Anestezinin etkisinin de geçmesi ile birlikte kedinize az miktarda su ve mama vermeye başlayabilirsiniz.
Anesteziden 12 saat önce hayvanınız hiçbirşey yememelidir. Bazı durumlarda anestezi saatine kadar su verilebilir. EVCİL HAYVANIM İÇİN ANESTEZİ ZARARLI MIDIR? Anestezi sağlıklı hayvanlarda uygun izleme ve doğru yapıldığında çok az risk taşır.
Kedi kısırlaştırma öncesi kedinin 6-8 saat kadar aç kalması gerekiyor. Bu, işlem sırasında verilecek anestezinin etkisinin daha hafif ve sorunsuz atlatılmasını sağlıyor. Operasyondan 2-3 saat önceye kadar da ona su içirmemen gerekiyor.
Uygun izlenme, öncesinde yapılan tetkikler ve uzman bir veteriner ile yapılan anestezi işlemlerinde risk çok azdır. Sağlık problemine sahip olanlarda risk artabilir. Kediler anesteziden kaç saat sonra yemek yer? Kediler anesteziden 12 saat sonra mama yiyebilir.
Anestezinin etkisinin geçmesi ile beraber kediye az miktarda olacak şekilde su ve mama vermek gerekir. Ameliyatın ardından ilk bir hafta 10 günlük süre boyunca normal beslenme düzeninde, her zaman kullanılan mamalarla beslemek önem taşır.
İlgili 42 soru bulundu
Herhangi bir komplikasyonun gelişmemesi durumunda, yara iyileşmesi 8-10 günde tamamlanır. Bu süre sonunda dikişler alınabilir. Fakat, dikişlerin alınmasından sonra da birkaç gün hastanın WinPet'i giymesi yarada skatrizan dokunun oluşmaması adına tavsiye edilmektedir.
* Kısırlaştırma operasyonun sonunda kedinizin tam olarak kendine gelmesi 12 saat sürebilir. Bu süre içinde kesinlikle yemek ve su verilmemelidir. Kusmaya sebep olur. * Operasyon sonrasında kedinizi kendine tam olarak gelinceye kadar kedi evinde kapalı tutmalısınız.
Genel olarak, kediler anestezi sonrası biraz uykulu olacaktır. Ancak, hiçbir acı belirtisi olmadan yemek yemeli ve rahat olmalıdırlar. Tam iyileşmesi biraz zaman alabilir, ancak bir şeylerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız hemen veteriner hekiminize başvurun.
Kısırlaştırma operasyonu olan kedi eğer dişi ise, kısırlaştırma sonrasındaki veteriner hekimin reçete ettiği antibiyotik tedavisini düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir. Operasyon sonrasında ise operasyon bölgesini düzenli olarak kontrol etmeli ve olağandışı bir durum gelişirse veteriner hekime başvurmalısınız.
Kısırlaştırma Sonrası Kısırlaştırma operasyonundan önceki 12 saat ve operasyondan 3 saat sonra kedinize mama veya su verebilirsiniz. Ödül maması gibi yoğun tat ve aromalar içeren mamalar vermeyin, anesteziden dolayı koku ve tatlara hassaslaşmış olabilir.
Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir. Ameliyattan 2 saat önce bir bardağı geçmeyen su, çay, ıhlamur gibi berrak sıvılar alınabilir. Süt gazlı içecekler, çorba dan uzak durulmalıdır.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Kısırlaştırma sonrasında kedinin çok fazla hareket etmesine de uzun süre hareketsiz kalmasına da izin vermemelidir. Onunla zaman geçirip oyun oynamaya devam etmelisiniz ancak dikişler tamamen iyileşinceye kadar merdiven çıkmasına, atlamasına, zıplamasına ve koşmasına izin vermemeniz gerekir.
Bu soruya basit bir cevap, kedilerin suya erişimleri olduğu sürece yiyeceksiz 1-2 hafta hayatta kalabilecekleri yönündedir. Kediler su içmeden yaklaşık 3 gün hayatta kalabilirler. Ancak, bu her zaman böyle olmayabilir ve kediler bu kadar uzun süre yiyecek ve su olmadan hayatta kalmayabilir.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Bu nedenle yaşlı ve anestezi riski yüksek hayvanlar için uygun değillerdir. Ayrıca enjeksiyon yoluyla uygulanan ilaçların anestezi süreleri sınırlıdır; maksimum 1 saate kadar etki gösterirler. Uyanma ve reflekslerin geri dönüşü zaman alır.
Kısırlaştırma ameliyatı yaklaşık 4 saat sürer. Kediye cerrahi işlem uygulanacak olan bölgeler traşlanır. Daha sonra kedinin karın bölgesine kesik atılarak rahmi ve yumurtalıkları alınır.
Ameliyattan 6 ile 8 saat sonra kediniz mama yiyebilir duruma gelebilir. Fakat bazı kediler 8 saat sonrasında bile iştahsız olabilir. Bu durum oldukça doğaldır ve endişe etmenize gerek yoktur.
9- Operasyon süresi 30-60 dakika arası sürebilir. ( Operasyon komplikasyonları ve beklenmedik durumlar harici olarak ) 10- Operasyona hazırlık zamanı süresi ve dişi kedinin uyanma evresi kullanılan sedasyon ve anesteziye göre değişkenlik gösterebilir.
Çünkü kedinin kilosu, genel sağlık durumu ve daha birçok etmen kullanılan anestezi miktarını belirler. Bu da kedilerin anesteziden uyanma süresini farklılaştırır. Anesteziden sonraki 12 - 24 saatlik süreçte kedilerin uykulu ya da yorgun olması son derece normaldir.
Kısırlaştırma ile ilgili yanlış bilgilerden biri, hayvanların karakterini olumsuz yönde etkilediği. Sanılanın aksine, kısırlaştırılan kedi ve köpeklerde agresiflik ve huzursuzluk değil, sakinleşme yaygın olarak görülür.
Kediler ameliyattan sonra genelde yemekleri ile ilgilenmezler. Bu yüzden onlara daha çok, Bonacibo Yavru Kedi maması gibi lezzetli ve besin değeri yüksek olan mamalar vermek daha iyi olacaktır, böylece az miktarda mamadan, alabildikleri kadar fazla besin elde etmiş olurlar.
Kısırlaştırılmış kediler ara sıra olmak koşuluyla normal mama yiyebilirler. Ancak operasyon sonrasında kilo almaya daha yatkın hale geldikleri için sürekli olarak yemeleri kilolarında orantısız bir artışa sebep olabilmektedir.
Operasyon 3 farklı yerden yapılır. Ya abdominalin median hattından (karın bölgesinin alt orta çizgisinden) yada sağ/sol açlık çukurundan (yan tarafından) yapılır. Oprasyonun nereden yapıldığı hekimin kararına göre şekillenir. Seçilecek bölge sonuda iyileşmede bir farklılık şekillendirmez.
İdrar püskürtme vakalarının hemen hemen hepsi kısırlaştırma işleminden sonra tamamen ortadan kalkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri