Naylon kumaş orijinal yapısı nedeniyle pek su geçirgen bir kumaş değildir. Ancak üretim aşamasında farklı maddeler ile kaplanan kumaş tamamen su geçirmez hale getirilir.
Polyester kumaş özellikle kadın giyim sektöründe sıkça tercih edilir. İç giyimden dış giyime kadar pek çok eşyanın sağlam olması için faydalanılır. Özellikle kadın montlarının üretiminde kullanılan bu malzeme eşyaları su geçirmez, kir tutmaz ve dayanıklı bir hâle getirir.
Sentetik Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Sentetik kumaşlar yıkanınca çekme yapmamaktadır. Sentetik kumaşların özelliklerinde kaliteli lifler ile dokuma oluşturulduğu için dayanıklı kumaşlar olup çekme yapmamaktadırlar.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Naylon kumaşlı kıyafetler cildinizin nefes almasını engeller ve kumaş türü nedeniyle teri ve kokuyu dışarı çıkartamaz. Bu yüzden bir süre sonra cildinizde sürtünmeden ve ter asidinden kızarıklar oluşur. Yazın hem cilt sağlığınız hem de şıklığınız için naylon kumaştan kaçınmanızı öneririz.
İlgili 21 soru bulundu
Naylon kumaşın bilinen bir diğer ismi polyamid kumaştır. Sentetik kumaş kategorisinde yer alan naylon (polyamid) kumaş yüksek ısı basıncında belli başlı kimyasal maddelerin bir araya gelerek plastikten üretimi sağlanan kumaş türüdür. Sentetik kumaşlar arasında yoğun olarak kullanılan popüler bir kumaştır.
Yağmurluk, spor kıyafetleri, eşofmanlar ve naylon kadın çorapları üretiminde kullanılmaktadır. Petrol bazlı polimerlerden üretilen naylon kumaşlar, kullanışlılığı, dayanıklılığı, esnekliği ve suya ve diğer kimyasallara karşı daha az reaktivitesi nedeniyle uzun zamandan beri kullanılmaktadır.
Polyester Kumaş Yıkama Sonrası Çekme Yapar Mı? Pek çok kumaş yıkama sonrasında çekme yapar. Özellikle de doğal içerikli kumaşlar çekmeye çok uygundur. Ancak polyester kumaşlı ürünlerde çekme durumu yaşanmaz.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir.
Esnek poliüretan kumaştan olan kıyafetleri sıvak ve deterjanlı su ile elde veya ılık olan suda çamaşır makinesinde en kısa programda yıkayabilirsiniz. Yıkadığınız kıyafetleri çok güneş alan yerlerde değil de yarı gölge olan ipte kurutulmalıdır. Ayrıca kurutma makinesinde aşırı sıcağa maruz bırakmamak gerekir.
Yapısı ile diğer kumaşlardan ayrılan polyamid kumaş genel olarak vücudu sıcak tutmaktadır. Isıyı hapseden polyamid kumaş vücut ısısını koruyarak sıcak tutabilir. Polyamid kumaşlar hava geçirmedikleri için teri içeride hapsederler. Bu özellikleri ile birlikte polyamid kumaşlar da vücuda oldukça sıcak bir his verirler.
Sentetik kumaş türleri, pamuk, keten, ipek gibi doğal materyallerin tersine birçok maddenin birleşimiyle oluşan liflerden elde edilen materyallerdir. Sentetik kumaş türleri akrilik, polyester, naylon, likra olarak kategorize edilebilir.
Özellikle pamuk, yün ve keten gibi kumaşların yıkama sonrasında çekme riski son derece yüksektir. Polyester gibi kumaşlardan yapılan kıyafetlerde hiç çekme yapmamaktadır.
Küf ve mantar benzeri mikroorganizmalardan etkilenmezler. Polyester kumaş, sudan etkilenmez, dayanıklı ve temizliği oldukça kolaydır. Ayrıca ütü gerektirmeyen ve görünüm açısından yeniliğini koruyan bir kumaştır.
naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen tehlikeli kumaş türüdür. Polyester Kumaş Özellikleri Nelerdir? Polyester kumaş, fabrika üretimi olmasına rağmen oldukça uygun fiyatlı bir kumaştır.
Yazın en büyük sorunlardan biri giysilerimizde hangi kumaşı tercih edeceğimizdir. İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Eriyik ya da çözeltisinden çekilerek, dökülerek ya da püskürtülerek lif, ince iplikçik, sert kıl ya da levha haline dönüştürülen naylon, ip, halat ve dokuma üretiminde kullanılır veya doğrudan kalıplara dökülerek belirli bir biçimi olan ürünlere (mutfak gereçleri gibi) dönüştürülür.
* Pamuk, ipek ve yün yerine kullanılan naylon yapay bir maddedir.
2,5 Katmanlı Su Geçirmez Kumaş
2,5 katmanlı bir yapı, su geçirmez zarın yüzeyine uygulanan hafif bir kaplamanın eklenmesiyle elde edilir. Bu ek kaplama, nefes alabilirliği etkilemeden dayanıklılık ve koruma sağlar. Aynı zamanda yumuşaklık sağlar. Paranızın tam karşılığını veren su geçirmez kumaş türüdür.
Naylon Kumaş Çeker mi? 20-30 derece su sıcaklığında yıkanan naylon kumaşlarda çekme gözlenmez. Ancak daha yüksek ısılarda çeker.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Sentetik Kumaş Türleri ve Kullanım Alanları
Su geçirmez, dayanıklı ve buruşmaz özellikleri nedeniyle çok yönlü bir kullanım alanına sahiptir. Giyim, perde, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünlerinde; ayrıca outdoor giyimde, yağmurluk, mont ve çanta gibi ürünlerde sıklıkla kullanılır.
Su geçirmeme özelliğine de sahip olan kumaş, fonksiyonelliğiyle dikkatleri üzerinde toplar. Genellikle çorap, pantolon, tayt, palto, kazak, spor giyim, mayo ya da çeşitli aksesuarlarda kullanılsa da farklı malzemelerle karıştırıldığında polyamid mobilyalarda da kullanılabilen bir malzeme haline gelir.
Naylon veya ripstop kumaş ismiyle de bilinen paraşüt kumaşlar, dayanıklı ve yırtılmaz bir kumaş türü oldukları için kullanım alanları oldukça geniştir. İsminin paraşüt kumaş olmasının sebebi ise paraşüt yapımında kullanılan bir kumaş türü olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri