Elma çekirdeği: 18 adet elma yemek sizi öldürmez ama bu 18 elmanın çekirdeğini yerseniz, elma çekirdeğindeki siyanür sizi öldürür.
Prof.Dr.Erkan Topuz on Instagram: “🔎Elma çekirdeğinin içerisinde %0.6 oranında siyanür bulunur. 🔎Bu yüzden 1 su bardağı kadar elma çekirdeği yerseniz zehirlenerek…”
Elma çekirdeği zararlı olması için çok yemeniz gerekir
Amygdalin, elma çekirdeğinin kimyasal savunmasının bir parçasını oluşturur ve kendi başına zararlı olmasa da çiğnendiğinde veya hasar gördüğünde hidrojen siyanüre dönüşebilir. Siyanür, yeterince tüketilirse oldukça tehlikeli hatta ölümcül olabilen bir şeydir.
Acelesi olanlar için yanıtı şimdiden verelim, açıklamasını sonra yapalım: Yanıt evet, çekirdekte toksik bir madde var ama bu maddenin tek başına bir insanı zehirlemesi imkansız. Elma çekirdeğindeki zehirli etkinin ana kaynağı amigdalin molekülü.
Elmanın içerisinde yaklaşık 4 ya da 5 adet çekirdek bulunmaktadır. Bu çekirdekler her elmada neredeyse aynı boyutlarda olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
5. Kiraz Çekirdeği: 1-2 Adet (Eğer ısırırsanız) Kiraz çekirdeğinin ölümcül olabileceğini düşünür müydünüz? Kiraz çekirdeğini ısırdığınız an içinden siyanür salgılamaya başlayacaktır.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
Amigdalin midemizde yerini aldıktan sonra yarattığı etkiyle siyanür salınımına sebep oluyor. Elma çekirdekleri kendi başına zararlı olmasa da çiğnendiğinde veya hasar gördüğünde hidrojen siyanüre dönüşebilir. Akut siyanür zehirlenmesi oluşması için 83 ila 500 elma çekirdeği yemeniz gerekir.
Elma çekirdekleri sindirim sularına karşı dirençli olduğu için sindirim sırasında kırılmaları ve çözümleri zorlaşır. Elma tüketirken elma çekirdeklerini yutmamaya özen göstermelisiniz.
Elmanın içerisinden çıkan çekirdekler bir suyun içine konularak yararlarından da faydalanmak mümkün olabilir. Bunun için bir jel elde edilmesi lazım. Elma çekirdekleri bu suyun içerisinde bir süre haşlanmalıdır. Haşlandıktan sonra suyun içerisinde bulunan elma çekirdeklerinden jel elde edilebilir.
Ancak bir çekirdeğin 0,7 gram olduğunu göz önünde bulundurursak o miktarda siyanür almış olabilmeniz için 143 tane çekirdek yemiş olmanız gerekir. Bir elmada da ortalama 8 çekirdek bulunduğuna göre ancak 18 elma yerseniz ölümcül dozda siyanür almış olursunuz. Elma çekirdekleri zehirli mi?
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Meyve çekirdeklerinin zararları
Limon çekirdeği midede öğütülemediğinden ve dolayısıyla dışarı atılamadığından apandisite dolar. Apandisit şişer ve şişer patlama seviyesini limon çekirdekleriyle doldurmak istemiyorsanız limon yerken veya sıkarken 2 kere düşününüz. Fazla yenirse; diş etlerinde kanama yapabilir.
Günde 1 tane yenen elma günlük C vitamini ihtiyacımızın hepsini karşılamaya yeter. Bağırsakta oluşan çeşitli parazit ve zararlı bakterilerin atılmasına yardımcı olur. Kahveden daha fazla uyku açtığı bilinen elmayı sabahları kahve yerine tüketebilir ve kafeinin zararlı etkilerine karşı önlem alabilirsiniz.
Günde 3 adet elma yemenin kötü kolesterol oranını düşürürken, iyi kolesterol oranını da 4 kat arttırdığı belirtiliyor. Her türlü hastalığa iyi gelen elmanın, ihtiva ettiği organik asitler, soda ve fosfor ile beyin, karaciğer ve mideye son derece faydalı olduğu belirtildi.
Siyanür çok hızlı hareket eder. Yani siyanür dakikalar içinde öldürme potansiyeline sahiptir. Toksik siyanüre maruz kalma belirtileri, maruz kaldıktan birkaç saniye ila birkaç dakika sonra ortaya çıkabilir.
Yapılan araştırmalara göre zeytin çekirdeği yutmak sağlık için tehlikeli bir durum değildir. Genel vücut direnci ve mide sağlığı için zeytin çekirdeğini yutabilirsiniz.
Elmanın içinde bir çeşit protein olan 'pektin' maddesi bulunuyor. Bu madde hazmı ve sindirimi kolaylaştırıp, ürik asidi düşürüyor. Sağlıklı beslenmede elma, sanılandan daha faydalı olup, Bağırsak Kanserine yakalanma riskini de azaltıyor. Bu sebeple uzmanlar, her öğünden sonra elma yenmesini tavsiye ediyorlar.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır. Yunan mitolojisinde eski insanların bütün meyvelere aynı ismi takmaları sonucu elma olarak adlandırılmış olduğu varsayılmaktadır.
Elma çekirdeğindeki zehirli etkinin ana kaynağı amigdalin molekülü. Amigdalinin tehlikesiyse onu içeren bir madde yedikten sonra sindirim enzimleriyle karışmasıyla ortaya çıkıyor. Amigdalin midemizde yerini aldıktan sonra yarattığı etkiyle siyanür salınımına sebep oluyor.
Elma,havuç gibi meyveleri ısırarak tüketmeleri bu esnada dişlerin temizlenmesine ve diş eti sağlığına katkıda bulunur. Bu sayede kişi sağlıklı dişlere bir ömür boyu sahip olacak ve yapılacak basit ve ucuz tedavilerle hedeflenen güzel gülüşe sahip olunacaktır.
Çekirdeği ile yenir mi? Portakal gibi kış meyvelerini çekirdekleriyle tüketmek, apandisit hastalığına yol açıyor. Çekirdekleri ayıklanmadan tüketilen bu meyveler, apandis organını tıkayarak, akut apandisite yol açıyor.
Mesela karpuz bir üçgen dilim, erik, kiraz ve çilek ise 8-10 tane yenmeli. Fazla meyve tüketmek, içerdiği meyve şekeri nedeniyle kan şekeri seviyesinde dengesizliklere neden olur. Bu da mevcut hastalıkları tetikleyebildiği gibi sağlıklı insanlarda da kilo alımına neden olabilir" diye konuştu.
Öncelikle ayva çekirdeği ağız yoluyla tüketilmemelidir, bu yüzden asla yemeyin. Ayva çekirdeğini kullanmanın en etkili yollarından biri onu harici olarak kullanmaktır. Bunun için de ayva çekirdeklerini kolayca bir jele, cilt nemlendirici bir kreme dönüştürebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri