Natüralist ve Kişisel-İçsel Zeka! Bu zeka türüne sahip olan insanlar dünyadaki varlıkları çok iyi ayırt edebilir. Doğal bir zekiliğe sahiptir. Genelde mantıkları duygularına göre daha baskındır. Hem hayatı hem de kendilerini sorgulayan bir kafaları vardır.
Naturalist Zeka (Doğa Zekası)
Gardner'ın araştırmaları kapsamında zekâ boyutlarına en son eklenen natüralist zekâ, doğada yalnız kaldıklarında en iyi adapte olabilecek kişileri tanımlar.
İçsel zeka, kişinin başta kendisi olmak üzere, birinin iç dünyası ve hislerini keşfetmeye yönelik kapasitesidir. Bir başka deyişle “kişisel zeka” olarak tanımlanan bu zeka türü, kişinin edinimleriyle planlama ve hayatını yönetme odağındaki üstün başarısıdır.
Bir insanda sekiz farklı zihinsel yetenek (zekâ) söz konusudur. Bunlar, “dilsel (sözel) zekâ, görsel (uzamsal) zekâ, bedensel (kinestetik) zekâ, matematiksel (mantıksal) zekâ, içsel zekâ, müziksel (ritmik) zekâ, sosyal (kişilerarası) zekâ ve doğacı (naturalist) zekâ” şeklinde isimlendirilmektedir.
Kişisel - İçsel Zekâya Sahip Olan İnsanların Özellikleri
Her şeyde kendilerinden bir şey ararlar. * Kendi duygu ve düşüncelerinin farkındadırlar. * Kendilerini farklı tarzlarda ifade edebilirler. * Yaşam felsefelerini oluşturmaya yönelik bir arayış içindedirler.
İlgili 33 soru bulundu
Gardner 9 zeka türünden bahseder. Bunlar; uzamsal zeka, kinestetik zeka, müzikal zeka, sözel zeka, içsel zeka, sosyal zeka, matematiksel zeka, doğasal zeka ve varoluşsal zekadır.
Natüralizm ya da doğalcılık; felsefe, sanat ve edebiyatta doğal Dünya'yı temel alan çeşitli akımlara verilen ortak ad. Bu akımların takipçilerine natüralist denir. Bunun yanı sıra doğa tarihi ile uğraşan bilim insanlarına da natüralist denir.
3+3+2+3 ( Matematiksel ve sosyal Zeka)
Muhakeme yeteneği, matematiksel zekânın bir parçasıdır. Matematiksel zekâ kişinin neden-sonuç ilişkisi kurabilmesini ve sağlam sorgularla, sağlıklı sonuçlar elde etmesini sağlar.
Natüralist eğitim yaklaşımına göre, öğrenme, çocuğa uygun bir öğrenme platformu yaratılması ile gerçekleşir. Öğretmen öğrenciye hazır bilgi aktaran değil, çocuğa özgür bir ortam sağlayarak onun öğrenme fırsatı yakalamasını gözleyen ve kolaylaştıran kişidir.
Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka. Bunlara ek olarak hala çalışmalarını yürüttüğü “Varoluşsal – Felsefi Zeka” türü bulunmaktadır.
Ezberini 3+2+2+2+2 şeklinde yapanlar sosyal ve müzikal zekaya sahip olarak değerlendiriliyor. Dışa dönük olarak bilinen bu kişiler yalnız kalmak istemezler. Yüksek enerjili olan bu kişilerin aynı zamanda liderlik özellikleri vardır. İletişim kurdukları kişileri etkilerler, ikna kabiliyetleri gelişmiştir.
Analitik zeka, yani çözüm odaklı zekadır ve sonuç çıkarmak, muhakeme etmek, karar vermek için veri toplama ve analiz etme yeteneğidir. Bu tür zeka genellikle mühendislik, araştırma, tıp, finans-muhasebe, yönetici ve liderlik vb. birçok alanda gerekli olduğu gibi yaşamda da hayatımızı kolaylaştırır.
Analitik zeka demek bir konu da veya bir olay karşısında hemen çözüm odaklı düşünen zekaya denilir. Analitik düşünme ise çözümsel olarak düşünen ve olaylar karşısında çözüm üreterek düşünmeye denilmektedir.
Görsel zeka
Hayal ettiğimiz her türlü şekil, desen ve tasarımları içeren zeka türü. Nasıl anlaşılır? Hayal kurabilme becerisi yüksektir, arkadaşlarına göre daha çok hayal kurar. Resim yapma yeteneği gelişmiştir, ders dinlerken resim çizer, tablolar oluşturur.
Sosyal zeka, başkalarıyla iyi geçinme ve sizinle işbirliği yapmalarını sağlama yeteneğidir. Bazen basitçe “insan becerileri” olarak adlandırılır. Durumların ve onları yöneten sosyal dinamiklerin farkındalığını ortaya koyar. Kişinin insan ilişkilerinde var olan etkileşim stilleri ve stratejileri hakkında bilgi verir.
Natüralizm'de yazar, kendi kişiliğini gizler, sadece olanları yazar, bir tutanak yazmanı gibi davranır.
Natüralizmde yazar, oldukça nesneldir; anlattıklarına kişiliğini katmaz, o bir tutanakçıdan başkası değildir. Sokak hayatı edebi eserlerde ele alınmıştır.
Bugün zekâ hala IQ testleriyle ölçülülebiliyor. Bu testler eskisine oranla daha az kullanılmakla birlikte hala tek ölçüt olma özelliğini koruyor. Testler başlıca iki şekilde karşımıza çıkıyor: Stanford-Binet Intelligence Scale (SBIS) ve Wechsler Intelligence Scales.
3- Görsel/ Uzamsal Zeka :
ayrıca satranç gibi farklı derinlik ve açılardan görmeyi gerektiren beceriler bu zeka türünün kapsamı içindedir.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri