İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Ancak, genellikle narkozun etkisi ameliyat sona erdikten hemen sonra hızla azalmaya başlar. Hastaların ameliyat sonrasında bir süre boyunca uyanma odasında izlenmeleri gerekir. Bu süreçte anestezi etkileri takip edilir ve hastanın bilincinin ve vücut fonksiyonlarının normale dönmesi sağlanır.
Genel anestezi sonrasında bulantı, kusma, solunum borusundan kaynaklanan boğaz ağrısı ve ağız kuruluğu, ürperme, üşüme, uyuşukluk, kas ağrısı gibi durumlar yaygın olabilmekle beraber oldukça geçicidir.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Genel anestezi uygulandığı zaman şuur kaybolur, hasta uyur. Fakat bu normal bir uyku değildir. Şuur kaybolmuş ve vücudun birçok organlarının işlemesi de değişmiştir. Bu durumda, anestezist vücudun işlemesi değişen organlarını kontrol eder ve bunlar için gerekli tedavileri yapar.
İlgili 35 soru bulundu
Nadiren de olsa genel anestezi uygulamaları sırasında miyokard enfaktüsü, solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Fakat bu durumlar genellikle yandaş hastalığı olan riskli hastalarda ortaya çıkmaktadır. sağlıklı hastalarda ise nadir gözlenmektedir.
ANESTEZİ NE KADAR SÜREBİLİR? Anestezi birkaç dakika sürebileceği gibi saatlerce de sürdürülebilir. Bu ameliyatın türüne bağlıdır, ameliyatın ne kadar sürmesi gerekiyorsa, anestezi de o kadar sürdürülür.
Baş ağrısı genel olarak 2 hafta içerisinde kaybolsa da, aylar ve hatta yıllarca sürebilir.
Genel itibariyle mide bulantısı ameliyat sonrası ilk 24 saat içinde ortaya çıkar ve zaman içinde iyileşme gösterir. Ayrıca ameliyat sonrası mide bulantısı genellikle cerrahi müdahale sonrasında kullanılan ağrı kesiciler, anestezik maddeler, cerrahi stres, hareketsizlik ve anesteziye bağlı olarak ortaya çıkar.
Ameliyattan sonra ayakta bazen uyuşma olabilir. Bu durum bir kaç hafta sürebilir. Ama 2 ay içinde kendiliğinden geçer. Bu normal bir durumdur.
Hasta ve hasta yakınlarınca sık sorulan sorulardan birisi genel anestezinin ciddi bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Bu soruya verilecek tek bir cevap vardır: Evet, genel anestezide ölüm riski vardır.
Epidural anestezide uyuşma hissi 10 – 15 dakika sonra, spinal anestezide ise 1-2 dakikada başlar. Spinal anestezinin içeriği 1 kez uygulanmaya müsaittir ve bu yüzden süre uzatma mümkün değildir.
1) Genel anestezi:
Genel anesteziden sonra bulantı ve kusma (%10), boğaz ağrısı (%10), tansiyon düşüklüğü (%3), anormal kalp ritmi (%1), yüksek tansiyon (%1) gibi yan etkiler olabilir.
Anestezi Nasıl Etki Eder? Tüm anestezi tipleri çeşitli seviyelerde sinir sistemini baskılayarak (deprese ederek) ağrının hissedilmesini engeller. Lokal anestezi sadece uygulandığı alandaki sinir hücrelerini baskılayarak ağrı duyusunun iletilmesini önler.
bu tip anestezinin çok önemli avantajları olduğu gibi çok önmeli bir yan etkisi vardır: Şiddetli Baş ağrısı. Anestezi uzmnaları yada cerrahi branş hekimleri tarafından çoğunlukla atlanılan ve hastaya anlatılmayan bu yan etki nedeniyle bir çok hasta günlerce hatta haftalarca ızdırap çekmektedirler.
Artık günümüzde bulantı kusma daha az rastlanan bir genel anestezi yan etkisidir. Bunun nedeni anestezi ilaçları ve tekniklerinin daha gelişmiş olmasındandır.
Ameliyat sonrası baş dönmeleri (vertigo) olağandır ve gittikçe azalarak 7-10 gün kadar sürebilir. Bazen bulantı ve kusma da baş dönmesine eşlik eder.
Derlenme (Uyanma) Odası
Ameliyat sonrası hastanın yeterli bir süre daha takip edildiği yerdir. Hastanın nabız, tansiyon, solunum değerleri takip edilir. Gerekiyorsa ısıtılır.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Anestezi sırasında bu hava ile anestezik gazlar karıştırılarak ameliyat sırasında uykuda kalmanıza yardımcı olur. Anestezi uzmanları anestezi uygulamanın yanı sıra ameliyat süresince sağlığınızdan da sorumludur. Anestezi altındayken akciğerlerinizin oksijen almaya devam etmesinin sağlanması da bu kapsamdadır.
Genel anestezi ile ameliyat olan hastaların ameliyat sonrasında ağrı hissetmemeleri için narkotik analjezik veya non steroid antienflamatuar denilen ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Hastaya ameliyattan sonraki ilk gün verilen serum ve içerisindeki ağrı kesiciler de ağrısını azaltmakta yardımcı olmaktadır.
Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
Anesteziden tam derlenme süreci tamamlandıktan sonra hastalar yemek yiyebilirler. Derlenmenin tam olmadığı durumda hastaların yemek yemeye çalışması, boğulmaya ve akciğerlerine gıda kaçırmaya sebep olarak ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir. Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri