Hastalıkları, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2021. Anne sütü, bebek beslenmesinin en önemli parçasıdır. Annenin emzirme döneminde tütün kullanımının anne sütünün miktarını, yağ ve vitamin değerlerini azaltması gibi negatif etkileri bulunmaktadır. Sigara ve nargile, Ürdün'de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bir nargile içiminde alınan nikotin miktarı, bir sigaradan alınan nikotin miktarının %70 fazlasıdır. Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir.
Örneğin, emzirme sırasında annenin susuzluğu artacak ve su içmek isteyecektir. Emzirme sürecini bu ihtiyacını karşılamak için bölerse, bu bebekte bir rahatsızlık yaratabilir. Anneler genellikle, ihtiyaçlarını es geçerek yavrularını beslemeye devam ederler.
- Nargile bulaşıcı hastalıklara da nende oluyor. Nargile kullanılırken ağız kısmında bulunan aparat, çoğu kez değiştirilmediği için, bulaşıcı hastalıklara sebebiyet verir. - Gebe kadınların nargile kullanması, hem anne adayının hem de bebeğin sağlık sorunları yaşamasına neden olur.
Sarhoş olan anneler tamamen ayık olana kadar yani alkolün neredeyse tamamı vücutlarında atılana kadar emzirmemelidir. Sarhoş olana kadar alkol tüketiminden kaçınılmalıdır ama eğer bu durumda ise önceden sağılmış süt veya mama bebeğine verilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Anne sigara içtiği zaman, kandaki ve sütteki nikotin seviyeleri önce artar, sonra zamanla azalır. Nikotin seviyesinin vücutta yarıya inmesi için gereken süre (nikotin yarı-ömrü) 95 dakikadır.Bu nedenle, emzirme sırasında ve hemen öncesinde sigara içmekten kesinlikle kaçınılmalıdır.
KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Ayrıca evde içilen nargile sebebiyle duman almak zorunda olan bebeklerde pulmoner sorunlar çıkabil- mektedir28. Nargile içiminin kalp damar hastalıkları ile de ilişkisi olduğu bilinmektedir.
Aynı zamanda gebelik döneminde tütün ürünlerinin tüketilmesi veya dumanına maruz kalınması; bebekte astım ve zatürre gibi solunum yolu rahatsızlıklarına ve psikiyatrik ve bilişsel problemler ile birlikte zeka geriliğine de neden olmaktadır.
Tütün ürünlerinin kullanılmasının ardından nikotinin bir kısmı vücudumuzda kalmaktadır. Tıbbi bazı testler insanların idrarında, kanında, tükürüklerinde, saçlarında ve tırnaklarında nikotini tespit edebilmektedir.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Annenin yeterli sıvı almaması, yetersiz beslenme, psikolojk sorunlar gibi faktörler anne sütünün az gelmesine veya kesilmesine neden olur. İşte, anne sütü azlığının nedenleri ve belirtileri... Stres, hormonal değişimler gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak anne sütünde azalmalar görülebilmektedir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz. Bunun yanında vücuda verdiği zararları temizlemek için; Egzersiz yapmak; kanın hızlı pompalanmasını sağlayarak, kan dolaşımını hızlandırmaktadır.
Nargilenin faydası var mı? Nargile mutluluk dolu bir atmosfer yaratarak insanları birbirine yaklaştırır, hayatın stres ve sıkıntılarından uzaklaştırır.
Soru 6: Nargile içerken nelere dikkat edilmelidir? Cevap 6: Tütünü kıvama gelmiş nargileden mutlaka belirli aralıklarla (bu en az 15-20 saniye olmalıdır) nefes çekilmelidir. Nefes alır gibi dumanı içinize çekmelisinizdir.
Gebelikte içilen her bir sigara, karnınızdaki bebeğe ve size artmış risk olarak geri dönmektedir. Bu annelerin bebeklerinin, akciğerleri daha az gelişmiştir ve bu bebeklerde ileride astım ve akciğer problemleri gelişme olasılığı daha fazladır.
Nargile dumanı, nikotin, uçucu organik bileşikler, polisiklik aromatik hidrokarbonlar, akrolein, kurşun, kadmiyum ve arsenik gibi kardiyovasküler sisteme zarar verebilecek ve akciğer, mesane ve ağız kanserlerine neden olduğu bilinen toksik kimyasalları içerir.
Bir nargile 5 paket sigarayla eşdeğer
İçerisindeki ağır metaller nedeniyle 1 nargile belki de 4-5 paket sigarayla eşdeğer zarara yol açabilir. Nargilenin bu kadar zararlı olmasının nedeni içerdiği nikel, kobalt ve kurşun oranının sigaradan çok daha yüksek olması.
Çeşitli aromalı nargile tütünleri ile tatlandırılan nargileler, nargile aromaları dışında farklı yöntemlerle de çeşitlendirilebilir. Bu yöntemlerden biri de sütlü nargile yani su yerine nargileye süt konularak hazırlanan nargile hazırlama yöntemidir.
Bunların içinde olan elektronik sigara ve entelektüel bir havaya sokulan nargile sigaradan daha zararlıdır” dedi. Dünyanın ve Türkiye'nin en büyük problemlerinden biri olan sigaraya farkındalık oluşturmak üzere her yıl 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü olarak idrak ediliyor.
Fakat nargilenin yanında tüketilen yiyecek ve içeceklerin bir kalorisi elbette vardır. Nargile kilo aldırmaz.
Emzirirken kahve içmek belirli doz ve sıklıkla sınırlanması koşuluyla sakıncalı değildir.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır.
Emzirme döneminde kafein zararlı mıdır? Kafein uyarıcı bir maddedir. İçeriğinde kafein bulunan içecek ve yiyecekler emzirme döneminde aşırı şekilde tüketilmemelidir. Kafein içeren besinlerin fazla alınması hem annede, hem bebekte uykusuzluk başta olmak üzere, sinirlilik, gerginlik gibi olumsuzluklara neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri