu çayıdır.
Yüksek dozda K vitamini içeren gıdalar: Lahana, ıspanak, pazı, maydanoz, semizotu, kıvırcık, marul, leblebi, karaciğer, yeşil çay, brokoli, brüksel lahanası, şalgam, balık yağı.
Kan pıhtıları tehlikeli olabilir. Vücudunuza zarar verebilir ya da inme, kalp krizi, böbrek yetmezliği, derin ven trombozu ya da pulmoner embolizm gibi ciddi sorunlar yol açabilir. Kan pıhtıları düşük, ölü doğum ya da gebelik ile ilgili sorunlara da neden olabilir.
Kan pıhtılaşmasının tedavisi ilaç ile yapılmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar, kişiye ağız yolu ile verilebilir ya da deri altından enjekte de edilebilir. Ama unutulmamalıdır ki; bu ilaçlar kanama oluşturabileceği için kontrollü bir şekilde alınmalıdır.
Pıhtı atmasını önlemek için sağlıklı yaşam önerileri
Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.
Su ve suyun içerisinde yer alan mineraller, vücutta düzenleyici olarak görevlendirilirler. Vücutta yer alan tüm minerallerin ve diğer etken maddelerin kana karışarak tüm damarlarda dolaşmasına ve vücudun her yere ulaşmasına olanak sağlayan su ve mineraller aynı zamanda kanı daha da akışkan hale getiriyorlar.
Vücutta meydana gelen kesik ve yaralanmalar sonucunda; damarlardan kan akmasını engelleyen sürecin genel adı pıhtılaşmadır. Pıhtılaşma olayı devam ettirilemezse; meydana gelecek küçük bir kanama bile durdurulamayacağı için kan kaybı ölüme neden olabilir.
Trombositler damar yaralanmalarında, damarın iç yüzüne yapışarak yaralı bölgeyi tıkarlar. Salgıladıkları trombokinaz enzimiyle pıhtılaşmada rol oynarlar. Pıhtı meydana geldiğinde katılaşarak yaranın ağzını büzerler ve kanamayı durdururlar.
Bazı kan sulandıran besinler arasında sarımsak, soğan, zencefil, kırmızı biber, çilek, domates, kivi, ıspanak, avokado ve badem bulunur. Bu besinler, içerdikleri antioksidanlar, flavonoidler ve omega-3 yağ asitleri gibi maddelerle kanın akışkanlığını arttırır ve pıhtılaşmayı önler.
Pıhtılaşma (koagülasyon) vücudunuzun temel savunma mekanizmalarından biridir. Vücudunuz, bir yara aldığında, kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için, bölgeyi pıhtı adı verilen kalın ve yoğun bir kan dokusu ile kapatır. Oluşan kan pıhtıları damar duvarına yapışık halde, sabit olabilir.
Derin ven trombozunda başlangıçta toplardamar içinde taze, yumuşak bir pıhtı bulunur ve ilk günlerde toplardamarın içerisine kateter yerleştirilmesi ve bu kateterden pıhtı eritici ilaç verilmesi ile pıhtı 24-48 saat içinde eritilebilir.
Kan Pıhtısı Nasıl Hissettirir? Kan pıhtısı belirtileri, vücutta oluştukları bölgeye göre değişir ve göğüs ağrısı ve nefes darlığı veya şişlik, sıcaklık ve bacak gibi belirli bir bölgede ağrı veya hassasiyet olarak ortaya çıkabilir. Pıhtılar genellikle ciddi bir durumun habercisidir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
Bir tarama testi olan aPTT, vücudun kan pıhtılarının oluşturma yeteneğinin incelenmesi amaçlı kullanılmaktadır. Alınan kan örneğinde pıhtılaşma için geçen saniye sayını ölçmektedir. Aptt test sonucu uzman hekim tarafından incelenerek kanın pıhtılaşma süresi tespit etmektedir.
Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir. Bu ilaçlar pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller. Ancak daha önceden oluşmuş pıhtıları eritmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri