Tadında, kokusunda ya da kıvamında anormal bir durum yoksa, doğal bir tahin olduğunu fark edebilirsiniz. Küf kokmamasına dikkat etmeli ve kıvamının katı ile sıvı arasında olduğunu görmeniz beklenir. Su gibi sıvılaşmış olmamasına dikkat edin.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Çünkü üretim aşamasında susam yağının bu faydaların tümü için önemli bir etken olduğu biliniyor. Fakat sahte tahinlerde değerli olan bu susam yağı ayrıştırılarak yerine farklı bir posa ve pamuk yağı kullanılabiliyor. İşte bu bağlamda tahin zararları ile sofranıza gelebilir. Bu yüzden doğal ürünleri tercih etmelisiniz.
Tahin zor bozulan bir besin olsa da tahin yüzeyinde veya kenarlarında yeşil mavi bir tabaka oluşmuşsa bu durum tahinin bozulduğu anlamına gelir. Bir diğer unsur ise tahini kokladığınızda ağır ve ekşi bir koku alıyorsak bu da tahinin bozulduğuna işaret edebilir.
Öncelikle tahin yağının yüzeye çıkması (donmuş tahin) tahinin bozulduğunu göstermez. Bekleyen tahinin üzerine çıkan susamın yağı alt tarafta kalan kısım ise ezilmiş susam tortusudur. Birçok gıda ürününde olduğu gibi yağ daha hafif bir bileşen olduğu için beklediği sürece yüzeye doğru çıkması oldukça doğal bir durumdur.
İlgili 45 soru bulundu
Tahin yağının içinde bulunan bakır mineralleri, ağrıların önemli ölçüde hafifletilmesini sağlar. Aynı zamanda demir ve kalsiyum bakımından zengin olduğu için kemik yoğunluğunu arttırır. Romatizma, osteoporoz ve kemik erimesine bağlı oluşan ağrıları da önemli ölçüde hafifletir.
Sabahları aç karnına tahin tüketmek gün içinde kişinin daha enerjik olmasını sağlar. Tek başına tahin tüketemeyen kişiler ise tahin pekmez karışımını tercih edebilir.
Üretiminde yağ eklenen tahinler, %100 susamdan üretilenlerden daha kremsi bir kıvamda olur ancak eklenen yağdan dolayı besin değerleri değişir. Yağ eklemeden, tamamen susam kullanarak üretilen tahinler daha yoğun bir kıvama sahip olur ve daha sağlıklıdır.
Tahin, kuru ve serin yerde muhafaza edilmelidir.
Doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Kiler veya erzak dolabı tahini saklamak için ideal alanlardır.
En güzel Tahin günümüzde halk nezdinde Kalaycıoğlu tahin olarak kabul edilmektedir.
Siyah noktalar susamın kabuklarından kaynaklanmaktadır. Susamımız çifte kavrulmuş değildir. Besin değerlerini korumak adına ve lezzet anlamında üst seviye bir tat için susamlarımızı kısa bir süre için bir kez kavuruyoruz.
Çifte kavrulmuş tahinin yapıldığı susam güçlü bir kalsiyum kaynağıdır. İçerisinde bulunan yoğun kalsiyum zenginliği sayesinde kemik gelişimine destek olduğundan çocukların tüketmesi önerilir. C vitamini, çinko, selenyum, demir açısından oldukça zengin olan çifte kavrulmuş tahin vücut direncini artırır.
Tahinin reçeli andıran koyu bir kıvamı bulunmaktadır.
Üretiminde tüm bu şartları sağlayan ve uygun şekilde yapılan tahin, kapağı kapalı kaldığı sürece onlarca yıl boyunca dayanabilmektedir. Kapağı bir kez açıldıktan sonra ise mümkün mertebe serin ve ışık almayan bir yerde bekletilmelidir. Bu sayede aylarca hatta yıllarca tüketmeye devam edilebilir.
Tek fark çifte kavrulmuş biraz daha fazla kavruluyor. Damak tadınıza göre seçim yapabilirsiniz. Tek kavrulmuş tahin daha hafif. Çifte kavrulmuş ise daha odunsu, daha isli bir tada sahip.
Demirbaş Makina tahin makinalarını kullanırken susam dışında hiç bir madde karıştırmanız gerekmez doğrudan 1 kg susam koyduğunuzda 1 kg tahin alırsınız.
Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Tahin faydaları Canan Karatay tarafından da ele alınmaktadır. Canan Karatay tahinin kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklığı tedavisine destek olduğunu belirtmektedir.
Tahin, elde edildikten sonra güneş ile temas etmeyeceği ve sıcak olmayan ortamlarda saklanmalıdır. Tahin, sürekli olarak tüketilecekse buzdolabında muhafaza edilmesi önerilmemektedir.
Kahvaltı sofralarında genellikle ekmeğe sürülerek tüketilen tahinin herkesçe bilinen ayrılmaz bir eşlikçisi bulunuyor: Pekmez! Tahin ve pekmezi karıştırarak tatlı ve kıvamlı bir kahvaltı sosu hazırlayabilirsiniz. Ayrıca tahin helvasını da bilhassa kahvaltı sofralarında tüketebilirsiniz.
Çifte Kavrulmuş Tahin;
* Potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, bakır mineralleri deposudur. * Enerji verir, bağışıklığı destekler. * Sağlıklı, doğal ve katkısızdır.
Türkiye'nin En İyi Susamı
Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Gökova Mahallesi, Türkiye'nin en kaliteli susamına sahiptir. Bölgedeki iklim sayesinde yüksek yağ oranı ve lezzetli aromaya sahip olan Gökova susamı Türkiye'nin en güzel susamı olarak gösterilmektedir.
Tahinin içerdiği yüksek oranda kalsiyum, yalnızca çocuklar için değil yetişkinler için de büyük önem taşımaktadır. Sporcularda kemik ve kas gelişimi için destek sağlayan tahin ve içeriğindeki kalsiyum, kadınların önemli bir sorunu olan kemik erimesinin de önüne geçebilmektedir.
Tatlı yedikten sonra siz de su içenlerden misiniz? Uzmanlara göre bu davranış sağlık açısından çok tehlikeli. Çünkü tatlı yenildikten sonra içilen su, ani şeker yükselmesine neden olarak kalp krizi ve inmeyi tetikliyor.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir. Tahin Nelere İyi Gelir?
Tahin. Reflü ataklarında kurtarıcı olabilecek yiyeceklerden biri de tahindir. Tabi unutulmamalıdır ki herkes için yatıştırıcılar farklı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri