Narın İçindeki Zar Yenir mi? Kalp ve damar sağlığı açısından koruyucu özellikleri ve faydaları bulunmaktadır. Suyu içilerek tüketilebilir. İçinde bulunan zarlar ile tüketilmesi mide rahatsızlıklarına karşı fayda sağlayabilir.
nar tanelerini saran zarın hazmı kolaylaştırma ve idrar söktürme etkisi bulunur. Kabuklarından demlenen çay ise ishal giderici ve bağırsak kurtlarını temizleyici özelliğine sahiptir.
Nar yemeklerden sonra yenirse yemeği hazmettirir. Narı veya içindeki beyaz etli kısmı yemek mideyi kuvvetlendirir.
Nar içeriğinde potasyum, kalsiyum ve demir minerallerinin yanı sıra A, C vitamini ,K, B vitaminleri ve folik asit de bulunur. Yüksek polifenol içeriğinden de bahsetmek gerekir. Polifenoller ikincil bitki pigmentleridir. Nar antioksidan içeriği en yüksek meyveler arasında yer almaktadır.
Suyu adeta ilaç gibi sağlığımıza faydalı olan narın kabuğu, suyundan daha değerli bileşikler içermektedir. Nar kabuğu içinde bulunan ellagik asit, başta meme kanseri olmak üzere hemen hemen tüm kanser türlerini hem önleyici hem de iyileştirici faydalar sağlamaktadır."
İlgili 42 soru bulundu
İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde hasar gören hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Özellikle cilt hücrelerinin yenilenmesinde oldukça etkili olan nar çekirdeği, cildi yaşlanma etkilerine karşı korur ve kırışıklıkların oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Narın, alerjik etki yaratabileceği unutulmamalıdır. Bu alerjilerin belirtileri kaşıntı, şişme, boğazda tahriş, mide ağrısı ve kurdeşendir. Ciddi durumlarda, nefes darlığı, boğaz ve dil şişmesi, hatta anafilaktik (hayati tehlike yaratan) şok yaşanabilir. Ayrıca, narın kullanılan ilaçlarla bir etkileşimi olabilir.
Nar suyu sağlık alanında fazla kullanılmasının yanı sıra yemeklerde, salatalarda ve kozmetik sanayide de oldukça tercih edilir. Nar meyve olarak tüketilmesinin yanında nar suyu olarak da tercih edilmektedir. Nar suyunda yüksek miktarda fitokimyasallar bulunmaktadır.
nur içinde yatsın sözüyle ses olarak benzeşen; nar kelimesinin arapça anlamı olan ateş düşünüldüğünde, bahsedilen kişiye ölümden sonra ızdırap dileyen bir söz öbeği.
Nar çekirdeği mutlaka yutularak tüketilmektedir. Nar çekirdeği diğer besinlerdeki gibi büyük ve sert yapılı değildir. Narların içindeki çekirdekler etli kısım ile bitişik halde bulunur. O nedenle nar yerken çekirdekleri de doğal olarak yutulmaktadır.
Besinler arasında en güçlü antioksidan kaynağı olarak bilinen narın taneleri kadar kabuğu da insan sağlığına çok faydalıdır. Nar kabuğu doğru miktarda ve doğru şekilde hazırlanıp tüketildiğinde vücudu baştan aşağı toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır.
- Yapılan araştırmalarda nar suyunun vücuttaki tüm toksinleri idrar yolu temizlediği tespit edilmiştir. - Nar tanelerinin üzerine tuz döküp tükettiğinizde ise damar tıkanıklığı riskini yüzde 70 azaltmış olursunuz. - Narın hem suyu hem taneleri hem de kabukları inanılmaz faydalı bir besindir.
Narın yan etkilerinden en ciddi olanı, alerjiye neden olmasıdır. Bu alerjilerin belirtileri kaşıntı, şişme, boğazda tahriş, mide ağrısı ve kurdeşendir. Ciddi durumlarda, nefes darlığı, nefes darlığı, boğaz ve dil şişmesi ve hatta anafilaktik şok yaşanabilir.
Nar; meyvesi, çiçeği, çekirdekleri, zarı, yağı, suyu ve kabuklarına kadar kullanılarak halk hekimliği, kök boya, gıda, hediyelik eşya yapımı, vb. gibi pek çok alanda yaklaşık 5 bin yıldır yaşamımızda olan, en eski meyve olarak kabul edilir.
Peki, “Tüm bunlar bir yana da, kudret narı çiğ yenir mi” diye sorabilirsiniz. Pek çok sebze ve meyve gibi kudret narı da çiğ tüketilebilir ve üstelik çiğ tüketiminin çok daha faydalı olduğuna inanan pek çok uzman vardır.
"Sağlıklı bir diyet ve yeterli egzersiz ile günlük beslenmenize bu mucizevi meyve ve kabuğunu da ekleyip,düzenli olarak tüketen herkes yaşam kalitesindeki farkı hissedecektir.
Tüketmek için olgunlaşmış bir adet kudret narını bir çatal yardımıyla ezin ve 1 yemek kaşığı bal ilave ederek karıştırın. Sabahları aç karnına bu karışımdan içerek vücut direncinizi ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Örneğin narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor. Tüm bu özellikleriyle adeta bir 'ilaç' ve doğal antibiyotik görünümünde olan nar, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken meyveler arasında yer alıyor.
Akciğere ve boğaza iyi gelir. Nar özünün antibiyotikler ile birlikte kullanılması dirençli bakterilerin ölmesini sağlar. Öksürüğe iyi gelir. Tatlı nar mideyi kuvvetlendirir.
Nar büyük miktarda antioksidan içerir. Narın suyu serbest radikaller tarafından emilir; bu da yaşlanma sürecini yavaşlatır. Kısa süre önce yayımlanan yeni bir araştırma, nar suyunun böbrek hasarını önlediğini ve vücuttaki zararlı toksinlere karşı böbrekleri koruduğunu gösterdi.
Nar kolay bozulabilen bir meyve türüdür. Siyahlaşma ve kabuğunda katılaşma olduğunda bozulmaya yüz tuttuğunu anlayabilirsiniz.
Narı elinize aldığınızda girintili çıkıntılı, dilim dilim olması gerekiyor. Renginin çok fazla önemi olmuyor tadında. Nar kırmızı doğar zaten, sonra gitgide açılır, sarımtırak bir rengi olur.
Nar sosu için ise; iki kg nar sıkılır. Bir kg şeker, bir bardak su ve iki limon karıştırılıp kaynatılırsa nefis bir salata veya kısır sosu elde edilmiş olur. Hz. Ali (r.a): “Allah'ın nuru, nar yiyenlerin kalbindedir.” buyurmuştur.
Nar meyvesinin lif oranı yüksektir ve bu nedenle de diyetlerde yer alabilmektedir. Lif oranı yüksek olduğundan tokluk hissi verir ve diyet sürecine bu şekilde katkıda bulunur. Tüm meyveler gibi narı da ölçülü ve dengeli bir şekilde tüketmeniz yararlı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri