Mühendislik plastiklerinden olan polyamid halk dilinde naylon olarak da bilinmektedir. Sert bir plastik olan bu plastik çeşidi aşınmaya ve bükülmeye karşı dayanıklı bir plastik çeşididir.
Naylon kumaş olarak da bilinen polyamid, plastikten üretilen bir malzemedir. 1930'larda icat edilen ilk sentetik elyaf olan polyamid, uzun yıllardır birçok farklı alanda kullanılır.
Polyamid tüm tekstil maddelerinde en üst dirence sahiptir. Polyester dalgalanma özelliği ile geri dönüşe meyillidir. Polyamid kumaş daha yumuşak ve esnek elyaflar içerir. Her iki kumaşta küf tutmaya karşı dirençlidir.
Polyamid ve Polyesterin Farkları
Polyester kumaşlar yüksek dayanıklılıkları, sıvı tutmayışları ve kolay kurumaları sebebiyle özellikle mont gibi dış giyim ürünlerinde kullanılır. Polyamide göre daha az dayanıklı olsa da tekstil ürünlerinde dayanıklılığı bir kullanım sebebidir.
Naylon olarak da bilinen polyamid kumaşlar sentetik kökenli bir kumaş türüdür. Polyamid ya da naylon (Alm. Polyamidfaser, Fr. fibre de polyamide, İng. polyamide fiber), farklı sayıda karbon atomu içeren tekrarlayan diamin ve dikarboksilik asit birimlerinden oluşan bir polimerdir.
İlgili 43 soru bulundu
Naylon, İngilizce Nylon sözcüğünden türetilmiş isim. Kimyasal adı polihekzametien adipamid'dir.
Naylon kumaşın bilinen bir diğer ismi polyamid kumaştır. Sentetik kumaş kategorisinde yer alan naylon (polyamid) kumaş yüksek ısı basıncında belli başlı kimyasal maddelerin bir araya gelerek plastikten üretimi sağlanan kumaş türüdür. Sentetik kumaşlar arasında yoğun olarak kullanılan popüler bir kumaştır.
Naylon (Poliamid) Kumaş: Dünyada üretilen ilk sentetik liftir. Kömür, yağ, doğalgaz ve petrolden elde edilir. Zararlı ve kalıcı kimyasal yöntemlerle üretilir. Alerjik reaksiyonlara, omurga ağrısına, baş dönmesine ve kansere neden olabilir.
Polyamid kumaşlar sentetik olarak üretilmektedir. Yapay yani sentetik polyamidlere örnek olarak naylon, kevlar, sodyum (poli) aspertat verilebilir. Bir asit klorid grubu veya karboksilik asit ve bir amino grubun yoğuşma reaksiyonundan amit bağı elde edilir.
Bu plastikde sağlık için en önemli tehlike arz eden çeşitli kimyasallar yer alır. Bunlardan biri de Bisphenol A (BPA) denen maddedir. Bu madde polikarbonatı çok sert ve cam gibi parlak hale getirmek için kullanılır. Çünkü BPA'nın hormonal sistemde bozukluğa neden olduğu yönünde bulgular vardır.
Polyamid belli başlı kimyasal bazı işlemler ile beraber üretilen bir kumaş türüdür. Dayanıklı olmasının yanı sıra parlak görünümü ile beraber pek çok alanda önemli bir potansiyele sahiptir. En merak edilen ve araştırılan kumaş türleri arasında yer alıyor.
Ticari adları; İngiltere'de Terylene, Trevira, ABD'de Dacron, Almanya'da Diolen ve Türkiye'de Perilen olarak geçmektedir. Üretimi kolaydır ve aynı zamanda doğal liflere oldukça yakın bir yapısı vardır. Pamuk lifine oldukça benzer, pamuğa olan ihtiyacın giderek artması ile polyester liflerindeki kullanım da artmıştır.
Polyamid ve elastan, tekstil ürünlerinde sıkça kullanılan, pahalı bir kumaş türüdür. En önemli özellikleri ipeksi bir yumuşaklığa sahip olmalarıdır.
Polyamid sert, rijit, kaygan ve iyi mekanik dayanım değerlerine sahip bir malzemedir. NAYLON adı altında anılır. Kimyasal mukavemeti orta değerdedir, bazı asit ve bazlara karşı mukavemeti vardır. Polyamid 6 bünyesinde su toplama özelliğine sahiptir.
Temizleme ve yıkama. Poliamid ve pamuklu kıyafetler, hassas yıkama programı ile 30 derecede makinede yıkanabilir. BMW Motorrad performans deterjanı veya hassas kumaşlar için bir sıvı çamaşır deterjanı kullanın. Yumuşatıcı kullanmayın.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Basit dişlilerde, yataklarda, civatalarda, flanşlarda, makara kayış kasnaklarında, kesim plakası, filtre plakası, tazgah tablası ve her türlü parça imalatında kullanılır.
Pamuk (cotton), keten (linen), polyester, poliamid, akrilik, poliüretan maddeleri kullanılarak üretilmiş olanlar vegan.
“Hangi kumaş terletmez?” sorusuna herkesin vereceği cevap şüphesiz ki pamuklulardır. En az terleten kumaş kategorisinde birinciliği kimseye kaptırmayan pamuklular vegan olma özelliği ile de gönülleri fethetmektedir.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Naylon kumaşlı kıyafetler cildinizin nefes almasını engeller ve kumaş türü nedeniyle teri ve kokuyu dışarı çıkartamaz. Bu yüzden bir süre sonra cildinizde sürtünmeden ve ter asidinden kızarıklar oluşur. Yazın hem cilt sağlığınız hem de şıklığınız için naylon kumaştan kaçınmanızı öneririz.
Atletik giyimde sıkla kullanılan naylon kumaşı, hızla kuruması ve kokuyu tutması sebebiyle egzersizlerde tercih ediliyor. Ancak vücudunuza sürterek kızarıklığın oluşmasına sebep olabilen naylonlar nefes alabilen bir kumaş olmadığı için daha çok terlemenize sebep olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri