Mide kanseri de teşhisi zor kanser türleri arasında yer alır. Mide kanseri aynı zamanda metastaz gerçekleştirerek vücuttaki diğer organlara da yayılım gösterdiği için oldukça zorlu bir sürece neden olur.
Kanser, birinci evrede yakalanırsa yani mide dışına yayılmadan teşhis ve tedavi edilirse, 5 yıllık sağ kalım oranı % 70' dir. Kanser ikinci evrede ise tedavi sonrası 5 yıllık sağ kalım oranı %32-45, üçüncü evrede ise tedavi sonrası 5 yıllık sağ kalım oranı % 9-20'dir.
RİSKLİ HASTALAR KİMLERDİR
Mide kanseri, kanserler içinde 5. Sıklıkta görülmekte ve fakat kansere bağlı ölümlerde 3. Sırada yer almaktadır. Erken evre mide kanserlerinde sonuçlar çok iyi olmasına rağmen ileri evrelere tedaviden elde edilen başarı azalmaktadır.
Mide kanseri, son yıllarda teknolojik gelişmeler ve tıbbın ilerlemesi ile erken teşhis edilip kontrol altına alınabilmektedir. Doğru tedavi, uzman kontrolü ve doğru beslenme ile mide kanserinden kurtulmak mümkün olmaktadır.
Mide kanserleri uzun yıllar içinde yavaş yavaş gelişme eğilimindedir.
İlgili 23 soru bulundu
Erkeklerde, kadınlara oranla daha sık rastlanan mide kanseri, son yıllarda teknolojideki gelişmeler sayesinde erken teşhis edilip, doğru tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzman kontrolü ve doğru beslenme ile mide kanserinden korunmak ve kurtulmak mümkün hale gelmektedir.
Mide kanseri çoğunlukla 55-60 yaşından sonra ortaya çıksa da gençlerde de görülebilir. Rahatsızlık sırasında görülen belirtiler başka rahatsızlıklarla benzerlikler gösterebilir.
Mide kanserinde hangi belirtiler görülür? Siyah dışkılama, kusmuk ve dışkıda kan, az yenmesine rağmen tokluk hissi, yutma güçlüğü, geğirme isteği yanı sıra hazımsızlık, şişkinlik, mide de ağrı, bulantı ve fazla kilo kaybı mide kanserinde görülen belirtilerdendir.
Hastanın tümörü sadece mukozada ise endoskopik yöntemlerle ameliyatsız tedavi edilebilir. Daha ileri kanserler için cerrahi tedavi gerekir. Lokal ileri kanserlerde ise önce neoadjuvan kemotarapi ve ardından cerrahi uygulamak sadece cerrahi uygulamaya göre daha iyi sonuçlar vermektedir.
Ameliyatın Faydası: Mevcut Tam temizleyici cerrahi işlemlerden sonra genel olarak 5 yıl yaşama olasılığı %25 dolayındadır. Mide kanserinde yaşam süresini etkileyen en önemli faktör uzak veya karın içi yayılımın olup olmadığıdır. Bu bulgular var ise beklenen yaşam süresi 6-12 ay dolaylarındadır.
Yaş: Vakaların çoğu 72 yaş veya üzerindedir. Cinsiyet: Erkeklerde daha fazla görülür. Irk: Asya ve Afrika toplumunda sıktır. Diyet: Tütsülenmiş, tuzlanmış, turşuya basılmış veya aşırı tuzlu yiyeceklerden zengin yiyecekleri yiyenlerde mide kanseri riski yüksektir.
Akciğer kanserinde çabuk yorulma, sürekli yorgunluk hissi ve halsizlik de atlanmaması gereken, sık görülen belirtiler arasında.
Mide Kanseri 4.
Son evrede yemek borusu ve ciğerlere de yayılım gösterdiği için tedavide yaşama şansı oldukça azalmıştır. Mide kanseri son evre yaşam süresi kapsamında da hayatta kalma oranları oldukça düşüktür.
Akciğer kanseri yıllık 900,000 ölüm vakası ile en çok öldüren sebep olurken onu ikinci sırada yıllık 600,000 ölüm ile mide kanseri ve herbiri en az 400,000 ölümden sorumlu olan kolorektal ve karaciğer Page 5 5 kanseri izlemektedir.
Hastada kafa karışıklığı, iletişim sorunları ve odaklanma sorunları ortaya çıkar. Vücutta kasılmalar meydana gelir. Hasta kendini huzursuz hisseder ve bazen ortama uygun olmayan şekilde konuşabilir. Hastanın kan dolaşımı yavaşladığı için vücudu soğuk olabilir.
Ancak bazı durumlarda, hücre anormal bir şekilde hızla büyümeye ve çoğalmaya başlayabilir. Bu durumda TÜMÖR adı verilen bir kitle meydana gelmektedir. Bazen oluşan kitle belli bir boyuta ulaştıktan sonra büyümesini ve çoğalmasını durdurur. Bunlara iyi huylu tümörler denmektedir.
Mide kanserine Erzurum ve Trabzon'da diğer illere göre sıkça rastlandığını ifade eden Sultan Eser, aynı bölgede yemek borusu kanserinin de fazla olduğunu dile getirdi. Kanser türlerinin nedenlerine ilişkin araştırmalar yapıldığını, ancak henüz çok net bilgilere ulaşamadıklarını söyleyen Doç. Dr.
Mide kanseri tedavisinde önemli hususlar
Erken mide kanserlerinde (tümör mukoza ve submukozada sınırlı) tek başına cerrahi ile tam iyileşme şansı vardır. Bu amaçla yapılan geniş cerrahi sonrası mide kanserinde koruyucu (adjuvan) kemoterapi ve radyoterapi ile hayatta kalma ihtimali artmaktadır.
Karnın üst kısmında ağrı ya da rahatsızlık hissi. Yutma güçlüğü Bulantı ve kusma.
Nüks gelişiminde etkili olan klinik ve patolojik faktörlerin belirlenmesiyle daha etkili tedavi protokolleri belirlenebilir. Çıkarımlar: Ortalama 31.4 ay (6-125 ay) olan takip süresinde 44 (%43.1) hastada nüks gelişti.
Kanser ilerledikçe artık muayenede tümör elle hissedilebilir veya lenf bezeleri saptanabilir ki bu artık kanserin çok ilerlediğini göstermektedir.
Kanserin türü, tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri. Zira pankreas, mide, akciğer kanseri gibi türler agresif seyrediyor ve çok hızlı yayılıyor. Bu nedenle erken teşhis şansı yaratmak için belirtilere karşı uyanık olmak büyük önem taşıyor.
“Kanser saç kaybına yol açar”
Kanserin kendisi saç kaybına yol açmamaktadır.
Mide kanseri genç erişkinlerde oldukça nadir görülen bir hastalıktır. Mide kanseri nedeni ile ameliyat edilen hastaların ancak küçük bir yüzdesini 35 yaş altındaki olgular oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri