CFR (Cost and Freight): Navlun (taşıma masrafı) ödenmiş olarak teslim: Bu teslim şeklinde navlunu (taşıma masrafını) satıcı öder. Dolayısıyla burada alıcının belirttiği varış limanına malları getirmek için taşıma sözleşmesini satıcı yapar ve taşıma masrafını da satıcı öder.
Satıcı, malların belirlenen varma limanına getirilmesi için taşıma sözleşmesi yapar ve masraflar ile navlunu öder. Satıcı ayrıca malların belirlenen varma yerine veya limanına getirilmesi ve taşıma aracından boşaltılmasına ilişkin tüm hasar ve masrafları üstlenir.
Malları satıcının işletmesinde teslim aldığı andan itibaren malla ilgili tüm risk ve masraflar Alıcının sorumluluğundadır. Malların taşıtılması amacıyla taşıma acentası ile anlaşarak navlun bedelini öder. Alıcı, malları teslim aldığına dair gereken belge ve delilleri satıcıya sağlamalıdır.
FOB (FREE ON BOARD) – Gemi bordasında teslim
Taşıma: Ana taşıyıcının masraf ve sorumluluğu alıcıya aittir. Sigorta: Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur.
İhracat ve İthalat Gümrük işlemlerini tamamlar. Taşıyıcı aracı temin ederek navlun ücretini öder. Teslime kadar malla ilgili bütün masraflar ve riskler satıcıya aittir. Teslimi alıcının ülkesinde belirlenen yerde ve tarihte gümrük vergilerini de ödemek suretiyle gerçekleştirir.
İlgili 27 soru bulundu
CIF (Cost, Insurance and Freight): Navlun ve sigorta masrafları ödenmiş olarak teslim: Bu teslim şeklinin CFR'den farkı mallar varış limanına gelinceye kadar deniz sigortasını yaptırmak ve bedelini ödemek sorumluluğunun da satıcıya ait olmasıdır.
Satıcı, kendi tesislerinde yükleme yapar, ihracat yüklerini iç sevkiyatı organize ederek limana ulaştırır, yükün gemiye yüklenmesini sağlar, gümrük işlemlerini tamamlar, sigorta yapar ve navlun masrafı kendisine ait olacak şekilde sevkiyatı organize eder.
FOB teslim şeklinde yükleme limanı ile boşaltma limanı arasındaki navlunu alıcı öder. CIF teslim şeklinde yükleme limanı ile boşaltma limanı arasındaki navlunu satıcı öder.
Ancak, uygulamada, alıcının, imkanları dahilinde yükleme işlemlerinde satıcıya ek bir maliyet yansıtmadan, örneğin forklift ile yükleme işlemlerini yaptığı görülür. Exworks teslim şekline göre, alıcı, yani ithalatçı, tüm gümrük evraklarının düzenlenmesinden ve gümrük masraflarından sorumludur.
Navlun, deniz ve nehir yolu ile taşınan eşya için, taşıma hizmeti karşılığında gemi şirketine ödenen ücret. Navlun bedeli resmî bir tarifeye veya sözleşmeye göre tahakkuk eder. Teslim şekline göre navlun satıcıya veya alıcıya ait olabilir.
Navlun hesaplama formülü nedir? Navlun hesaplama formülü, yükün hacimsel ağırlığını belirlemek için kullanılan formüldür. Eğer yük bir konteyneri doldurmuyorsa kullanılan navlun hesaplama formülü, palet ölçüleri (80×120) x konteyner yüksekliği (2.4) x palet sayısı (5) x 1000 m3'tür.
Nalun faturayı kim kesebilir sorusuna cevaben; Navlun fatura kesebilmek için uluslar arası taşımacılık şirketi olması gerekmektedir. Bu önemli bir bilgidir. Uluslar arası bir taşımacılık şirketi değilseniz navlun faturası kesmeniz mümkün olmayacaktır.
Ödenecek olan navlun bedeli, taşınacak yükün boyutuna, türüne, niteliğine ve taşıma yapılacak mesafe ile taşıma yapacak olan araca göre farklı şekillerde hesaplanabilir. Temel olarak piyasadaki arz ve talep dengesi, taşıma süresi, taşıma yapan aracın boş mu dolu mu döneceği gibi birçok etken bu hesaba etki eder.
Deniz ya da iç su yoluyla yapılan taşımacılıklarda verilmesi gereken ücreti ifade eden navlun olarak ifade edilmektedir. Bu bedeli ihracat yapan kişi karşılar. Ödenen navlun bedellinin ihracatı yapılan malların faturasına eklenebilir ya da ayrıca faturalandırılabilir.
EXW (Ex Works): Ticari işletmede teslim. FCA (Free Carrier): Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim. CPT (Carriage Paid To): Taşıma ücreti ödenmiş teslim. CIP (Carriage and Insurance Paid To): Taşıma ve sigorta ödenmiş teslim.
Gümrük vergisini ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke tahsil eder. Yurt dışından ürün satın alan şirketler ve kişiler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür. İhracat sırasında ödenecek vergi gümrük kanunlarına göre %20'den %30'a kadar çıkarılmaktadır.
GÜMRÜK VERGİLERİ ÖDENMİŞ OLARAK / DELIVERED DUTY PAID (DDP)
Alıcının ülkesindeki yerel bir satıcıdan farksız şekilde malları devreder. Eğer taraflar, malların ithalat için gümrüklenmesine ilişkin tüm hasar ve masrafların alıcı tarafından üstlenilmesini istiyorlarsa, DAP Kuralı kullanılmalıdır.
Başka bir deyişle, mallar sevk edildikten sonra alıcı, “FOB Origin” veya “FOB Destination” olarak bilinen malların sorumluluğunu ve mülkiyetini üstlenir. Bunun aksine, bir EXW sözleşmesinde, satıcı yalnızca malların üzerinde anlaşılan bir yere tesliminden sorumludur.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
6) DPU – Delivered at Place Unloaded – Belirtilen Yerde Eşya Boşaltılmış Teslim. DPU teslim şeklinde satıcı malları belirlenen varış noktasına getirir ve taşıma aracından boşaltarak alıcıya teslim eder.
DOOR TO DOOR : Kapıdan kapıya taşıma şeklini ifade eder. DOOR TO PORT : Kapıdan limana taşıma şeklini ifade eder.
YDG yurtdışı gümrükleme ücretinin kısaltmasıdır. İhracat yüklemelerinde alıcı firmanın ithalat gümrük işlemi, ithalat gönderilerinde ise yükleyici firmanın ihracat gümrük işlemini ifade eder.
FOB teriminin açılımı Free on Board'dur. Aynı zamanda gemi güvertesinde teslim ya da küpeştede teslim olarak da bilinmektedir. FOB, malı tedarik edecek olan firmanın ya da kişinin, tedarik ettiği malı nakliye yapacağı geminin güvertesine taşıdığı ana kadar olan tüm sorumluluğunu belirtir.
İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri