Lastikler yanlış hizalanmış bir kapanışı ayarlama, yemek yeme veya dişleri fırçalama durumları hariç genellikle her zaman takılmalıdır.
Diş teli lastiği kullanımına genellikle ortodonti tedavisinin son aşamasında başvurulmaktadır.
Genel olarak, diş teli lastikleri haftalarla ifade edilen kısa dönemler boyunca takılır. Ancak tam olarak kaç ay süreceği, tedavinin karmaşıklığına, dişlerin başlangıç pozisyonuna, tedavi planına ve hastanın uyumuna bağlı olarak değişebilir.
Diş hareketleri istenilen gibi olmaz. Bu da tedavi süresinin uzamasına neden olabilir. Lastikler yapıları gereği gevşemeye müsaittir. Bu nedenle 24 saatte bir değiştirilmesi gerekir.
Diş lastikleri, çıkarılmamalı ve ortodontistin uygun gördüğü saat aralığında mutlaka takılmalıdır. Unutulmamalıdır ki; diş lastikleri takılmazsa ortodonti tedavisi tamamlanmamış olur. Hasta, diş lastikleri için doğru performansı sağlarsa tedavi sürecine artı değer katmış olur.
İlgili 36 soru bulundu
Oral Health Foundation (Ağız Sağlığı Vakfı), diş lastiğinin veya diş telinin diğer kısımlarının yanaklarınızın iç kısımlarına sürtünebileceğini ve ağrıya neden olabileceğini belirtiyor.
Çay, elbette ki diş teli tedaviniz sırasında tüketebileceğiniz bir içecektir.
Elastik kullanmayan hastaların ideal tedavi sonuçlarına ulaşması mümkün değildir. Yemek yerken elastiklerinizi çıkarmalı ve öyle yemek yemelisiniz. Yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalayıp aynı elastiği dişlere takmalısınız. Başka bir elastik kullanmamanız gerekir.
Diş doktorları tarafından bu lastiklerin geceleri uyurken kullanılması önerilmektedir.
Lastikler yanlış hizalanmış bir kapanışı ayarlama, yemek yeme veya dişleri fırçalama durumları hariç genellikle her zaman takılmalıdır. Bununla birlikte, eğer lastiklere yalnızca hafif bakım için ihtiyaç duyuluyorsa, ortodonti uzmanı bunları sadece geceleri kullanmanızı belirtebilir.
Diş Teli Lastikleri Hangi Dişlere Takılır? Ortodonti tedavilerinde en iyi sonucu elde edebilmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Diş ve çene yapısı bozukluklarından dolayı üst dişler ile alt dişler birbiri üzerine basmadığı durumlarda lastik tedavi yöntemi kullanılır.
Başarılı bir uygulamadan sonraki 2-3 aylık zaman dilimi, dişlerin hareket etmeye ve düzelmeye başladığı dönem olarak bilinmektedir. Çarpık diş, kapanış bozukluğu gibi problemlerde diş teli uygulamasından yararlanılmaktadır.
Diş teliniz varsa belirli periyotlarda mutlaka doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Bu süreçte uzman hekim hem tellerinizin pozisyonunu hem de sıkılığını ayarlayacak. Ayrıca dişlerinizin sağlığını kontrol edecek. Aylık randevularda tel değişimleri ve diş hareketlerine de bakılmaktadır.
Bu ürünün temel kullanım amacı dişlerin ağız içerisinde istenen yapıda dağılmasını, dizilmesini sağlamaktır. Her ne kadar kullanılan tel ve braketler dişi düzelmesini sağlasa da özellikle alt ve üst dişlerin eşit alana yerleşmesi, çene yapısını düzeltmek amacıyla kullanılmaktadır.
Renkli olan, dişlere yapışan braketler veya aradan geçen teller değildir. Braketler ve teller metal rengindedir, renkli olan ise telleri braketlere bağlamak için kullanılan lastik ligatürlerdir. Bu lastikler her renkte tercih edilebildiği gibi, her seans değiştirilebilir.
Diş teli tedavisi sırasında neler yenilmez? Diş teli tedavisi sırasında yenebilecek ve yenmeyecek gıdalar bulunur. Braketlere yapışan ve temizlenmesi güç lokum ve sakız uzak durulması gereken ilk gıdalar arasında yer alır. Sert gıdalar da uzak durulması gereken diğer besin maddeleridir.
Braketler ile diş tellerini bir arada tutan ligatürlerden olan lastik ligatürler, aslında ortodontik tedavi sürecinde kaçınmanız gereken yapışkan gıdalar yerken braketlerden çıkabilir. Yerinden çıkan bu lastik ligatürü temiz bir cımbız veya buna benzer bir alet yardımıyla çıktığı brakete yeniden oturtabilirsiniz.
Diş Teli Takanlar Sigara İçebilir mi? Sigara içmek diş teli olsa da olmasa da ağız ve diş sağlığına zararlıdır. Ancak diş teli takanlar için sigaranın yasak olması söz konusu değildir.
Tedavi sürecini uzatmanıza hiç gerek yok. Lastik kontrolleri, tel değişimi, lastik değişimi gibi rutin kontrol işlemeleri orucunuzu etkilemez. O zaman sizler doğru doktorunuza, oruç mazeret değil.
Diş teli tedavisinde bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirdiği düşüncesidir. Takılan tel dudak şeklini bozmaz tam aksine dudak şeklini onarır.
Lastiklerin etkili olması için gerekli kullanma süresi günlük en az 12 saattir. 12 saat ve üzeri kullanan hastalarda yavaş da olsa hareket gözlenir. 16 saat ve üzeri kullanımlarda çok hızlı düzelmeler gerçekleşeceğinden toplam ortodontik tedavi süresi de kısalmaktadır.
Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir. Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebeple burun estetiği ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.
Lastikler ilk takılmaya başlandığında dişleriniz hareket edeceği için dişlerinizde ağrıya sebep olabilir. Düzenli kullanmaya başladıktan sonra birkaç gün içinde ağrınız geçecektir. Bu dönemde ağrı kesici kullanabilirsiniz. Eğer lastikleriniz sürekli kopuyorsa doktorunuza bildiriniz.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir. Karamel gibi yapışkan, çiğnenen tatlılar da tellere zarar verebilir ve diş tellerini gevşetebilir.
Diş teli takılıyken uzak durulması gerekli yiyecekler içinde ise şunlar yer alır; dondurma, kalın et kesimleri, kabuklu yiyecekler, turunçgil yemekleri gibi yiyecekleri diş telinin yeni takıldığı zamanlarda yememek daha doğru olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri