Büyüklenmeci Narsizm: Bu yapıda olan bireyler kendi becerilerini, haklılık duygularını belli ederler. Bu durum bir takıntı oluşturur.
Narsist kişilik bozukluğu, içinde birkaç farklı davranış şeklini de barındırır. Bunlardan obsesif narsist olanı, aşırı derecede kuralcı ve takıntılı olmayı ifade eder. Bu kişiler çok ufak ayrıntılarda boğularak esas olanı görmez. Düzen ve titizlik konusunda abartılı davranışlar sergilerler.
Bencil Narsist sadece kendi kendine sevişir. Partneri onun için sadece bir araçtır. Kadın veya erkek narsistler sevişmek istediklerinde herhangi bir kriteri yoktur ve bir şey hissetmek zorunda değildir, sadece biraz etkilensin yeter. Bencil narsist sonuç odaklıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Narsist kişilik bozukluğu, yalnızca kendi isteklerini önemseme ve hayranlık duyulma ihtiyacı yanı sıra empati eksikliği, kibirli olma ve ayrıcalık bekleme gibi karakteristik özellikler gösteren kişilik bozukluğudur. Memorial Kayseri Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Uzm. Klinik Psk.
Abartılı bir şekilde, kendilerini mükemmel ve eşi benzeri olmayan insanlar olarak görürler ve bunun gerçekten de doğru olduğuna tüm benlikleriyle inanırlar. Başka insanların kendisine karşı gereken saygıyı göstermediğini düşündüğünde, onlardan hiç pişmanlık duymadan intikam alırlar.
Narsistik kişilerin en büyük özelliğinden birinin de en değer verdiği şeyi kaybetmekten korkmak olduğunu belirten Tarhan, “En değer verdiği şey, paraysa onu kaybetmekten korkarlar.
Narsist kişilik bozukluğu olanlar pişman olur mu? Onlara göre pişmanlık bir zayıflık göstergesidir. Ancak nadiren de olsa hayatlarının bazı dönemlerinde pişmanlık yaşarlar. Pişmanlık yaşadıkları fark edildiğinde ise genelde kendilerini dışa kapatırlar.
Sonuç Olarak. Yüksek düzeyde narsizme sahip olan insanlar başkalarını mutlu görmekten nefret ederler. Çünkü kendileri iç mutluluğu hissedemezler. Sizin mutluluğunuzun neden onlara karşı bir eylem olduğunu açıklamak için zihin büken sanrılara ve haklı çıkaran gerekçelere sahiplerdir.
Oysa ki aslında narsisistik kişilik bozukluğu kendini sevmekten değil, özde kendini sevmemekten, kendini beğenmişlikten değil özde kendini değersiz hissetmekten veya kendine aşık olmaktan değil özde kendinden nefret etmeden kaynaklanabilen psikolojik bir bozukluk olarak tarif ediliyor.
Narsist bir ilişkinin bitişinin ardından maruz kalan partner rahatlama ve özgürlük de hissedebilir, kendini sorgulama içinde kalıp olumsuz duygularla boğuşabilir de. Bu noktada özellikle ikinci kısımdaki bireyler profesyonel destekle birlikte geçmiş kısımları sorgulaması ve anlamlandırması gerekir.
Kendilerine "olağanüstü" önem veren ve genelde "utanç" duygusundan yoksun olan narsistler, psikologlara göre çok daha mutlu.
İsteği yapılmayınca sinirlenir, bunun gerekçesini önemsemez. Kendi hatalarının farkına varmaz. Hatasını kabul etmek zorunda kalırsa kolayca depresyona girer, abartılı duygular yaşar.
"Kısa kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan narsisizm, en yaygın tanımıyla ciddi bir kişilik bozukluğudur. Patolojik düzeyde narsisizmi olan bireyler, ileri seviyeli şiddete meyilli olabilirler. Bu da onları zaman zaman tehlikeli hale getirebilir."
Savunmasız ya da Kırılgan Narsizm: Büyüklenmeci narsizmin zıttıdır. Bu kişiler genellikle utangaç ve duyarlı tiplerdir. Diğer yapısal nitelikleri ise kıskançlık ve başkalarının eleştirilerine karşı fazla tepkili olmalarıdır.
özellikle partnerde belirgin narsistik kişilik özellikleri mevcutsa ayrılık acısı daha sert yaşanabiliyor.
Özellikle birçok narsistin kullandığı tehdit edici davranışlarla karşı karşıya kalındığında, muazzam bir içsel güç gerektirir, ancak getirisi sonunda sizi daha az yoğun çatışmaya ve nihayetinde tamamen daha az çatışmaya götürecektir. Narsistler genellikle hemen pes etmezler.
**Narsistlerin ilişkileri genel olarak 4 ay sürer: Keith Campbell, araştırmaları sonucunda insanların narsistlerin gerçek yüzünü 4 ayda gördüğünü, bu yüzden ilişkinin 4 ay civarı sürdüğünü keşfetti. **Psikologlar narsisizmi iki yönlü görürler. Bir tarafta aşırı sinirli, yüksek sesli, empati kuramayan narsistler vardır.
Narsistler, emir almayı kişiliklerine yapılmış bir saldırı olarak nitelendirirler ve buna çok sinirlenirler. Eğer onlara emir verirseniz sizden intikam alacakları günü beklemek durumunda kalırsınız...
Bir narsist vicdan azabı duymaz, empati yapmaz. O yüzden konuşarak konuyu çözmek pek mümkün değil.
Hakedilmişlik duyguları uçlardadır ve başkalarına karşı empati kuramazlar. Her ne kadar böyle bir büyüklenmeci kendilik sergiliyor olsalar da yoğun olarak haset, öfke, değersizlik ve reddedilme ve yetersizlik duyguları yaşarlar.
Sizi nasıl tekrar ilişkinin içine geri çekeceklerine gelirsek bir narsistin bunun için onlarca yöntemi vardır. İşte bunlardan bazıları: Yalvararak, ağlayarak: Siz yokken hep ağladığını, hiçbir şeyden keyif alamadığını, evden dışarı adımını atmadığını veya siz olmadan nasıl yaşayacağını bilmediğini söyleyebilir.
Narsiste göre diğer insanların varlığı ve hisleri önemsizdir. Önemsiz olan diğer insanlara karşı bir sorumluluk duygusu taşımayan narsist kişi, bencil tutumlara sahip olmaya ve yalan söylemeye başlayacaktır. Bu davranışlardan dolayı pişmanlık duymayan kişi diğer insanların duygularını zerre önemsemeyecektir.
Sessiz muamele, esasında narsisist bireylerin karşılarındaki kişiye yaptıkları bir manipülasyon taktiğidir. Narsisist bireyler sessiz kalarak, susarak, cevap vermeyerek karşılarındaki kişiyi kendi istedikleri biçime sokmayı amaçlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri