Nebulizatör genellikle astım, bronşit, RSV Virüsü ve başka tür solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir cihazdır. Bebeklerde nebulizatör kullanımı ise daha çok öksürük ve solunum zorluğu gibi durumların giderilmesi amacıyla kullanılır.
Cihazın açma tuşuna basılarak cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına gitmesi sağlanır. Bu sırada hasta mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır. Yaklaşık 10 dakika sonunda işlemin bitmesine yakın cihazdan cızırtı sesi duyulmaya başlanır. Bu ses duyulduktan 1 dakika sonra nebülizatör kapatılır.
Nebulizatör Ne İşe Yarar? Nebulizatör sağlık alanında kullanılan medikal bir cihazdır. Ürün sayesinde astım hastaları, çeşitli maddelere alerjisi olan bireyler ve akciğer sorunları yaşayan kişiler ilaçlarını daha etkili bir şekilde kullanabilir. Ürünün iç haznesine bu doğrultuda birtakım sıvı ilaçlar yerleştirilir.
Nebulizatör, solunum sıkıntısının çok fazla olduğu durumlarda ilaçları hava yollarına daha iyi iletebilmek amacıyla kullanılmaktadır.
Nebulizatör, sıvı haldeki ilaçları cihazdan gelen basınçlı hava etkisiyle buhar haline getirerek akciğerlere inhale edilmesini sağlayarak solunum yollarının rahatlamasını sağlayan bir cihazdır. Bu işlem sayesinde hasta rahatlayarak normal şekilde solunumuna devam edebilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Nebulizatör cihazına su konur mu? Bu cihaz havayı nemlendirmek için tasarlandığından nebulizatör ilaçsız kullanımı için içerisine su koyarak buhar makinesi gibi de kullanılabilir.
Nebulizer cihazının hava filtresini kullanım talimatının önerdiği süre- lerde değiştirin. ÇOCUKLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR Nebül ilaç ile birlikte, ilaç haznesine 2-3 cc serum fizyolojik ekleyin. Nebül ilaç uygulamasını yemeklerden önce yapın.
Öksürük varyantlı astım için doktor önerisi ile albuterol (Proventil, Ventolin) gibi bir bronkodilatör sprey kullanılabilir.
VENTOLIN “nebülizatör” adı verilen cihaz yardımıyla buhar haline getirilir. Ağızdan solunarak akciğerlere çekilen VENTOLIN bir kaç dakika içinde hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar.
Çocuk yatar pozisyondayken tedavinin uygulanması, ilacın dökülmesine veya cihaz içinde kalmasına yol açabilir. Ayrıca randımanlı bir solunum sağlanamaz. Çocuk uyuyorsa inhalasyon tedavisinin etkisi tahmin edilemez. Tedavi başarısız olabilir.
Nebülizatörler öksürük burun tıkanıklığına iyi geldiği gibi astım, zatürre ya da akciğer hastalıklarını tedavi etmede kullanılmaktadır.
Hortumun bir ucunu nebülizatöre bir ucunu haznenin altına yerleştirin. İlacı paketinden çıkartın. Cihazın ilaç haznesi içine boşaltın. İlacı seyreltmek için 2 ml (ml=cc) ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı arttırmaktadır.
Dikkatli ve olması gereken şekilde kullanılmayan makineler sağlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Buhar makineleri faydaları arasında şunlar yer alır: Buhar makinelerinin en önemli faydalarından birisi burun tıkanıklığını gidermesidir.
Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırın, sırtına hafif hafif vurarak balgamını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak baş tarafını yükseltebilirsiniz. Geniz akıntısının boğazından aşağı tarafa inerek tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz.
*Serum fizyolojik damlayı her defasında 2-3 damla bir burun deliğine damlatıp aspiratörle çekin, daha sonra diğerine uygulayın. Burun yıkamayı çocuğunuzun burnundan nefes alamadığı her zaman uygulayabilirsiniz. ***Çok yapışkan müküs varsa nemli-pamuklu kulak çubukları ile alabilirsiniz.
Balgam oluşumunu önlerken burun içinde mukus birikmemesine de dikkat etmelisiniz. Yoğun bir mukus birikimi olması durumunda nebülizatör uygulayabilir, burnunuzu yıkayabilir veya buhar soluması yapabilirsiniz.
VENTOLIN'i doktorunuza danışmadan başka ilaçlarla birlikte kullanmayınız. Kalp ritim bozukluğu ya da astım için başka bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza bildiriniz. VENTOLIN ve propranolol gibi selektif olmayan beta-bloker ilaçlar birlikte kullanılmamalıdır.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Tedavi günde 4 kez tekrarlanabilir. Çok ağır hava yolu tıkanması olan yetişkinlere hastanede çok sıkı medikal gözetim altında günde 40 mg'a kadar yüksek dozlar uygulanabilir. Ventolin günün herhangi bir saatinde, aç ya da tok kullanılabilir.
SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU Nebulizasyon: 0.15mg/kg/doz 3ml SF ile sulandırılarak (1-24 dozda) veya devamlı 0.5mg/kg/saat olarak verilir. İnhalasyon olarak: 1–2 puf 4-6 h te bir verilir.
1-2 çay kaşığı bal yemek, zencefil, zerdeçal, ıhlamur, et suyu gibi sıcak sıvılar tüketmek ve bol bol su içmek başta olmak üzere sıvı tüketimini artırmak, tuzlu su ile boğaz gargarası yapmak ve boğaz pastilleri emmek boğazı nemli tutar, tahrişi azaltır ve öksürük dürtüsünü ortadan kaldırarak öksürüğe iyi gelir.
“Artık Buhar Tedavisi Fayda Etmiyor Hatta Daha Da Artırıyor”
Çocuğun astım, alerjik bronşit ya da reaktif hava yolu hastalığına Reflü eklenmiştir.
- Hava yollarının Ventolin, Bricanyl gibi rahatlatıcılara olan yanıtını arttırır.
Bununla birlikte özellikle ses teli ve gırtlak bölgesinin enfeksiyonu (akut larenjit) ya da gribal üst solunum yolu enfeksiyonlarında soğuk buhar makinelerinin içerisine Okaliptus yağı ve mentol içeren Vicks VapoRub Buharlaşan Merhem ya da Cold-Mix damla konulabilir.
Nebulizatör cihazı oksijen vermez.
VENTOLIN nedir ve ne için kullanılır ? VENTOLIN selektif beta2 adrenerjik reseptör agonistleri adı verilen ilaç grubunun bir üyesidir. Etkin madde olarak salbutamol içerir ve akciğerlerdeki hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri