Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Zencefil çayı, soğuk algınlığı semptomlarının iyileşmesinde destek sağlayabilir. Özellikle taze zencefil çayının solunum sistemini koruyucu etkileri olabileceği araştırmalar tarafından desteklenmektedir. Zencefil çayının buharını solumak burun tıkanıklığı ve solunum sorunlarında rahatlatıcı olabilir.
Zencefil çayı nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmaktadır. Saraçoğlu zencefil çayı demlemek için kullanılan çaydanlığın porselen olmasını ve içerisine limon dilimleri atılmasını önermektedir. Demlenen zencefil çayı uzun süre bekletildiğinde besin değerini kaybeder.
Günlük bir çay kaşığı toz zencefil veya rendelenmiş ufak zencefil tüketim açısından idealdir. Çiğnenmeden yutulan taze zencefil bağırsak tıkanıklığına yol açabilir. Bu yüzden rendeleyerek kullanmak daha doğru olacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Taze zencefil keskin bir tada sahiptir. Ancak yine de çiğ olarak tüketilebilir. Taze zencefilin çiğ olarak tüketilmesi için bir bardak su içerisine rendeleyerek kullanabilirsiniz.
Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir? Zencefil faydalı ve lezzetli bir baharattır ancak önerilenden fazla kullanmak sakıncalı olabilir. Zencefil çayı için önerilen miktar günde 1 veya 2 fincandır. Herhangi bir biçimde günde 4 gramdan fazla zencefil tüketimi önerilmez.
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Yüksek oranda C vitamini içeren limon ve antioksidan kaynağı zencefil kullanılarak hazırlanan zencefil limon çayı, toksinlerin vücuttan atılmasını destekler. Kadınların adet döngüsü sırasında yaşadığı şiddetli ağrıları azaltmaya yardımcı etkisi de zencefil limon çayı faydaları arasındadır.
Bir zencefil kökünü ince ince dilimleyin. Sıcak su koyduğunuz termosun içerisine atın ve zencefilin demlenmesini bekleyin. Tüm gün boyunca bu karışımı her yemekten yarım saat önce bir miktar için. Bu içecek kısa zamanda kilo vermek isteyenler için ideal.
Zencefil çayı gün içinde istenilen zamanda tüketilebilir. Metabolizmayı hızlandırmak için en iyi zaman sabah saatleridir. Uyandıktan sonra aç karnına içildiğinde metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sisteminin düzenlemesine yardımcı olur.
Günde bir kez zencefil çayı tüketenlerin hazımsızlık ve kabızlık yaşama olasılığı daha düşüktür. Ayrıca mide asidi reflüsü, mide bulantısı veya aşırı gazdan muzdarip olma riskleri çok azdır. Yayınlanan bir araştırma, zencefil çayının kusma ve mide bulantısında önemli ölçüde rahatlama sağladığını kaydetmiştir.
Ancak taze tüketimin çok daha faydalı olduğunu bilmeli ve mümkünse taze hazırladığınız suyu beslenme rutininize dahil etmelisiniz. Diğer taraftan, zencefil suyunu her gün tüketmeniz gerekmiyor. Ara ara yaparak, gün içinde dilediğiniz aralıklarla tüketebilirsiniz.
Taze zencefili soyup dilimleyin. Cam veya porselen demliğe önce 2 bardak kaynar su, sonra 3-4 dilim taze zencefil ekleyin. Kapağını kapatıp 10 dakika demledikten sonra 2 dilim limon ve 1 yemek kaşığı bal ekleyip afiyetle için.
Taze zencefili bir yemek kaşığı yardımıyla soyup yemeklerinize rendeleyerek kullanabilirsiniz.
Zencefil sindirim sistemi, eklem iltihapları ve boğaz enfeksiyonları başta olmak üzere çeşitli şikayetlerin azaltılmasına yardımcı olur.
İshal ya da gaz gibi bağırsak sorunlarına da sebep olabilir. Zencefilin fazla tüketilmesi reflü, mide ekşimesi ya da yanması gibi mide sorunlarına da yol açabilir. Tansiyon düşürdüğünden tansiyon sorunu olan, özellikle düşük tansiyona sahip olan kişiler zencefil tüketirken miktarına ve zamanına dikkat etmelidir.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Her bir fincan zencefilli çay için yaklaşık ceviz büyüklüğünde bir parça zencefilin kabuğunu soyup patates dilimler gibi dilimleyelim. Çay demleyeceğimiz demliğe zencefilleri, çubuk tarçını alarak sıcak suyu ekleyelim. 8-10 dk demlenmesi için bekletelim.
Toz zencefil, çok yıllık bir bitki olan zencefilin kurutularak öğütülmesi ile elde edilen bir baharat çeşidini oluşturuyor. Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor.
Saklama Koşulları ve Kullanımı
Kabuklu taze zencefil plastik bir torba ya da kağıt havlu içerisinde buzdolabında 2-3 hafta, dondurucuda 6 ay kadar kadar saklanabilir.
Taze zencefil çiğ olarak tüketildiğinde keskin ve hatta acı bir tada sahiptir. Bu sebeple çiğ olarak bir bardak suyun içine dilimlenip, limon ile birlikte tüketilebilir. Bunun yanında rendelenerek bal ile birlikte de tüketimi son derece yaygındır.
İki kişilik toz zencefil çayı hazırlamak için 2 bardak su kaynatın. Kaynayan suyun içerisine 2 çay kaşığı kadar toz zencefil ekleyin. Ekledikten sonra 5 dakika kadar bekleyin. Demledikten sonra fincana alarak tüketebilirsiniz.
Zencefilin bir diğer kullanım şekli de çiğ şeklindedir. Zencefili bir bardak suyun içerisine direkt olarak soğuk suyun içerisine ilave ederek bu şekilde tüketebilirsiniz. Zencefilin çiğ tüketimi de oldukça fazla yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri