“Ve insana, kendi gayret ve çabalarının sonuçlarından başka bir şey yoktur!” Öyle ki İnsan için mesai yaptığından / çalıştığından başkası yoktur. Her insan yaptığının karşılığını alacaktır. Suç işleyenler suçlarının cezasını çekecekler.
38.Hiçbir günahkâr, başkasının günah yükünü yüklenmez. 39.İnsan için ancak çalıştığı vardır. 40.Şüphesiz onun çalışması ileride görülecektir. 41.Sonra çalışmasının karşılığı kendisine tastamam verilecektir.
Necm Suresinde Cebrail'in Muhammed'e ayetleri vahiy yoluyla bildirdiğinden Allah'ın affının bol olduğundan, herkesin kendi yaptığından sorumlu tutulacağından, Allah'ın kudretinden, Ad, Semud ve Nuh Peygamber'in kavminin başına gelenlerden Allah'a kulluk edilmesinin gereğinden bahsedilir.
Necm Suresini okuyan kişiler genellikle ruhsal sıkıntılarından da kurtulabilirler. Necm Suresi sayesinde zalim ıslahı sağlanır. Zinadan, içkiden ve haramdan vazgeçilir. Necm Suresinde önceki peygamberlere gönderilen vahiyler ile Resullullah'a getirilen arasındaki ortak noktalara değinilmektedir.
"İnsan için, yalnızca çalışmasının, gayretinin, hâlis niyetlerinin karşılığı vardır" (Necm Suresi, 39. Ayet) Rabbim bizlere, hakkıyla çalışan, alnının teriyle ekmeğini kazanan kullarından eylesin. Sabahınız hayr, gününüz bereketli olsun.
İlgili 31 soru bulundu
Biz çalışan bir kadroyuz'' diye konuştu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Allah çalışana verir. Kim, ter akıtırsa millet onun emeğinin karşılığını verir. Kim çalışırsa Allah ona verir.
İsra Suresi, 67. ayet: Size denizde bir sıkıntı (tehlike) dokunduğu zaman, O'nun dışında taptıklarınız kaybolur-gider; fakat karaya (çıkarıp) sizi kurtarınca (yine) sırt çevirirsiniz. İnsan pek nankördür.
Başka bir deyişle Necm sûresinin ilk 18 âyeti Hz. Peygamber'in yaşamış olduğu mi'rac olayının tasviri olarak değerlendirilmektedir. Ancak Necm sûresinin Mekke döneminin ilk yıllarında indiği, mi'rac hâdisesinin ise hicrete yakın bir zamanda meydana geldiği de kaynaklarda zikredil- mektedir.
Keza, başörtüsü olmadan da Necm suresi okunabilir; ancak Kur'an'a saygıdan dolayı başörtülü olunması tavsiye edilmektedir. Necm Suresi Adetliyken Okunur Mu? Necm suresinin adetliyken Kur'an-ı Kerim'den ya da ezberden okunması caiz olmamaktadır.
genellikle “vahiy” anlamı verdikleri en-Necm suresi ilk ayetinde geçen “necm” kelimesine meallerin neredeyse hepsinin “yıldız” anlamı verildiği görülmektedir. Bk.
Herhangi bir bela ve musibetin ortadan kalkması için okunur. Hakkın alınması için bu surenin bu ayetinin okunması söylenir. Helal olan murada ermek için okunmalıdır. İşsizlik ve rızık sıkıntısından kurtulmak ve bu sıkıntıları çekmemek için okunmalıdır.
Göklerde ve yerde ne varsa Allah'ındır. Sonunda O, kötülük yapanlara işlediklerinin cezasını verecek; iyilik yapanları, ufak tefek kusurlar hariç, büyük günahlardan ve çirkin işlerden kaçınanları ise daha güzeliyle ödüllendirecektir. Şüphesiz rabbinin bağışlaması çok geniştir.
- Necm suresi 58. ayeti 1153 defa okuyun. Bundan sonra her gün en az (313) defa okumaya devam edin. Okumadan önce kendin, elbiselerin ve mekanın temiz olmalı.
Necm suresinde şu şekilde geçer,"şira'nın da Rabbi Allah'tır". Şira yıldızı esasen bir çift yıldızdır. Güneyde olan şira-yı Yemanniye, kuzeyde olan ise şira-yı Şamanniye olarak adlandırılmaktadır.
Dikkatleri çeken şi'râ da bunlardan farklı olmayıp, “Şi'rânın rabbi de yalnız O'dur” (en-Necm 53/49). Bu âyetin geçtiği Necm sûresinin başında, “Andolsun o yıldıza battığında” buyurularak yıldızın batmasına vurgu yapılmış, En'âm sûresinde (6/76) Hz.
O, hevadan (kendi istek, düşünce ve tutkularına göre) konuşmaz. O hevadan (kendi nefsinden) söylemiyor.
Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur. Hz.
Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamalara göre adetli ve regl dönemlerinde kadınların kabir ziyareti yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Nitekim bu konuda herhangi bir hadis veya ayet bulunmamaktadır. Bu sebeple kadınlar adet dönemlerinde kabir ziyaretlerini gerçekleştirebilirler.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz.
13,14,15. Yemin olsun ki bir başka inişinde onu, [cennetü'l-me'vâ] (durmaya değer bahçe)nin yanındaki [sidretü'l-müntehâ] (uzaktaki sedir ağacı)'nın yanında bir kez daha görmüştü. 1 Cennet'ül-Me'va; Barınılacak, oturulacak yer, içinde kalınacak cennet demektir.
Peygamber'le Cebrail arasındaki vahiy olayını ve Cebrail'in Hz. Peygamber'e yakınlığını ifade için Arapların bu çok eski geleneğini temsilen kullanıyor. Nitekim (ikisi arasında uzaklık) iki yay kadar (oldu) veya daha da yakınlaştı. Öyle ki, aralarındaki mesafe iki yay kadar, hattâ daha da yakın olmuştu.
Kur'an'da bir yerde sidretü'l-müntehâ (en-Necm 53/14), bir yerde yalnız sidre (en-Necm 53/16) şeklinde geçer. Sidr iki âyette de (Sebe' 34/16; el-Vâkıa 56/28) “ağaç” mânasına gelmektedir.
- Değer bilmez. Nankör İnsan Kime Denir? Nankör insan kendisine yapılan iyiliklerin kadrini, kıymetini ve değerini bilmeyen insanlara verilen bir ifadedir. Bu bağlamda nankör insan yapılan iyiliklerden anlamayan bir insandır.
Yazık insan oğluna, onu kâfir kılan ne? Kahrolası (inkârcı) insan, ne kadar da nankördür. Koyu kâfir olan mahv olsun. Canı çıksın o insanın, o ne nankördür!
Kendini düşünme, kendi çıkarları peşinde koşma, başkasını düşünmeme gibi bencil davranışların yanında üzerine düşeni yapmama, sorumluluk edinmeme, tembellik göstererek başkalarının sırtından geçinme derdine düşmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri