Turunçgil ve muzun en çok yetiştiği bölge Akdeniz'dir. Kışı ılık olan iklimlerde yetişen turunçgiller, kireçli toprak sever. Akdeniz, Güney Ege, Güney Marmara kıyıları turunçgil yetişmesi için Türkiye'nin en uygun kesimleridir.
Turunçgiller için uygun topraklar; hafif ve orta ağır yapıda, iyi drene olabilen, gevşek ve iyi havalanabilen, kumlu, kumlu-tınlı, tınlı, killi tınlı yapıdaki topraklardır. Bunlar içerisinde, süzek ve iyi havalanabilen kumlu-tınlı topraklar ise en uygun olanıdır.
Ilık ortamlarda yetişen turunçgiller, Akdeniz, Güney Ege ve Güney Marmara turunçgil yetiştirmek için uygun bölgeler arasında bulunur. Türkiye'de Mersin ve Antalya ve Adana'da en iyi turunçgiller yetiştirilir. Türkiye iklim olarak ılıman iklime sahip olduğu için tüm kıyı bölgelerinde turunçgiller yetiştirilebilmektedir.
Turunç (Citrus aurantium), sedef otugiller ailesi içinde bir alt grup olan Turunçgillerden olan bütün Akdeniz'e kıyı ülkelerde, Güneydoğu Asya kıyılarında yetişen, kışın yaprağını dökmeyen ağaca ve bu ağacın portakala benzeyen, fakat suyu acımtırak olan meyvesine verilen addır.
Güney Ege Bölgesi incir, kestane ve zeytin üretiminde ülkenin lider bölgesidir. Bu meyvelerin yanı sıra üzüm, nar, turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
İlgili 33 soru bulundu
Turunçgil ve muzun en çok yetiştiği bölge Akdeniz'dir. Kışı ılık olan iklimlerde yetişen turunçgiller, kireçli toprak sever. Akdeniz, Güney Ege, Güney Marmara kıyıları turunçgil yetişmesi için Türkiye'nin en uygun kesimleridir. Antalya, Mersin illeri Türkiye'nin en büyük turunçgil üreticileridir.
Narenciye ya da turunçgiller, turunç, portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi ekonomik değeri yüksek olan Citrus cinsi meyve ağacı türlerini de içine alan bir bitki topluluğudur. L.
Turunç Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı bir mahalledir.
Yoğun olarak Akdeniz bölgesinde yetiştirilen turunçgiller, yağışın bol olduğu Doğu Karadeniz Bölgesi'nde de yetiştirilmektedir. Özellikle Artvin bölgesinde; mandalina, portakal, greyfurt ve limona yoğun olarak yer verilmektedir. Yine kış ılıklığı bulunan Rize ilinde de turunçgillerin üretimi yapılmaktadır.
Turunçgillerin anavatanları semitropik ve tropik bölgeler olmasına karşın, sofralık kaliteye sahip ürünler subtropik kuşakta yetiştirilmektedir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde hâkim olan iklim orta subtropik iklimdir. Yani yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise yağışlı ve ılıktır.
- Güney Ege, Akdeniz ve Güney Marmara'da yetişmektedir. - Ülkemiz %89 oranla turunçgil ihtiyacını Akdeniz Bölgesi'nden karşılar. - Akdeniz kıyıları boyunca Anamur, Antalya, Fenike, Alanya, Mersin, Dörtyol ve Silifke'de yetiştirilmesi yapılır.
Ülkemizde Turunçgiller yetiştiriciliği oldukça fazladır. Dünya genelinde de Doğu Asya, Batı Hindistan'da Turungçiller yetiştiriciliği fazla olup burada fazlaca üretim yapılmaktadır. Dünya'nın en fazla Turunçgiller üreticiliğini yapan ülke ise Türkiye ve Çin'dir.
Ekonomik değeri yüksek olan turunçgiller, yapraklarını dökmeyen bir meyve ağacı türünü kapsamaktadır. Aynı zamanda turunçgillerin Citrus cinsi meyve ağacı türlerini içerisine aldığını söylemek de mümkündür. Turunçgiller; mandalina, greyfurt ve limon, bergamot, kamkat, turunç ve portakal olarak ifade edilebilir.
En çok zeytin Ege Bölgesi'nde yetiştirilir, bununla birlikte Güney Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de bu ürünün tarımı yapılır.
Akdeniz bölgesinde ise kışlar yağışlı yazlar ise sıcak ve nemli geçmektedir. Bu bölgenin yağış rejimi düzensizdir. Genellikle kış ılıklığı isteyen zeytin ve turunçgiller bu bölgede yetiştirilmektedir.
Yetiştiği Bölgeler: Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır. Toplam ağaç sayısının %19'unu, Ege Bölgesinin %25,3'ünü oluşturur.
Ülkemizde 2020 yılı turunçgiller üretiminin yüzde 28,97'si Adana, yüzde 28,22'si Mersin, yüzde 15,53'ü Hatay ve yüzde 13,72'si Antalya'da gerçekleştirilmiştir. Bu dört il 2020 yılı turunçgiller üretiminin toplam yüzde 86,44'ünü üretmektedir.
Tarım alanlarının %90'ını çay oluşturmaktadır. Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir.
Adana'da da 470 bin dönüm alanda narenciye üretimi yapılıyor.
Turunç doğal güzelliğini korumayı başarmıştır. Bu ve aynı zamanda altın kumlu plaj ve sakinlik ile birleşen akvaryum benzeri denizi, Turunç'un prestijli mavi bayrak ödülüne layık görülmesinin nedenidir.
Turunç meyvesi, mideyi kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Şerbeti veya suyu içilirse mideyi temizler ve özellikle kusma, bulantı, safra gibi durumlara karşı iyileştirici etki taşır. Ayrıca meyvesi çay olarak hazırlanıp tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır.
Turunç ağacı üç yaşından sonra meyve verir. Meyveleri kasım ile şubat arasında hasat edilir. Genellikle de eylül ayında hasat yapılır.
Ülkemizde elma ile üzümden sonra en fazla yetiştirilen ve aynı zamanda en çok ihracatı yapılan meyve turunçgildir.
Yiyecek, içecek, ilaç ve parfüm gibi birçok sektörde kullanılan turunçgiller, narenciye ismiyle de bilinir. Ülkemizde en çok Antalya ve Mersin'de yetiştirilen bu meyvelerin ana vatanı Hindistan ve Çin'dir. Küçük ağaçlarda yetişen turunçgiller, genellikle kış mevsiminde toplanır.
2.1.1. TURUNÇ
Turunçgiller adlandırmasına kaynak oluşturan ana meyve türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri