Bu cihaz havayı nemlendirmek için tasarlandığından nebulizatör ilaçsız kullanımı için içerisine su koyarak buhar makinesi gibi de kullanılabilir.
Nebulizatör, sıvı haldeki ilaçları cihazdan gelen basınçlı hava etkisiyle buhar haline getirerek akciğerlere inhale edilmesini sağlayarak solunum yollarının rahatlamasını sağlayan bir cihazdır. Bu işlem sayesinde hasta rahatlayarak normal şekilde solunumuna devam edebilmektedir.
Mevsim geçişlerinde ortaya çıkan nem dengesizliğini gidermek için buhar makinesi kullanılabilir. Buhar makinesi ne işe yarar sorusunun cevabı ise oldukça basittir. Bu cihaz, odadaki havayı temizleyip nemlendirir.
Oda nemlendiricisini kurallara uygun kullanmak için;
-Nemlendirici cihazlar bütün gün çalıştırılmamalı. -1 saat, 2 saat ortamı nemlendirmek ideal.
İlgili 28 soru bulundu
Çocuk yatar pozisyondayken tedavinin uygulanması, ilacın dökülmesine veya cihaz içinde kalmasına yol açabilir. Ayrıca randımanlı bir solunum sağlanamaz. Çocuk uyuyorsa inhalasyon tedavisinin etkisi tahmin edilemez. Tedavi başarısız olabilir.
Nebulizer cihazının hava filtresini kullanım talimatının önerdiği süre- lerde değiştirin. ÇOCUKLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR Nebül ilaç ile birlikte, ilaç haznesine 2-3 cc serum fizyolojik ekleyin. Nebül ilaç uygulamasını yemeklerden önce yapın.
Evdeki havanın kurumasını önleme
sorusunun bir diğer yanıtı da evdeki havayı nemlendirmektir. Evde bulunan havanın aşırı kurumasını önlemek adına radyatörün üzerine bir kase su koyabilir ya da ılık suyla ıslatılmış havluyu sandalyeye asabilirsiniz. Soğuk nemlendirici kullanmak da yararlı bir çözüm olabilir.
VENTOLIN'i günün herhangi bir saatinde, aç ya da tok karına kullanabilirsiniz.
Nebülizatörler öksürük burun tıkanıklığına iyi geldiği gibi astım, zatürre ya da akciğer hastalıklarını tedavi etmede kullanılmaktadır.
Tıpkı yıkama sırasında olduğu gibi durulama aşamasında da ılık veya soğuk su kullanılmalıdır. Ağızlık aparatı ise yalnızca bireysel kullanım için uygundur.
Solunum yolu hastalıklarının tedavisi için kullanılan nebulizatör cihazının verdiği ilaçların direk olarak solunum yolu üzerinden alınmasını sağlar. Nebulizatör maskesi, hastanın ağzı veya burun delikleri üzerine takılır ve bu sayede ilaç bulutu doğrudan solunum yoluna verilir.
Dikkatli ve olması gereken şekilde kullanılmayan makineler sağlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Buhar makineleri faydaları arasında şunlar yer alır: Buhar makinelerinin en önemli faydalarından birisi burun tıkanıklığını gidermesidir.
Cihazın açma tuşuna basılarak cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına gitmesi sağlanır. Bu sırada hasta mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır. Yaklaşık 10 dakika sonunda işlemin bitmesine yakın cihazdan cızırtı sesi duyulmaya başlanır. Bu ses duyulduktan 1 dakika sonra nebülizatör kapatılır.
Sıcak buhar makinesinde musluk suyu kullanılsa bile kaynatılmadan dolayı haznedeki su içerisinde mikrop ve bakterilerin oluşması daha zordur. Soğuk buhar makinelerinde ise damıtılmış su tercih edilmeli ve sık sık su değişimi yapılmalıdır.
Odada nemin düşük olması; ağız ve burun içindeki salgılarda kurumaya, burun tıkanıklığına, genizde yanma hissine, solunum rahatsızlıklarına, öksürük ve nefes alma zorluğuna yol açar. Odada bir ısı kaynağının bulunması kurumanın artmasına neden olabilir. Yüksek nem olan evlerde rutubet kokusu ve küf görülebilir.
Bebeğinizin bulunduğu odadaki hava fazlasıyla kuruysa radyatörün üzerine su dolu bir kap koymanız ya da temiz su ile ıslattığınız bir havluyu koymanız, odadaki nem oranını artırabilir. Nem oranının yüksek olması durumunda bebeğiniz odada değilken camı açarak odayı kısa süreliğine havalandırabilirsiniz.
Hortumun diğer ucu, nebülizatör kompresörüne bağlanarak kullanıma geçilir. Maske, hasta dilinin üst kısmına hava almayacak biçimde yerleştirilir. Nebülizatördeki buhar haline dönüşen ilaç solunum yolu ile vücuda alınır. Maske ile nefes alıp verme işlemine buhar tükenene kadar devam edilmelidir.
Öksürük varyantlı astım için doktor önerisi ile albuterol (Proventil, Ventolin) gibi bir bronkodilatör sprey kullanılabilir.
a) Kısa etkili rahatlatıcılar ( Ventolin, Bricanyl ): - Bu ilaçlar hava yollarının çeperini saran ve nöbet sırasında kasılan kasları gevşeterek hava yollarını genişletirler. - Ağız içine püskürtülen formları ( inhaler ) 15 dakika içinde etki etmeye başlar, 4 saat sonra bu etki kaybolur.
Hava nemlendirme cihazları kullanmadan evinizi nemli tutmanın en basit yolu seramik ya da cam bir kaba su doldurup ısıtıcıya yakın bir noktaya yerleştirmektir. Kış aylarında kullanılan kalorifer ya da elektrikli ısıtıcılar evin havasının daha da kurumasına ve nemin yok olmasına neden oluyor.
Çamaşır askısını veya kurutmalığı evin merkezi bir konumuna yerleştirin. Ya da çamaşırlarınızı odada kurutun. Islak kıyafetlerdeki su buharı eve yayılarak havanın nemlenmesini sağlar. Evin içinde bitki yetiştirmek, evin havasındaki kalitesi artırır ve havanın nemlenmesine yardımcı olur.
Evlerde, özellikle yatak odalarında kalorifer peteği üzerine ıslak bez, havlu koyma, ıslak havlu asmak, nemlendirici cihazlar kullanmak, su ısıtıcılarının çalıştırılması ile buhar elde etmek gibi işlemler ile havadaki nem oranı artırılabilir. Sobalı evlerde ise mutlaka soba üzerine su konulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri