Demirci; böyle, şöyle, öyle, böylesine, şöylesine, öylesine, böylece, şöylece, öylece sözcüklerinin zamir kökenli olduklarını ve bulundukları bağlama göre sıfat veya zarf olabileceklerini dile getirir (Demirci 2014: 55).
Bu temel kelimelerin yanı sıra "şöyle", "öyle", "böyle", "beriki", "öteki", "öbürü", "diğeri" kelimeleri de işaret zamiri olarak kullanılır.
İngilizce'de yaygın olarak kullanılan İşaret zamirler şunlardır: “this,” “that,” “these,” ve “those.”
(Onu sözcüğü insan dışı bir varlık ya da nesne yerine kullanıldığından işaret zamiridir.)
Demirci; böyle, şöyle, öyle, böylesine, şöylesine, öylesine, böylece, şöylece, öylece sözcüklerinin zamir kökenli olduklarını ve bulundukları bağlama göre sıfat veya zarf olabileceklerini dile getirir (Demirci 2014: 55).
İlgili 30 soru bulundu
İlgi zamirleri, Türkçede aitlik eki -ki ile oluşturulan zamirlerdir. Bu nedenle zaman zaman aitlik eki ve ilgi zamiri kavramları eş anlamlı olarak kullanılır. İlgi zamiri belirtili isim tamlamalarında ikinci kısmın (tamlananın) yerine geçer. Senin sunumun benimkinden çok daha güzel oldu.
Şahıs zamirlerinden ben ve sen; yönelme hal eki aldıklarında ses değişimi olur. “Ben” şahıs zamiri “bana”, “sen” şahıs zamiri ise “sana” şeklinde dönüşebilir. “Sen” şahıs zamiri saygı için kullanıldığında “siz” kullanılır ve cümledeki yüklemde çoğul olur.
İşaret zamirleri
Varlıkların yerini gösteren zamirlerdir. Türkçedeki başlıca işaret zamirleri bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi ve öylesi'dir: Şu, benim kardeşim. Orası çok uzak.
İşaret zamirleri, bir nesneyi ya da kişiyi işaret etmekte kullanılır. Bu zamirler sırasıyla “bu, şu, bunlar ve şunlar” (this, that, these ve those) dır. Bu zamirlerden bu ve şu (this & that) yakın olanları; bunlar ve şunlar (these & those) uzakta olanları işaret eder.
- ''bu' ve 'şu' zamirleri kişi yerine kullanılsa bile her zaman işaret zamiri olarak geçer. Örnek: ''Duvarı şu boyadı.'' Genel olarak belli başlı bazı noktalara dikkat etmek sureti ile, işaret zamiri kullanılabilmektedir.
Özçelik; böyle, şöyle, öyle sözcüklerini 3. teklik ve çokluk kişi iyelik ekleri ile kullanıldığında iyelikli belirsizlik zamiri olarak değerlendirir.
Şahıs isimleri haricinde yer almakta olan bütün kavram isimlerin yerini işaret etme durumunda olan dilbilgisi yapısına işaret zamiri denilmektedir.
İşaret sıfatları cümlede her zaman isimlerden önce gelirler. İsimlerin önünde yer alan işaret sıfatları, isimlere sorulan ''hangi'' sorusuna cevap verirler. Aynı zamanda bir cümlede yer alan ” -ki “ ve ” -deki “ ekleri bulunan sözcükler de işaret sıfatı olarak ifade edilebilir.
- Bütün arkadaşlarınız sizi yanlış anladı: Arkadaşlarınız sözcüğüne eklenen ek (-nız) iyelik zamir ekidir. Burada kullanılan ikinci çoğul şahıs iyelik ekidir. - Kalemi ortada gözükmüyor. Bu cümlede kullanılan kalemi sözcüğüne üçüncü tekil şahıs (-ı) iyelik zamiri eklenmiştir.
İşaret zamirleri
Varlıkların yerini gösteren zamirlerdir. Türkçedeki başlıca işaret zamirleri bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi ve öylesi'dir: Şu, benim kardeşim.
- İşaret zamiri isim tamlaması olarak kullanılır. ''Onun ayakkabısı çok güzel.'' - Hem işaret zamiri hem de kişi zamiri olarak ''O'' dikkat edilmelidir. ''O, gerçekten çok yetenekli biri'' ''O, en özel malzemelerden biridir.''
İlgi zamiri; Türkçede aitlik eki olan -ki eki ile oluşturulan ve bu ek vasıtasıyla cümle içinde kullanılan bir sözcüğün yerini tutan zamirler olarak ifade edilmektedir. Cümle içinde kullanılan ilgi zamiri, belirtili isim tamlamalarında tamlanan yerine kullanılır. Örnek: Senin elbisen benimkinden çok daha güzel.
-i hâli (belirtme hâli)
Yüklemin neyi, neleri, kimi, kimleri belirttiğini gösterir. Başka dillerde akuzatif olarak bilinir. Annem bizi eve götürdü. Bulaşıkları yıkadım.
İsmi nitelemesine rağmen, net bir sayı belirtmeyen ön adlara belgisiz sıfat denir. Bazı belgisiz sıfatlarla belgisiz zamirler aynıdır. Cümle içerisinde ikisini ayırt etmek için kelimeden sonra isim soylu bir sözcük gelip gelmediğine bakılmalıdır.
"Bazıları, kimisi, biri, başkaları, birçoğu, birkaçı, çoğu, hepsi, herkes, birazı, şey, hiçbiri, kimse" sözcükleri belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır. Belgisiz zamir ve belgisiz sıfat karıştırılmamalıdır.
Ad. Türkçede bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar gibi kelimeler işaret zamirlerine örnektir.
Şahıs zamirlerinden ben ve sen; yönelme hal eki aldıklarında ses değişimi olur. “Ben” şahıs zamiri “bana”, “sen” şahıs zamiri ise “sana” şeklinde dönüşebilir.
İsimlerin miktarını, şeklini ve genel özelliklerini öğrenmek için doğrudan isme yöneltilen sorulara, soru sıfatı denir. Örneğin ''Kaç kitap'' sorusundaki ''kaç'' kelimesi soru sıfatıdır. Çünkü mevcut kitapların kaç adet olduğunu öğrenmek için sorulmuştur.
Küçültme sıfatları, sadece niteleme sıfatlarına getirilen eklerle oluşturulur. Örneğin Derince (Derin + ce) - Sessizce (Sessiz + ce) Bunun dışında -cik, -ımsı ve -imtirak ekleri kullanılarak oluşturulan birçok küçültme sıfatı da cümle içerisinde isimlerin önüne getirilerek kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri