Bu alanın özellikle elektronik, tıp, savunma, enerji, gıda ve malzeme üretimi sektörlerinde uygulanabilir uygulamaları vardır. Nanoteknoloji Mühendisleri, araştırma laboratuvarlarında, üniversitelerde, hükümet kurumlarında veya özel sektörde iş bulabilirler.
Bir nanoteknoloji mühendisi, sağlık, bilim, teknoloji ve çevrenin yüzünü moleküler düzeyde değiştirebilecek yeni şeyler öğrenmeye çalışır. Kirleticileri test ederler, gıdalarımızı ve ilaçlarımızı zenginleştirmek için tozlar oluştururlar ve DNA'nın en küçük parçalarını incelerler.
Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Nanobilim ve Nanoteknoloji mezunları araştırmalar dışında üretim, tasarım, proje maliyet analizi, malzeme tedariki, kalite kontrolü, yöneticilik gibi konularda hem görev alabilirler hem de Nanoteknoloji Mühendisine yardımcı olarak çalışabilirler.
Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünde öğrencilere 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Bölümden mezun olabilmek öğrenciler 240 AKTS kotasını doldurmaları ve mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Nanobilim ve Nanoteknoloji bölümü mezunlarının başlıca çalışma alanları maddenin yapı taşı ile ilgilenen ve kullanan kurumlardır. Nanoteknolojinin uygulandığı alanlar oldukça geniştir. Bunlar; fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, malzeme bilimi, elektronik gibi alanlar gibi en göze çarpıcı olanı da tıp alanıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Nanoteknoloji kavramı ilk olarak 1974 yılında mühendislik profesörü Norio Taniguchi tarafından kullanılmıştır. Günümüzde, fonksiyonel sistemler için moleküler ölçekte bir mühendislik dalı olarak değerlendirilir.
Günümüzde devlet üniversitesileri olarak uşak üniversitesi ve Yeditepe üniversitesinde malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği bölümü yer alırken özel üniversite olarak ise Tobb ekonomi ve teknoloji üniversitesinde bu bölüm yer almaktadır.
Nanoteknoloji, 1 ile 100 nanometre arasında değişen ölçülerde yapılan mühendislik ve teknoloji çalışmalarının tamamına verilen isimdir. Nanoteknoloji, günlük yaşantıda kullanılan ölçü birimleri ile değerlendirilmesi yapılamayacak kadar küçük boyutlarda çalışmaların yapıldığı bir alandır.
Nanoteknoloji nedir kısaca; Nano teknoloji, yaklaşık 1 - 100 nanometre olan nano ölçekte yürütülen bilim, mühendislik ve teknoloji. Nanobilim ve nanoteknoloji, son derece küçük şeylerin incelenmesi ve uygulanmasıdır; kimya, biyoloji, fizik, malzeme bilimi ve mühendislik gibi tüm bilim alanlarında kullanabiliyor.
Öğrenciler Türkiye'de üniversitelerin Metalurji, Malzeme, Biyoteknoloji, Fizik ve Kimya Mühendisliği bölümlerinde lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra yurt dışında bulunan gelişmiş ülkelerin üniversitelerinde Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünde okuyabilirler ya da yüksek lisans yapabilirler.
Nano teknoloji ürünleri bilgisayar, tablet, gözlük, telefon ekranları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan, yansıma önleyici, kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı olan ürünler bunlardan bazılarıdır.
Nanobilim ve nanoteknoloji üniversite bölümü, genellikle mühendislik fakültesi içinde yer alır ve mühendislik öğrencileri için zorunlu bir ders olarak verilir. Ancak, nanobilim ve nanoteknoloji üniversite bölümünü bitiren öğrenciler, nanobilim ve nanoteknoloji alanında çalışabilirler.
Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü toplam 2 adet üniversitede bulunmaktadır. SAY Puan türündededir. 4 Yıllıktır.
Nanoteknoloji, farklı disiplinleri bir arada bulunduran ve geniş bir çalışma alanına sahip bir teknoloji dalı olmakla beraber aslında geniş de bilgi birikimine sahip bir daldır.
Nanoteknoloji” terimi Erik Drexler (Norio Taniguchi tarafından daha önce kullanıldığını bilmiyordu.) tarafından bağımsız olarak dile kazandırıldığında ve yaygınlaştırıldığında, moleküler makine sistemlerine dayalı gelecekte olabilecek bir üretim teknolojisi anlamına gelmekteydi.
Atomların dünyasında şekillenen nanoteknoloji özellikleri multidisiplinerdir. Atom ve moleküllerin en küçük birimleri üzerinde çalışan nanoteknoloji maddeyi atomik boyutuyla kontrol etmeyi hedefler. Böylece yeni maddeler oluşturulabilir ya da mevcut olanların moleküler yapısı değiştirilip yeni maddeler yaratılabilir.
Atom fiziği; atomun yapısını, atomik boyutta gerçekleşen olayları, atomların ve moleküllerin birbirleriyle olan etkileşimlerini inceler. Nanoteknoloji, atom fiziğinin uygulama alanlarından biridir.
Nano Teknoloji Nerelerde Kullanılır? Nano teknoloji kullanım dalı sınırlandırması bulunmayan bir daldır. Bu bağlamda; malzeme bilimi, matematik, fizik, biyoloji, kimya, tıp, eczacılık, bilgisayar ve elektrik; nano teknolojinin kullanılmış olduğu başlıca alanlardır.
Nanoteknolojinin uğraş alanı çok küçük boyutta atomlar olduğundan, Atom Fiziğine girer.
Nanomateryallerin tıpta uygulamaları; floresan biyolojik etiketler, ilaç salınımı, gen aktarımı, patojenlerin saptanması, proteinlerin saptanması, DNA yapısının işaretlenmesi, doku mühendisliği, tümörün saptanması, biyolojik moleküllerin ve hücrelerin ayrılması ve saflaştırılması ve MRI çalışmalardır.
Nanoteknoloji, nanometre ölçeğindeki malzemelerin tasarımı, üretimi, montajı, karakterizasyonu ve bu malzemelerden elde edilmiş minyatür fonksiyonel sistemlerin uygulamalarını inceleyen ve hızla gelişen disiplinler arası araştırma-geliştirme faaliyetlerinin tümünü temsil etmektedir [1-4].
Mezunlar, akademik kurumlar, araştırma laboratuvarları, sanayi kuruluşları, hükümet kurumları ve girişimcilik alanlarında çalışabilirler.Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisleri, nanomaterial tasarımı, malzeme karakterizasyonu, malzeme işleme, cihaz tasarımı ve nanoteknoloji uygulamaları gibi konuların uzmanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri