Narsistik bir ebeveyn, çocuğunu hükmen sahiplenen, çocuğu üzerinden varlığını sürdüren ve/veya çocuğunu değersizleştirerek öteleyen bir rekabetle onunla uğraşan bir ebeveyn olarak tanımlanabilir.
Narsist bir ebeveynin on belirtisi şunları içerir: 1.Sürekli olarak kendileri hakkında konuşmaya ihtiyaç duyarlar. 2.Olgunlaşmamış ve bencilce davranırlar. 4.Davranışlarından kaynaklanan herhangi bir sorun için başkalarını suçlarlar.
Maternal narsisizm, Boş Ayna adlı kitapta karşıma çıkan bir kavram. Duygusal olarak olgunlaşamayan, kendi ebeveynlerinden yeterli sevgi ve ilgiyi göremeyen, olduğu kişi olarak sevilememiş annelerin kızlarına da sevgi vermemesi, eleştirmesi, onaylamaması gibi davranışlarda bulunmasına maternal narsizm denir.
Narsist bireyler de birer insan. Duyguları var, ebeveyn oluyorlar, eş oluyorlar. Sağlıklı kişiliklerden çok farklılar ve defektleri yoğun evet fakat nihayetinde robot değiller, duygulara sahip ve hisseden senin benim gibi insanlar. Dolayısıyla çocuklarını severler.
Narsist Ebeveyn Nedir? Narsist ebeveynlik ve Etkileri, ebeveyn-çocuk ilişkisinde çocuğun duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarının göz ardı edilerek, ebeveynin kendi benlik ve isteklerinin ön plana çıktığı bir dinamiktir.
İlgili 18 soru bulundu
İşte çocuklarının ihtiyaçlarını görmezden gelen, onlara koşulsuz sevgi ve duygusal destek sağlayamayan, kendi duygularını bencilce çocuğunun ihtiyaçlarının önünde tutan annelere narsist anne , bu çeşit bir ebeveynliğe de maternal narsizm adını veriyoruz.
Empati eksikliği narsist ebeveynin en belirgin özelliğidir. Empatiden yoksun bir anne ya da babayla büyüyen bir kız ya da erkek çocuğu kendini önemsiz hisseder. Duyguları onaylanmamıştır. Bu kız ya da erkek, kendi duygularını dikkate almaktan vazgeçer ve yetişkinliğinde, genellikle kendinden bahsetmekten vazgeçer.
Narsistlerin Evlilikleri
Narsist bireyler daha çok verici, fedakar, alttan alan kişilerle evlilik yoluna girerler. Kendileriyle çatışma potansiyeli bulunan, fikir ayrılıkları yoğun yaşayabilecek kişilerle yapamazlar ya da evlilik yoluna girdilerse de sürekli tartışma ve anlaşamama hali hakim olur.
Bu sebeple kuracakları ilişkileri bencil ve benmerkezci olarak tanımlamak mümkündür. Narsist kişilik neden gelişir? Kişilik bozukluğunun gelişiminde, 0-6 yaş, çok önemli bir dönemdir.
Kendilerine "olağanüstü" önem veren ve genelde "utanç" duygusundan yoksun olan narsistler, psikologlara göre çok daha mutlu.
Narsisist bir anneyle yetişen bireyin acı çekme ihtimali çok yüksektir. Annesi narsisist olan bir oğul veya kız; özerklik, özgüven, özdeğer eksikliği ve yetişkinlikte özellikle kadın-erkek arasında kuracağı ilişkilerinde zorluklar yaşar. Narsisist kişilikler empati duygusundan yoksundur.
Narsistin korktuğu durum da tam olarak budur. Birilerinin büyük resmi görmesinden ve sizi uyarmasından korkarlar. Çünkü narsistler kendi iç benlikleri hiçbir zaman gerçekten oluşmamış küçük çocuklar gibidirler ve her gün evden çıkarken yüzlerine kendilerini korumak için gerekli gördükleri maskelerini takarlar.
Mite göre Narkissos bir gün suda kendi yansımasını görür ve ona aşık olur. Saatlerce seyredip durur. Suyun üzerinde duran kendisine bakan ama karşılık vermeyen bu imge, tam ona sarılacakken yok olur. Sonunda Narkissos aşkına kavuşmak için suya düşer ve boğularak ölür.
Narsistler, genellikle otorite figürlerine veya kendi ideallerine uyan bireylere saygı gösterme eğilimindedirler. Bu saygı ancak bu figürlerin veya bireylerin narsistin kendini yüceltme arzusunu desteklemesi durumunda ortaya çıkar.
Kadın narsistler ihmali ve suçluluğu kontrol biçimi olarak kullanmaya eğimlidirler. Narsist kadınlar kendi çabalarının her zaman daha fazla olduğunu, acılarının herkesten daha çok olduğunu savunan ve kendini feda eden davranış ve tutumlarda bulunabilir. Bu genellikle gizli narsist olarak da adlandırılır.
Bazı narsistler ciddi anlamda paraya tapacak şekilde yaşar. Narsistler için para güç, statü ve kontrol demektir. Parası olduğunda her hakkı olduğunu düşünür ve ona göre hareket eder. Para söz konusuysa gözünü kırpamayacağı şey yoktur.
Sürekli saygı görme ve ilgi gösterilme arayışı, narsist kişilik bozukluğunun en belirgin özelliğidir. Kendini beğenmiş ve kibirli görünümlerinin ardında, genellikle acı, ıstırap ve zayıf bir özgüven saklıdır. Narsizm kişilik bozukluğuyla ilgili önemli bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
"Kısa kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan narsisizm, en yaygın tanımıyla ciddi bir kişilik bozukluğudur. Patolojik düzeyde narsisizmi olan bireyler, ileri seviyeli şiddete meyilli olabilirler. Bu da onları zaman zaman tehlikeli hale getirebilir."
Sürekli övgü ve kendilerine hayran olan kişilere ihtiyaç duyarlar. Kendilerini üstün gördükleri için bulundukları her ortamda hakimiyetin kendilerinde olmalarını isterler. Kendi ihtiyaçları karşılandığı müddetçe iyilik yaparlar.
Narsistik kişilik bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlık olmasına karşın bir akıl hastalığı değildir. Bu sebeple özel boşanma sebepleri arasında yer alan akıl hastalığı nedeniyle boşanmadan dava açılamaz.
Narsisistik kişilik bozukluğu, terapiyle tedavi edilir. Özellikle dinamik terapi tekniği faydalı olur. Narsisistik kişilik bozukluğu olan danışan, terapistin de kendisini takdir etmesini bekler. Terapistin sabırlı ve deneyimli olması büyük önem taşır.
Bir kere dünyayı kendi zihinleri gibi algılarlar. Yani “ben bir şey düşünüyor, beğeniyorsam doğrusu o” diye düşünürler. Narsistler için “manipülatiftir, yalan söyler” denir oysa narsistler yalan söylemez.
Narsisizm egoizmin kişilik haline gelmiş şeklidir. Yani herkesin içerisinde doğuştan bir narsisistik çekirdek vardır. En narsisist varlık çocuktur çünkü çocuk kendini sever, kendine hayrandır. İnsan dünyaya geldiğinde ilk sevdiği şey kendisidir.
Araştırma sonucu ilginç bir şekilde, narsistlerin zaman içinde daha az narsist olduklarını gösterdi. Yaş ilerledikçe en fazla düşüşün hak alanında olduğu, an az düşüşün kibir alanında olduğu bulunmuştur. Ayrıca narsisizmdeki değişikliklerin bazı yaşam deneyimleriyle örtüşme eğiliminde olduğunu da buldular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri