Babil'de insanların tapındığı 5'ler tanrısı Hamsa'nın (Fatıma'nın eli olarak bilinir) da nazar boncuğunun çıkış noktası olduğunu söyleyen Karacadağ şu tespitte bulundu: "Nazar boncuğundaki tek göz; cini yani şeytanın bakışını temsil etmektedir.
Tanrı Horus'un gözü
Günümüzde de var olan göz biçimindeki nazar boncuğu, eski Mısır tarihinde bir gözü ay bir gözü ise güneş olan tanrı Horus'un gözünü temsil ediyor. İnanışa göre Horus, kazandığı savaşlar neticesinde yaşamın yegane kralı olmuştu.
"Caiz değildir"
Çalışmada, nazar boncuğunun caiz olup olmadığı sorusuna ise "Dinimizde nihai etkiyi Allah'tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklanmıştır. Bu sebeple nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir" cevabı verildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, İslam inancında, nihai etkiyi Allah'tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışların yasaklandığını, bu kapsamda nazar boncuğu ve benzeri şeyleri medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılmasının caiz olmadığını bildirdi.
Özellikleri. Genelde nazar boncukları göz şeklinde olur. Göze aynı zamanda boncuk da denmektedir. Bu bağlamda bakıldığında kişinin dünyaya açılan penceresi gözdür ve göz her türlü, iyi ve kötü, düşüncelerin ilk çıkış noktası olarak kabul edilir.
İlgili 31 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Soruda dikkat çekilen hadiste geçtiğine göre, şeytanın en çok sevindiği şeylerden biri, eşlerin arasının açılması ve bir yuvanın yıkılmasıdır.
Dante şeytanı betimlerken şeytanın “ancak bir kuşa yakışabilecek olan, kendisinin daha önce hiç görmediği türden büyük bir yelkenliye benzeyen kanatlara sahip olduğunu fakat bu kanatların tıpkı bir yarasanınki gibi tüysüz olduğunu” (Kıta: 34: 49-51) söylüyor.
“Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, 623) buyurmuştur. Diğer bir hadiste ise nazarlık takan ve nazarlığa koruyucu etki atfeden kimsenin Allah'a ortak koşmuş olacağı ifade edilmiştir (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, 637).
Kur'an-ı Kerim'de, "İnkâr edenler Kur'an'ı dinlediklerinde, neredeyse seni gözleriyle yıkıp devireceklerdi" (Kalem, 68/51-52) buyurulmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Göz değmesi (nazar) haktır" (Buhârî, Tıb, 36) buyurmuştur.
Nâfi`den merfû` olarak şu hadisi nakleder: "Kim temîme (mavi boncuk) takarsa Allah onun işini tamamlamasın. Kim bir ved`a (katır boncuğu) takarsa Allah onu korumasın (Ahmed İbn Hanbel, IV, 154, 156).
Nazar duası, özellikle Ayetel Kürsi ve Felak, Nas surelerinin okunmasıyla yapılmaktadır. Dua eden kişi, öncelikle abdest alarak temiz bir ortamda ve niyet ederek duaya başlamalıdır. Ardından, Ayetel Kürsi ve Felak, Nas surelerini okuyarak, nazarın etkilerinden ve kötü enerjilerden korunma niyetiyle dua etmelidir.
Rüyada Nazar Boncuğu Görmenin Anlamı
Hayallerin ve dileklerin, edilen duaların hayra yorumlandığı ve yakın zamanda bolluk ve berekete kavuşulacağı anlamındadır. Aynı zamanda çok şanslı bir döneme girileceği, bu bağlamda işlerin rast gideceği bir süreç başlayacağını da işaret eder.
Terim olarak nazar; herhangi bir şeye bakarak onu etki altına almak, özenmek, imrenmek, etkilemek, kıskançlıkla bakma neticesinde zararlı bir gücün meydana gelmesi gibi anlamları ifade etmektedir.
- Kim muska (temîme) takarsa, Allah'a şirk koşmuştur." (Ahmed; hadis no: 16969). Değerli âlim Elbânî,"Silsiletu'l-Ehâdîsi's-Sahîha" adlı eserinde hadisin sahih olduğunu belirtmiştir.
Üzerinde nazar olan insanlar başkalarını da etkiler, konuştuğu kişinin de enerjisini düşürür. Üzerinde nazar olan kişi eskiden çok kolay hatırladığı şeyleri hatırlamakta zorlanmaya başlar. Çok iyi bildiği konularla ilgili olsa bile hızlı cevap verememeye başlar.
Bazı yörelerde nazardan korunmak için, evin kapısından çıkarılan bir kaç kıymık, beyaz soğan, sarımsak kabukları ve kurt tırnağı bir keseye konup elbisenin içine yerleştirilir. Kabuğu yakıldığında nazardan koruyacağına inanılan bitkidir.
Namazda dua okurken gelen esneme, şeytanın içimize attığı gaflettendir. Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisi mevcuttur. Dua okurken esnemenin o kimsede nazar olduğu düşüncesine dair net bilgiye rastlanmamaktadır.
Devamlı bir şeyin bozulması ya da kırılması nazarın belirtilerindendir.
Hakim olan inanışa göre negatif beyin enerjisine maruz kalıp, nazara uğrayan kişinin sık sık esnemeye başlar.
Nazar duası okunuşu şöyledir: Euzü bi kelimatillahitammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri kulli aynin lamme. Her türlü şeytandan, kem gözlerden, zararlı tüm şeylerden, bütün kelimelerin yüzü ve suyu hürmetine Allah'a sığınıyorum.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'de şöyle buyurdu: “Şüphesiz ki, onun üzerinde temime (yani muska/cevşen) var!” “Kim, temime (yani muska/cevşen) takarsa, muhakkak ki, Allah'a şirk koşmuştur!”
Bu tür şarlatanlara (şeytanlaşmış kimselere) güvenerek Yüce Allah'tan uzaklaşanlar büyük bir yanlış yaptıklarını artık fark etmelidir. Sonuç olarak, hastalıktan, nazardan veya hasetçilerin şerrinden korunmak için muska takmak veya yanında taşımak kesinlikle haramdır.
1- Yüce Allah'a ve Hz. Peygamber'e (s.a.v.) iman edenler. 2- Kuran-ı Kerim'i bilip içindekileri yaşayanlar. 3- Fakir, yetim ve düşkün olanları koruyanlar.
Şeytan kırmızıyı sever. Onun için kırmızı giymekten ve şöhretli elbise giymekten sakınınız. - YouTube.
“Kibir”, Şeytan'ın en sevdiği günahtır, sadece İslam'da değil, Hıristiyanlık'ta da! Ve sadece ırkçılığın doğuşuyla ilgili de değildir. Bu geniş bir yorum olsa gerek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri