Pastörize İnek Sütü Kreması ve Tereyağ Kültürü %80 yağ içerir. Renklendirici (E160a) ilave edilmemiştir. Süt ürünüdür. Türk Gıda Kodeksi Tereyağı Diğer Süt Esaslı Sürülebilir Ürünler Ve Sade Yağ Tebliğine Uygun Üretilmiştir.
Organik bir tereyağı pastörizeden daha iyidir. Pastörize tereyağları temel besin maddesini yok eder. Pastörize edilmemiş tereyağında A ve D vitamini bulunur. Bununla birlikte Omega-3 bakımından zengindir.
Tereyağı, ana maddesi süt yağı olan bir mandıra ürünüdür. Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır.
Yoğurttan yapılan ve organik olan tereyağı daha çok kahvaltılarda tercih edilirken pastörize tereyağları yemeklerde kullanılır.
Yayık tereyağı, halk dilinde yoğurdun yayık vasıtasıyla çalkalanarak tereyağına dönüştürülmesi olarak tabir edilmektedir. Sadece süt kremasından elde edilen tereyağına göre biraz daha aromatik bulunmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Tereyağı nasıl kullanılır? Tereyağı, hem kahvaltılık hem de yemeklik olarak kullanılır. Kahvaltıda tüketilen tereyağı, tuzsuz ve beyaz renktedir. Yemeklik olanıysa, tuzlu ve sarı renktir.
Genellikle marketten alınan tereyağlarının kokusu margarine benzer. -Oda sıcaklığında kolay eriyorsa bu gerçek bir tereyağıdır diyebiliriz. Aynı zamanda tavada erittiğinde tereyağı köpük çıkarıyorsa bu da tereyağının taze olduğunun bir işaretidir. -Ucuza satılan tereyağları asla alınmamalıdır.
Araştırma sonucuna göre; tereyağı kalp krizi riskini düşürüyor, şeker hastalığı ve obezite tedavisine yardımcı oluyor, kolesterole iyi geliyor. Tereyağı, diğer yağların aksine hayvansal ve tamamen doğal olduğu için A, E, D vitaminleri ve proteinler açısından oldukça zengin bir gıda maddesi.
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar.
Tereyağının yıkanması, lezzetin düzelmesini ve dayanıklılığın artması sağlar. Tereyağı taneli bir kitle halinde birikir. Bunun yoğrularak homojen bir kitle haline getirilmesi gerekir. Bu amaçla yıkanmış olan tereyağı topağı silindirler arasından geçirilir.
Etiketinde; “tereyağı” ifadesi bulunan ürünler %80-90 oranında, “dörtte üç yağlı tereyağı” ifadesi bulunan ürünler %60-62 oranında, “yarım yağlı tereyağı” ifadesi bulunan ürünler %39-41 oranında süt yağı içerir.
Tereyağı Yağ Oranı Kaç Olmalı? Süt kremasından üretilmekte olup, en az %82 yağ oranına sahip olmalıdır. Süt Kreması ve yoğurttan üretilebilmekte olup; tuzsuz tereyağında minimum %82, tuzlu tereyağında minimum %80 yağ bileşeni içermelidir.
Tereyağı doymuş bir yağdır ve Medline Plus'a göre çok fazla doymuş yağ, atardamarlarınızın kolesterol ile tıkanmasına ve LDL kolesterol düzeylerini yükseltmesine neden olabilir (kötü olan budur). LDL seviyeleriniz ne kadar yüksek olursa, kalp krizi ve felç gibi durumlar için o kadar fazla risk altında olursunuz.
Hakiki tereyağı, sıcak suya atılması halinde tek parça halinde erime özelliğine sahiptir. Bir miktar tereyağı alarak kaynayan suyun içerisine atmanız halinde tereyağı parçalara ayrılmadan tek parça halinde eriyorsa satın aldığınız tereyağını tüketebilirsiniz.
Bir parça tereyağı alarak 1 bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağınız tek parçada küçüle küçüle eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahte demektir. Buzdolabından çıkardığınız tereyağına bıçak vurduğunuzda eğer ufak ufak parçalanıyorsa bu doğal olduğunun bir işareti olabilir.
Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.
Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Sade Yağ ile Tereyağı Arasındaki Fark
Tereyağındaki yağ oranı ise yüzde 80'in üzerindedir. Yani sade yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranından kaynaklanır. Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99'dur.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Buzdolabından alınan tereyağını kesmede zorlanılır ise tereyağı gerçektir. Bıçak değdiği anda çatlıyor ise sahtedir. Tereyağını oda sıcaklığında bırakıldığı zaman yumuşar ise gerçektir. Tamamen eridiği gözlemlenir ise sahtedir.
Özellikle ilk bahar mevsiminde elde edilmiş tereyağı taze otların etkisiyle daha keskin bir tada sahip olacaktır. Fakat sağlıklı bir tereyağın tadı hiçbir zaman acı olmayacaktır. Tadıldığında ağızda hoş olmayan, acımsı bir tat bırakıyorsa bozulduğuna işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri