Özbekçe, Özbekistan'da konuşulmakta ve Uygurca Çin'deki Nanjing eyaletinde konuşulmaktadır. Aynu, İli Türkçesi ve Batı Uygurca yakın ilişkili dillerdir. Türkçenin Uygurca ile anlaşılabilirliği düşüktür.
Özbekçe, tipolojik açıdan diğer Türk dillerinden farklı özelliklere sahiptir. Ünlü uyumunun olmaması ve bünyesinde Karluk, Kıpçak ve Oğuz lehçelerini barındıran tek Türk dili olması, bu farklılıklardan bazılarıdır. Özbekçe Orta Asya genelinde en çok konuşulan Türk dilidir.
Özbek Türkçesini oluşturan ağızları üç lehçede1 toplamak mümkündür. Bunlar: 1. Karluk-Çigil-Uygur lehçeleri, 2. Kıpçak lehçesi, 3. Oğuz lehçesi. Bu lehçelerden, genelde, Karluk-Çigil-Uygur lehçesinin günümüz Özbek Türkçesi yazı dilinin standartlarını belirlemede önemli bir yere sahip olduğu vurgulanır.
Özbekistan'da konuşulan dillerin büyük kısmı Türk dilleridir . Bununla birlikte, hükûmetin iki dili bulunmaktadır; birinci ve devlet dili olarak Özbekçe ve etnik gruplar ve kamu kurumlarının dili olarak ise Rusça.
Özbek ulusu ilk olarak Cengiz Han'ın torunu Şiban'ın soyundan gelen Ebü'l-Hayr Han'ın önderliğinde Deşt-i Kıpçak'taki çeşitli Türk boyları ve kabilelerinin Özbek/Şeybani Hanlığı etrafında örgütlenmesiyle oluşmuştur.
İlgili 32 soru bulundu
Özbekler (Özbekçe: Oʻzbeklar, Ўзбеклар, اوزبکلر), Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır. Özbeklerle ilgili tarihî kaynaklarda "Türk" ve "Sart" şeklinde adlandırıldıkları da görülmektedir.
Özbeklerin etnik kimliği meselesi, XIV-XVI yüzyıllara Deşti Kıpçak'tan gelen Türk ve Türkleşmiş Moğolların Maveraünnehr'e siyasi intikaline dayanmaktadır. XX. yüzyılın sonu ve XXI. yüzyılda Özbekler, artık bir millet olarak şekillenmeye başlamıştır.
Özbek Türkçesinde de selam, selamla-, selamlaş-, selamaleyküm, se- lam-alik, selam aliklaş-, selamlaşiş, selamlaşiş- sözcükleri “selam alıp ver-, selamlaş-” anlamlarında kullanılmaktadır (Ma'rufov 1981a: 15-16).
Kiril alfabesinin de kullanıldığı Özbekistan'da, 2023 yılından itibaren tüm kurum ve kuruluşların faaliyetleri ve resmi yazışmaları sadece Latin alfabesiyle yapılacak. Bağımsızlığını kazanan Özbekistan'da 2 Eylül 1993'te Latin alfabesine geçilmesine ilişkin yasa kabul edildi.
33 harf, 1 kesme ve 1 yumuşatma işaretinden oluşan Kiril esaslı alfabenin yerine kabul edilen Latin esaslı yeni Özbek alfabesinde ise 29 harf ve 1 işaret (apostrof) bulunmaktadır.
Nasılsınız? -Omonmisiz? -Rahmat, yaxshiman.
Özbek Türkçesi bilindiği gibi Çağatay Türkçesinin devamıdır. Diğer köklü yazı geleneğine sahip bütün uzak ve yakın Türk şivelerinde görüldüğü gibi Öz- bek Türkçesinde de Arapça ve Farsçanın büyük tesirleri vardır.
[1] İyi günler!
Sözce. Xayrli tong! [1] İyi sabahlar!
xola (hala): (Ar.) teyze.
Özbek Türkçesinde de bazı kelimeler eşanlamlı olmasına rağmen kullanımı ve verdiği duygu açısından faklıdır. Örneğin, xotin (kadın) genelde kaba anlamda anlaşılır ve hakaret kabul edilebilir, ayol (bayan, hanım) daha kibarlık göstergesidir.
Özbekistan 31 Ağustos 1991 yılında bağımsızlığını ilan ederek Sovyetler Birliği'nden ayrılmıştır.
Özbek Türkçesi, Türk dilinin Karluk (Güneydoğu) grubuna mensup olup Yeni Uygur Türkçesiyle birlikte Çağatay Türkçesinin günümüzdeki devamı olarak kabul edilmektedir. Türk cumhuriyetleri arasında yaklaşık otuz beş milyonluk nüfusuyla en kalabalık ülke olarak dikkat çeken Özbekistan'ın resmî dilidir.
Özbekistan Somu Özbekistan para birimidir. Özbekistan somu kodu UZS kısaltmasıdır. Özbekistan somu için UZS sembolünü kullanırız.
[1] İyi geceler!
Aşağıda Özbek Türkçesinde cinsiyet ayırıcı öge olarak kullanılan adlandırmalara yer verilmiştir: er “1. Erkek, adam, er.
Gerçek anlamı “anne” olan ancak yaşlı kadınlara hitapta ånä ⁓ ånäxån ⁓ ånäcån ⁓ åyi; yaşlı erkeklere hitapta åtäxån (baba) buvä (dede), båbå (dede); ayrıca xålä (teyze), ukä (kardeş), ini (erkek kardeş) gibi kelimeler de yabancılara hitapta kullanılmaktadır.
Bunlar içerisinde en çok yedikleri koyun, sığır ve tavuk oluyor. Bazı yörelerde at eti de yaygın olarak tüketilmektedir. Çok çeşitli hayvanî besinlerle, tarıma dayalı kaynakların fazlalığı Özbek mutfağının zenginleşmesini sağlamıştır.
Özbekler ise, atın iyisini misafirlere sunuyor. At eti pahalı olduğu için, sadece özel konuklara ikram ediliyor. At eti, özellikle bünyeyi güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için tercih ediliyor. Ancak düzenli olarak at eti tüketen kişileri, narkoz etkilemediği için farklı sağlık sorunları görülebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri