Yapılan araştırmalar, akne (sivilce) şikayeti olan kişilerde çinko eksikliğine rastlandığını ortaya koyuyor. Güzelliğe giden yolun sağlıklı beslenmekten geçtiğini belirten uzmanlara göre, derideki yağ üretiminde, akne oluşumuna yol açan hormon bozukluklarında çinko önemli rol oynuyor.
Bir çalışmada, B12 vitamininin, akne ile ilişkili “propionbacterium aknesi” olarak bilinen bir tür cilt bakterisini bozarak sivilce problemini artırabileceğine dair işaretler bulunmuştur. A ve E vitaminler, yağda çözünen antioksidanlar arasındadır. Eksiklikleri, çeşitli hastalıklara neden olur.
A, D, E vitaminini içeren besinler; cilt sağlığında önemli rol oynar ve sivilcenin önlenmesine yardımcı olabilir. Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir.
Yapılan araştırmalar B12 vitaminin cilt üzerinde bulunan bakterilerin davranışlarını değiştirdiğini ortaya koymaktadır. Bu durum sivilce başta olmak üzere farklı cilt sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
D vitamini eksikliği;
Artan iltihaplanma; sivilce, egzama gibi durumları kötüleştirebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Cilt sağlığının korunmasında da negatif bir etki gösteren B12 vitamini fazlalığı yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde sivilce oluşumlarını tetikleyebilmektedir.
Erişkin aknesinin atında yatan sebepleri araştırıyorum; özellikle insülin direnci, demir eksikliği anemisi, tiroidit, vitamin B 12 veya D 3 eksikliği vb daha birçok neden olabilir.
Magnezyum cilt için doğal temizleyicidir. Özellikle de fazla yağlardan cildin arındırılmasını sağlar. Yağlı ciltlerin en büyük sorunları arasında akne, sivilce ve siyah nokta oluşumu vardır. Magnezyum sayesinde ciltteki yağ oranı dengeleneceği için bu tarz sorunlar da ortadan kalkmış olur.
C vitamini içeren serumlar kollajen ve elastin sentezini arttırır bu sayede düzenli kullanımda; ciltteki kırışıklıklar azalır, gözenekler sıkılaşır, cilt daha parlak ve sağlıklı görünür. Anti -inflamatuar etkisi sebebiyle hem akneleri (sivilce) , hem de sivilceye bağlı kızarıklıkları azaltır.
Örneğin hassas, kuru cilt veya aknede alışılmadık bir artış, bazı insanlarda omega-3 eksikliğinin bir işareti olabilir. Omega-3 yağları cilt bariyerlerini iyileştirir, nem kaybını önler, kuruluğa ve tahrişe neden olabilecek dış etkenlerden de korur.
Nemli cildin sırrı su içmekte saklı
Cildin nem dengesini sağlamada en önemli etkenlerin başında gün içinde yeteri kadar su içmek geliyor. Kilogram başına 30 ml su içmek günlük su gereksiniminizi karşılamaya yetiyor. Örneğin 55 kilo olan biri, günlük 1.650 ml'den daha az su içmemeli.
Cilde iyi gelen vitaminlerin sayısı epey fazladır. A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
Androjenler (en önemli androjenik hormon testosterondur) hem erkek hem de kadınlarda bulunan hormonlardır. Ergenlik dönemiyle birlikte androjen seviyesinde artış olur. Androjenler yağ bezlerinin aşırı çalışmasına yol açar ve bu durum sivilce oluşumuna zemin hazırlar.
Gıda Takviyeleri ve Vitaminler
Bazı vitaminlerin fazla kullanımı ile akne arasında bağlantı vardır. Özellikle B12 vitamin takviyesi ve B6 vitamin takviyesi akne oluşumunu artırabilmektedir.
Yüksek oranda kullanıldığında bazı ciltlerde sivilce ve komedon benzeri oluşumlara neden olabiliyor. Yine oran olarak yüksek geldiğini ciltteki fazla yağlanma gibi olağan dışı tepkilerden anlayabilirsiniz. Bunu minimuma indirmek için %5 gibi bir oranla başlamanızı tavsiye ederiz.
Akne tedavisinde kullanılan yöntemlerin C vitaminiyle takviyesi, sorunla baş etmeyi kolaylaştırıyor. Çünkü askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, akne gibi cilt sorunlarında iyileştirici etki yapıyor. Cilt hastalıkları uzmanı Dr. Müge Çelebi'nin verdiği bilgiye göre, C vitaminin antioksidan özelliği var.
ABD'de bulunan California Üniversitesi profesörleri, B-12 vitaminin sürekli kullanımının ciltte leke, sivilce ve siyah nokta gibi problemlere yol açtığını ortaya çıkardı.
Popo derinizde yağ bezleri bulunsa da genelde sivilce yapmaya yetecek kadar yağ üretmezler. Onun yerine size nur topu gibi popo kızarıkları ve pütürcükleri olarak geri dönerler. Ağda, aşırı sıkı ve nemli kıyafetler, sürtünme ve terleme bu durumun sebebi olabilir.
Çoğunlukla tüketilen gıdalar yoluyla tam olarak alınabilen B12 vitamini vücuttaki eksikliği saç dökülmesi yanında koyu veya açık renkli cilt lekeleri, cilt lezyonları, ağız kenarlarında çatlaklar olarak kendini gösterebilir.
Yapılan araştırmalar, akne (sivilce) şikayeti olan kişilerde çinko eksikliğine rastlandığını ortaya koyuyor. Güzelliğe giden yolun sağlıklı beslenmekten geçtiğini belirten uzmanlara göre, derideki yağ üretiminde, akne oluşumuna yol açan hormon bozukluklarında çinko önemli rol oynuyor.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Yanaklarında sivilceler varsa, bunun nedenleri alerji, kir ve yağ kalıntıları, ölü cilt hücrelerinin birikmesi olabilir. Ciltteki fazla yağı kontrol etmek ve cildin yüzeyini ölü cilt hücrelerinden, sivilceye neden olabilecek diğer kirlerden arındırmaya yardımcı olmak için düzenli olarak cilt temizliği yapmak şart.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri