Nebulizatörler sadece ilaçla değil, su veya tuzlu su ile de kullanılabilir. Bu, havayı yumuşatmayı ve kolay nefes alıp vermeyi sağlar.
Hazne içine boşaltınız. İlacı seyreltmek için 2-3 cc ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır. (100 cc'lik serum fizyolojik alabilirsiniz).
Cihazın açma tuşuna basılarak cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına gitmesi sağlanır. Bu sırada hasta mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır. Yaklaşık 10 dakika sonunda işlemin bitmesine yakın cihazdan cızırtı sesi duyulmaya başlanır. Bu ses duyulduktan 1 dakika sonra nebülizatör kapatılır.
Ağızlık, cihazın üst kısmında yer alır. Daha sonra ise aygıt ile maskenin arasındaki boru bağlanmalı ve nebulizatör açılmalıdır. Hastalar ağızlığı taktıktan sonra bu aparatın kenarlarından hava girişin meydana gelmesini engellemelidir. Bu noktada ağızdan nefes alıp burundan vermek gerekir.
Nebülüzatör cihazı, sıvı haldeki ilaçları buhar haline getiren bir makinedir. Buhar cihazı olarak da bilinir. Ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı ilaçları buhar haline getirir. Böylece sıvı ilaçların solunum yoluyla alınmasını sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
Makine üzerinde bulunan dijital göstergeden havadaki nem oranı takip edilmeli ve bu oranın %30-50 arasında kalmasına dikkat edilmelidir. Cihazda kullanılan suyun temiz olması, hatta mümkünse makinenin içerisine damıtılmış (distile) su konulması gerekir.
İçerisine konulan suyu sıcak ya da soğuk olarak ayarlayabilen buhar makinesi, bulunduğu ortamın nem oranını olması gereken seviyeye getirmek için kullanılıyor. Bunun yanı sıra havayı temizleyip kötü kokuları giderme özelliği de bulunuyor.
Nebülizatör burun tıkanıklığına iyi gelir mi? Nebülizatörler öksürük burun tıkanıklığına iyi geldiği gibi astım, zatürre ya da akciğer hastalıklarını tedavi etmede kullanılmaktadır.
Buhar tedavisi artık iyi gelmiyor veya öksürüğü daha da artırıyor şikayetini getirir.
Buhar makineleri özellikle cilt, burun, boğaz ve dudak kuruluğunun tedavisinde etkili olur. Buna ilave olarak, grip veya soğuk algınlığının neden olduğu belirtilerin şiddetini de hafifletir. Bunun yanında, buhar makinelerinin çok sık kullanılması solunum problemlerini potansiyel olarak arttırabilir.
Sıvı halde bulunan ilaçları buharla beraber sunan nebulizatör özellikli bu makineler, bireysel kullanıma uygundur. Bu makinelerin içerisine ilaç konularak hastaya buhar ile verilir. Soğuk buhar makinesinin içine ne konulur sorusuna yanıt olarak su, yağ ve ilaç konulabiliyor.
Buhar makinesine tuzlu su koymamanız gerekmektedir. Buhar makinesi, normalde temiz su veya su buharı üretmek için tasarlanmıştır. Tuzlu su veya diğer kirletici maddeler buhar makinesinin içinde hasara neden olabilir.
Öksürüğü hafifletmek ve boğazı rahatlatmak için nemli hava önemlidir. Bunun için bir buhar makinesi veya nemlendirici kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarında, evinizin içindeki nem seviyesini artırmak, öksürüğün şiddetini azaltabilir.
• Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Başlangıç dozu nemli inhalasyon yoluyla 2,5 mg'dir. Doz 5 mg'a kadar çıkarılabilir. Tedavi günde 4 kez tekrarlanabilir. Çok ağır hava yolu tıkanması olan yetişkinlere hastanede çok sıkı medikal gözetim altında günde 40 mg'a kadar yüksek dozlar uygulanabilir.
VENTOLİN seyreltilmeden kullanılır ancak uzun sürede (10 dakikadan uzun) verilmesi gerekli ise serum fizyolojik ile seyreltilir. İlacınız nebülizör yardımıyla buhar haline getirilir. Aerosol yüz maskesi, T parçası veya soluk borusunun içine yerleştirilen tüp yardımı ile buhar ağızdan solunarak akciğerlere çekilir.
SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU. SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU Nebulizasyon: 0.15mg/kg/doz 3ml SF ile sulandırılarak (1-24 dozda) veya devamlı 0.5mg/kg/saat olarak verilir. İnhalasyon olarak: 1–2 puf 4-6 h te bir verilir. TIKLAYINIZ.
Evde uygulanacak bazı yöntemlerle balgamlı öksürüğün de etkisini azaltmak mümkündür. Diğer yöntemlere ek olarak kaynamış sıcak suyun buharı üzerine eğilip buharı birkaç dakika solumak balgam sökümüne yardımcı olacaktır. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapmak balgamı sökeceği gibi boğazın da rahatlamasında etkili olabilir.
Ilık sıvılar tüketmek de çocukların boğazının rahatlamasına katkıda bulunur. Ilık süt, bitki çayı veya sadece su bile bu konuda size yardımcı olabilir. Öksürüğün yanı sıra viral enfeksiyon gibi durumlarda da bol sıvı tüketmek hastalığın daha çabuk atlatılmasını sağlayabilir.
Havayı nemlendirmek, sıcak bir duş ya da sıcak sudan çıkan buharı solumak, bal yemek, su, sıcak çay, et suyu, tavuk suyu gibi sıvılar tüketmek geceleri ortaya çıkan kuru öksürüğü kontrol altına almayı sağlar.
Nebulizer cihazının hava filtresini kullanım talimatının önerdiği süre- lerde değiştirin. ÇOCUKLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR Nebül ilaç ile birlikte, ilaç haznesine 2-3 cc serum fizyolojik ekleyin.
Yeni doğan bebeklerde hırıltı olma nedenleri arasında ayrıca onların bronşlarının çok küçük olması da bulunmaktadır. Biriken balgamı atamadıklarından dolayı hırıltının çıktığı görülebilmektedir. Nebulizatör kullanılarak bebeğin balgamı atması sağlanabilmektedir.
Ne sıklıkla yapılabilir? Burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik burun damlaları kullanılabilir, bunlar yeterli gelmezse aspiratör ile burun temizliği yapılabilir. Özellikle nezle grip gibi bir nedenle burun içinde yoğun mukus birikimi varsa işlem günde en fazla 2-3 kez tekrar edilebilir.
Soğuk buhar makineleri sıcak buhar makinelerine göre daha sessiz çalışmaktadır. Buharın soğuk yada sıcak olması cihaza bağlıdır. Soğuk buhar diye adlandırılan tedavi serum suyu veya kaynamış soğutulmuş su konularak elde edilmektedir.
En iyi sonuçları almak için saf su kullanın.
Hava nemlendirici Ampulün içindeki suya Lavanta Yağı Damlatın ve Ne Yaptığına Bakın! Uyku problemleri yaşayan kişiler için lavanta yağı tavsiye edilmektedir. Daha rahat nefes almanız için lavanta kokusu size yardımcı olur. Lavanta yağı güzel kokuludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri