Bebeğin cinsiyeti ultrason ile görülebilir. 16. hafta ve sonrasında çekilen ultrason ile yüzde 95 oranında cinsiyet saptanabilir. Daha erken haftalarda (11 - 14. hafta taramalarında) bebeğin cinsiyeti yüzde 70 oranında saptanabilir ancak bunun değişebileceği bilinmelidir.
Bu veriler ışığında bebeğin cinsiyeti en erken 13. haftalarda belli olsa da kesin cinsiyet öğrenimi için 20. hafta beklenmeli. 12. ve 13. haftalardan sonra vajinal ultrasonla, 15. haftalardan sonra ise karından bakılan ultrasonla bebeğin cinsiyeti tespit edilebilir.
Bebeğin cinsiyeti kromozomlarla oluşur. Kadının yumurtası X kromozomlu hücre taşıyan sperm tarafından döllenirse bebeğin cinsiyet kız, Y kromozomlu sperm tarafından döllenirse bebeğin cinsiyeti erkek olur. 46 kromozomdan hepsi X ise (yani 46 XX) kadındır, 46XY ise erkek cinsiyettir.
Yapılan araştırmalara göre erkek bebekler kızlara oranla daha hızlı bir biçimde tespit edilir. Gebeliğin 16. haftasından sonra ise bebek cinsiyeti kesin bir şekilde belirlenmiş olur. Bebeklerin cinsiyeti genetik olarak belirlenir. Cinsiyetin saptanması için belirli bir büyüklüğe ulaşması oldukça önemlidir.
İlgili 26 soru bulundu
Erkek bebek belirtileri ultrasonda hamileliğin 16. haftası itibariyle anlaşılabiliyor. Bunun nedeni ise erkek bebeğin testislerinin olması gereken torbaların içine inmesi gebeliğin 16. haftası gibi bir zamanda başlıyor. Dolayısıyla 16. Hafta ve sonrasında erkek bebeğin cinsiyetini belirlemek çok daha kolaydır.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı tarafından 2 bin 155 anne adayı ile yapılan araştırmada, eylül ayında hamile kalan annelerin erkek çocuğa sahip olma olasılığının yaklaşık iki kat daha fazla olduğu belirlendi.
Eğer X kromozomu içeren bir sperm kadının yumurtasını döllerse iki tane X yanyana gelir (XX) ve bebek kız olur. Eğer Y kromozomu içeren bir sperm kadının yumurta hücresini döllerse X ve Y yanyana gelmiş olur (XY) ve erkek bebek olur. Yani burada cinsiyeti belirleyen kadın değil erkeğin spermi olmaktadır.
Konuyu toparlamak gerekirse cinsiyet tahmini sadece ultrasonografi ile yapılır. Bunun dışındaki mide bulantısı, karın şekli, yüzdeki değişimler, aşerme gibi halk arasında yapılan cinsiyet tahminlerinin hiçbir geçerliliği yoktur.
Bunun yanı sıra anne karnında erkek bebekler kız bebeklere göre daha az hareket eder. Anne adayları sabah ilk uyandıklarında daha sinirli ve agresif olabilirler. Gebelikte anne adaylarının meme uçları daha koyu renkli olabilir.
Cinsiyet belirleme genellikle yüksek oranda doğrudur
Hamileliğin 13. haftaya kadar, erkek bebekler ve kızlar ultrasonda tamamen aynı görünüyorlar. Bu noktanın ötesinde, cinsel organlarda gözle görülür anatomik farklılıklar taramada ortaya çıkabilir.
Plasenta rahmin sağında ise erkek, solunda ise kız bebek olacağı anlamına gelir. Bu da demek oluyor ki; Plasenta ultrasonda sağ tarafta belirdi ise embriyo XY kromozomlarına sahip olur. Yani bebek erkek olacak demektir.
Yumurta hücresinin içine girmeyi başarabilen sperm hücresi X kromozomu taşıyorsa yeni canlı dişi, Y kromozomu taşıyorsa erkek olur. Yani bebeğin cinsiyetini belirleyen her zaman erkeğin sperminde bulunan kromozomdur. Yeni oluşan canlının kromozom kodu erkek ise 46, XY, dişi ise 46, XX olarak ifade edilir.
Genel olarak, anne adayları doğmamış çocuklarının cinsiyetini, fetüsün pozisyonu uygun olmadığı sürece, açıkça görülebildiği ve tanımlanabildiği 22. Hafta civarında ikinci ultrasona kadar öğrenemezler. Ancak konusunda uzman radyologlar 11-14. Haftalar arasında genellikle bebeğin cinsiyetini görebilir.
Bilinen en eski cinsiyet belirleme testlerinden biri, günümüze Antik Mısır'dan ulaşmış. Rivayete göre kadınların birkaç gün boyunca arpa ve buğday tohumları üzerine idrarını yapması istenir. Buğdayın filizlenmesi kız çocuğa, arpanın filizlenmesi ise erkeğe işaret eder.
Erkek bebeklerde mide bulantısı gibi semptomlar pek görülmez. Sık sık mide bulantısı yaşayan gebelerin kız bebek doğuracağı yaygın bir görüştür.
Spermlerin bu özelliği göz önüne alındığında;
Cinsel ilişki yumurtlama gününe (adetin 14. günü) ne kadar yakınsa bebeğin erkek olma, ne kadar uzaksa kız olma ihtimali artar.
Kız çocukları için anne ile babanın boyu toplanıp 13 çıkarılıyor, erkek çocuklarda ise 13 ekleniyor ve ikiye bölünüyor. Uzmanların “Yüzde 90 tutuyor” dediği bu büyüme hedefinde, oranlar tutmadığı takdirde bazı önlemlerin alınması gerekiyor.
Dolayısıyla, 2023 Tavşan Yılı, bu değerlerin önemli olduğu bir yıl olarak kabul edilir.
Rivayetlere göre bir kimse hamile eşinin karnı üzerine elini koyup "Bismillahi 'l-ehadis samedillezi lem yelid ve lem yuled Allahumme inni semmeytu ma fi'l-batni Muhammeden bismi Muhammedi Sallallahu Aleyhi ve Selleme." olarak dua ederse Allah (c.c) izni ile o karındaki nutfe erkek olarak yaratılır.
Erkek bebek için, adetinizin yumurtlamaya en yakın döneminde olan cinsel ilişkiye girilmeli, yani 30 günde bir adet görüyorsanız adetinizin 14-16. günleri en uygun günlerdir.
Fakat bu bilginin doğruluğu hakkında netleşmiş bir çalışma olmadığını bilmek gerekir. Bebeğin Karında Yukarıda Durması: Hamile bir kadının bebeği rahmin üst tarafında olduğunda cinsiyetinin kız olduğu sonucuna varılır. Elbette karında duruşun genel olarak cinsiyetle bir ilgisi yoktur.
Gebelik döneminde değişen hormonlar ağrıya neden olmaktadır. Bu nedenle hamilelikte baş ağrısı erkek bebek veya kız bebek belirtisi gibi söylemler, sadece batıl inançtır. Bebeğin cinsiyet oluşumu daha bilimsel verilerle açıklanmaktadır.
Kız bebek erken doğar, erkek bebek geç. Bu yüzden kız bebeğe hamile isen erken doğurursun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri