Portakal ağaçları suyu çok sever. Geniş bir arazide dikili olan ağaçlar aldığı suyu hemen emer ve köklerini besler. Kuruluğa dayanamayan portakal ağaçları, ılıman iklimlerde nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Fide halinde portakal ağacı yetiştirenler, 2 günde 1 defa sulama yaparak toprağı nemli tutmalıdır.
Narenciye damla sulama ile ne sıklıkta sulanır? Bu, toprak tipi, fenolojik evre, iklim, ağaç yaşı vb. Gibi birçok faktöre bağlıdır. Ancak genellikle ağır topraklarda, sulama 2-4 gün arasında uygulanmalı, hafif topraklarda sulama günlük olarak uygulanmalıdır..
Baş- langıçta sulama aralığı 25-30 gün arasında iken, yaz aylarında 15-20 günde bir sulanır. Düzensiz sulama, çiçek ve meyve dökülmesi ile meyve çatlamasına yol açmaktadır.
Bu nedenle turunçgillerde, dengeli ve uygun bir sulama yapılması gereklidir. Turunçgillerin yıllık su ihtiyaçları toprak, iklim ve ağacın fizyolojik durumuna bağlı olarak 800-1.200 milimetre arasında değişir. Ancak bunun tamamı sulama ile verilmez. Bir kısmı yağışlarla karşılanır.
Bir fidanının su ihtiyacını ağaç yaşı*20-25 litre olduğunu unutmamak gerekir. Örnek olarak portakal fidanının yaşı 2 ise bir sulamadaki su ihtiyacı toprak yapısına göre değişmekle beraber 40-50 litre sudur.
İlgili 44 soru bulundu
Portakal ağaçları suyu çok sever. Geniş bir arazide dikili olan ağaçlar aldığı suyu hemen emer ve köklerini besler. Kuruluğa dayanamayan portakal ağaçları, ılıman iklimlerde nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Fide halinde portakal ağacı yetiştirenler, 2 günde 1 defa sulama yaparak toprağı nemli tutmalıdır.
Limon ağaçları suyu çok fazla sevmezler. Gereğinden fazla su limon ağaçlarına verilirse yapraklarda oluşan sararmalar gözünüze çarpacaktır.
Limon -8 ºC'de, Portakal -9 ºC'de, Mandarin ağaçları ise-12 ºC'de tamamen ölebilir. Don zararı ağacın üzerindeki meyve yüküne göre değişir. Ürün fazla ise bitki, besin elementlerini daha fazla kullandığı için dayanma gücü azalır.
Sonra sırasıyla limonlar, altıntoplar, portakallar, turunçlar, mandarinler (en dayanıklısı Satsuma çeşididir) ve kamkatlardır. Turunçgiller içerisinde soğuğa en dayanıklı tür anaç olarak kullanılan üç yapraklılardır. Üç yapraklı dinlenme döneminde bitki olarak (-13) ile (-12) derecelere kadar dayanabilmektedir.
Turunçgil fidanlarının ilk yıllarında kök sisteminin iyi gelişmesi için fosforlu gübre ile iyi gübrelenmesi gerekmektedir. Ülkemiz topraklarının çinko bakımından genellikle fakir olması ve kök gelişmesine etkisi nedeni ile çinkolu gübrelerle de gübrelenmesinde yarar vardır.
Limon ağaçları suyu çok fazla sevmezler genellikle sulama zamanları kış ayları içerisinde çok nadir yapılmaktadır. Bahar ve yaz aylarında ise bu süreç biraz daha farklı yapılmaktadır. Daha çok on beş yada yirmi gün aralarında orta kararda bir sulama şekli ile sulama yapılmalıdır.
Sulama yapılırken özellikle serin vakitlerde sabah ve akşam serin zamanlarda yapılmalı. Bu sıcakta eğer bitkiye su verirseniz ya kuruyacaktır, ya da bitkiye zarar verecektir yani kaynamış su döker gibi oluyor, o yüzden serin havalarda sulanması gerekir.
Genel olarak aşılanmış portakal ağaçları, 3. veya 4. yıldan itibaren meyve vermeye başlarlar ve sağlıklı oldukları sürece yarım yüzyıl boyunca meyve vermeye devam ederler. Ancak, en verimli dönemleri 10 ila 40 yaşları arasındadır.
Ağaçlar çok ıslak olduğu için ve köklerle yapraklar arasında büyük bir ısı farklı olduğu için de yapraklar sık sık dökülür: Bahçıvanların dediği gibi “sıcak baş ve soğuk ayak” ya da “sıcak ayak ve soğuk baş”.
Turunçgil ve muzun en çok yetiştiği bölge Akdeniz'dir. Kışı ılık olan iklimlerde yetişen turunçgiller, kireçli toprak sever. Akdeniz, Güney Ege, Güney Marmara kıyıları turunçgil yetişmesi için Türkiye'nin en uygun kesimleridir. Antalya, Mersin illeri Türkiye'nin en büyük turunçgil üreticileridir.
Gübreler ağaç gövdesinde 50 cm uzağa, toprağa karıştırılır. Fosforlu gübreler ekim-kasım aylarında 0.3 kilogram olarak verilir, Potasyumlu gübreler ise, yeni tesis edilen fidanlara ilk 5 sene 40-80 gram olarak verim zamanında ise 500 gram saf madde biçiminde verilir.
Portakal ağaçları genellikle ilkbaharda çiçek açar. Çok sayıda çiçek üretmelerine rağmen, bunların sadece küçük bir kısmı meyveye dönüşür. Portakal çiçekleri normalde beyaz ve hoş kokulu olurlar.
Nisan ve Mayıs aylarında sulaması yapılan limon ağacının yaz aylarında sulaması arttırılır. Bahar aylarında çiçeklenen limonun meyve oluşumunu sağlamak için çok faz sulanıp kök çürümesi oluşmaması şartı ile çiçeklenme döneminde su ister.
Limon ağacı sıcağı seven bir bitkidir.
Limon sulama tekniği; Limon, toprak nemini korumak için düzenli sulamaya ihtiyaç duyar. İlkbahar ve sonbahar döneminde haftada en az bir kez sulama gerekirken, sıcak yaz döneminde haftada 2-3 sulamaya ihtiyaç duyar. Sulamanın sıklığı ve miktarı ağaçların yaşına, hâkim sıcaklıklara ve toprak türüne bağlıdır.
Su istemeyen meyve ağaçları arasında ise "Babil'in asma bahçelerinde ve Homeros'un Odyssea'sinde de ismine rastlanan nar ağacı ve kökeni Brezilya olan kaymak ağacı"na dikkat çeken Önay, bahçede ayrıca biraz sulamayla yetiştirilebilen "begonvil, yasemin, Acem borusu ve hanımeli gibi kurak iklim sarmaşıklarının da güzel ...
Susuzluğa dayanıklı bir ağaç olan badem ağacının gövdesine aşıldığı diğer meyvelerin de böylelikle susuz yetiştiğini belirten Yalçın, bu yöntemle aynı zamanda kısıtlı arazisi olanlara bir ağaçta 5 meyve yeme imkanı sunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri