Odyometri önlisans programından mezun olup Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı olan öğrenciler o yıl ilan edilen kontenjan dâhilinde Odyoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği, Fizik, Fizik Mühendisliği ve Optik ve Akustik Mühendisliği lisans Programlarına dikey geçiş yapabilmektedir.
Programımızdan mezun olan öğrenciler ÖSYM'ye başvurarak, Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği, Odyoloji, İşitme Engelliler öğretmenliği bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimi yapabilirler.
Odyometri mezunları, insanlardaki işitme probleminden doğan bozukluğun derecesini belirlerler. Hastayı, sağlık durumuna göre çeşitli testlere tabi tutarak en uygun işitme cihazını belirlerler. Meslek hayatlarında yoğun olarak KBB hekimleriyle, hasta ve hasta yakınlarıyla sürekli iletişim halindedirler.
Odyometri teknikeri ya da odyometrist; işitme kaybı yaşadığı düşünülen hastalara gerekli testleri yapmaktan işitme cihazı üretimine kadar birçok farklı alanda çalışır. Odyometri teknikerleri, devlet ve özel hastaneler ile işitme cihazı üretimi ya da satışı yapan şirketlerde görev alabilir.
Odyometri Bölümü mezunları odyolog veya kulak burun boğaz hastalıkları uzmanının gözetim ve denetiminde, devlet veya özel hastanelerde çalışabilirler. İşitme cihazı üretimi ya da satışı yapan işitme cihazı merkezlerinde veya firmalarda görev alabilmektedirler.
İlgili 43 soru bulundu
Sonraki Konu. Odyoloji Uzmanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 15 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Odyoloji Uzmanı maaşları 38880 TL'dir. En düşük Odyoloji Uzmanı maaşı 31110 TL iken, en yüksek Odyoloji Uzmanı maaşı 71130 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Odyolog 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Odyolog , Ocak 2023 yılında ortalama 14.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.932 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Odyometri Teknikeri 2023 yılında ortalama 14.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Odyometri Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 10.783 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 6.864 TL maaş alıyordu.
Odyometri Birlik Platformu'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde onlarca üniversitede bölümü bulunan ve her yıl 2 bin 700 mezun veren odyometri teknikerlerinin sayısı yurt genlinde 20 bini aştı. Son iki yılda atanan tekniker sayısı ise sadece 222 olarak gerçekleşti.
Odyoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Odyoloji bölümü, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık lisans bölümüdür. Odyoloji hakkında eğitim veren odyometri adında 2 yıllık bir önlisans programı da söz konusudur ki odyoloji teknikerleri bu bölümden yetişir. Odyoloji bölümü mezunlarına ise odyolog unvanı verilir.
DGS ile Lisans Programına Geçiş Yapabilirsiniz.
Odyometri programından mezun olan öğrenciler; Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı olmak suretiyle Odyoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği, Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği lisans programlarına devam edebilmektedirler.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerine bağlı olarak eğitim veren 4 yıllık odyoloji bölümü mezunları da eğer akademik kariyer yapmak isterlerse, yüksek lisans sonrası katıldıkları doktora programıyla, akademisyen olarak “Dr.” unvanı alabilirler.
Odyometri programı üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veren geniş iş olanaklarına sahip bir program. Program, işitme ile ilgili test ve ölçümleri kapsıyor. Odyometri programından mezun olan öğrencilere “Odyometri Teknikeri” unvanı veriliyor.
Odyoloji Bölümü Nedir? Odyoloji, işitme ve denge bozukluklarının öncelikle önlenmesi, gerçekleştikten sonra ise tanılanması ve rehabilitasyonu ile ilgilenen bir bilim dalıdır.
İşitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinin mevcut yönetmeliğine göre Odyometrist işitme merkezi açabilir veya işitme merkezinde sorumlu müdür olabilir. Ayrıca İşitme cihazı merkezi açmak için kanun ve yönetmeliğe göre herhangi bir kişi/meslek/yatırımcı sınırlaması yoktur.
Türkiye'de önlisans, lisans ve yüksek lisans olmak üzere toplam 131 program mevcut. Her yıl yüzlerce öğrenci bu programlarda mezun olurken Sağlık Bakanlığı son yaptığı 12 bin kişilik atamada odyoloji alanında mezun olanlara 20 kontenjan ayırdı. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan odyologlar en düşük 84 puanla atanıyor.
eleman.net verilerine göre, Paramedik 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Paramedik , Ocak 2023 yılında ortalama 12.100 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.436 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Odyoloji bölümü mezunları, işitme ve denge bozukluklarının tespit, rehabilitasyon ve tedavisinde görev alabilirler. Özel işitme merkezleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve işitme cihazı üreticileri gibi kurumlarda çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açarak serbest çalışma imkanları da bulunmaktadır.
eleman.net verilerine göre, Anestezi Teknisyeni 2023 yılında ortalama 17.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Anestezi Teknisyeni , Ocak 2023 yılında ortalama 13.640 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.404 TL maaş alıyordu.
Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan odyologlar en düşük 84 puanla atanıyor. ÖSYM'den alınan veriler doğrultusunda Odyolog KPSS Atama Taban Puanları 2022 haberimizde yer alıyor.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
KPSS-B Rehberlik – Monopol Eğitim Kurumları
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri