Gün içerisinde çeşidi farketmeksizin en az 5 adet zeytin tüketmekte fayda var. Her gün 5 adet zeytin yiyen birinin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski çok daha azdır. Yalnızca kahvaltılarda değil ayni zamanda diğer öğün yemeklerinde ve salatalarda da, ara öğün olarak da zeytin tüketilebilir.
Canan Karatay'ı hatırlatarak, "Canan Karatay hocam gibi belki zeytinyağını bir dikişte içemem ama ben de günde 70 tane zeytin yiyorum" dedi.
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.
Bazı doktorlara göre daha az tüketilmesi gereken bu besin bazı doktorlara göre de çok daha fazla tüketilmelidir. Çoğu doktorun görüşleri günde 7 adet zeytin tüketmek gerektiğindedir. Ancak Canan Karatay'a göre günde 40-45 tane zeytin tüketilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Sorumluluklarınızın arttığı ve dolayısıyla da çok yorulduğunuz bir dönemdeyseniz, bu psikolojik olarak sizi zeytin yemeye itiyor olabilir. Bu durumdan kurtulmanız için zamanınızı iyi programlamanız, günün hangi saatini hangi işe ayırdığınızı iyi belirlemeniz gerek.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Sofraların vazgeçilmezi olan zeytinin, tam bir antioksidan kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Cildin güneş ışınları ve hava kirliliği gibi olumsuz etmenlerden arınmasını sağlayan zeytin, cildin nemini artırarak, kırışıklık görünümünün ve solgunluğunun azalmasına da yardımcı oluyor.
Zeytindeki E vitamini ve tekli doymamış yağ asitlerinin sık tüketimi, serbest radikallerin nötralize edilmesini sağlayarak kolon kanseri riskini azaltmada önemli bir rol oynar. Zeytinyağı, mide asidini azaltarak ülser ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarının gelişmesini önlemede yardımcı olabilmektedir.
5 zeytin kaç kalori diye merak ettiğinizde 1 porsiyona denk geldiğini ve 41 kcal olduğunu, 1 adet orta boy zeytinin 8 kcal olduğunu ifade edebiliriz.
Bağırsak sorunlarına kısa sürede çözüm olan zeytin çekirdeği midede, mide asidi sayesinde çabuk şekilde eritilebilmektedir. Enzimler ve mide asitleri, zeytin çekirdeğinin selülozik yapısının tamamını eritebilir.
Zeytin içerisinde yer alan kalori sayesinde bu duruma yardımcı olmak mümkündür. Ancak buna rağmen gece yeşil veya siyah zeytin tüketmek, kilo alımına neden olabilir. Zeytinin içeriğinde yer alan düşük kalori, normalde kilo alımına neden olmazken, gece tüketilmesi durumunda kilo alımına neden olabilir.
- Sindirim sisteminin hızlandırılması da zeytin çekirdeğinin faydaları arasındadır. Özellikle sindirim sisteminde bulunan ağız, boğaz, yemek borusu, mide ve bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekler. - Uzmanlar zeytin çekirdeğini yutan kişilerde basur gibi makat hastalıklarının riskinin azaldığını vurguluyor.
Siyah zeytin; yağ asitleri ve besleyici, hidratlı ve koruyucu antioksidan bakımından zengindir. Bunların başında ise E vitamini gelmektedir. Topikal olarak uygulanmış olsun ya da emilir E vitamininin cildi ultraviyole radyasyona karşı koruduğu ve bu nedenle cilt kanserine ve erken yaşlanmaya karşı korunduğu gösterildi.
Zeytin beyin sağlığına doğrudan etki etmekte ve beyin sağlığına olumlu etkisi vardır. Beyin içerisinde yer alan dokuların daha iyi çalışmasını sağlayan zeytin hafızayı da güçlendirmektedir. Unutkanlık gibi şikayetlerin önüne geçmektedir.
Yeşil zeytindeki yağ oranı siyah zeytindekinin neredeyse yarısı kadardır. Yeşil zeytin, yağ oranının azlığı ile siyah zeytine göre daha düşük kalorilidir. Yeşil zeytin de A vitamini daha fazladır ve yeşil zeytinden üretilen zeytinyağları çok daha kalitelidir.
Zeytin sahip olduğu zengin vitamin ve mineraller sayesinde vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini günün ilk öğünü olan kahvaltıda karşılamaya başlar. Bununla birlikte vücudun ihtiyacı olan yağı en sağlıklı haliyle sağlar. Zeytin, diyetteyken ölçülü tüketildiğinde kilo almanın aksine kilo vermeyi hızlandırır.
Zeytinin içeriğinde birçok vitamin bulunduğunu kaydeden Enç, şöyle konuştu: “Başta E vitamini, A, D ve K vitamini açısından zengin bir besindir. Aynı zamanda kalsiyum kaybını da engellemektedir. Çocukların beyin gelişiminde etkili olan bu hücreleri yeniler, besin doku ve organların yaşlanmasını geciktirir.
Günde 5-6 tane zeytin çekirdeği yutmak, vücuttaki kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor. Kanserojen hücre oluşumu riskini azaltarak vücudunuzun dirençli hale gelmesini sağlıyor. Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor.
Siyah zeytin, saç için oldukça faydalı besinler arasında gösterilmektedir. Siyah zeytin, saçın ihtiyacı olan nemi kazandırır. Kolajen üretimini arttıran siyah zeytin saç derisindeki ölü hücrelerin de yok olmasını sağlayacaktır. Saç tellerini baştan aşağı güçlendiren siyah zeytin kepeklenmeyi ve saç egzamasını da önler.
Kuran-ı Kerim'de Zeytinin Geçtiği Ayetler. O (Allah) ki, Gök'ten su indirdi. Onunla, her şeyin bitkisini bitirdik ve ondan bir yeşillik çıkardık. Biz ondan kümelenmiş taneler; hurma ağacının tomurcuğundan sarkmış salkımlar, birbirine benzeyen-benzemeyen üzümler, zeytinler ve nardan bahçeler çıkarıyoruz.
Özellikle doğal bir ülser ilacı olarak karşımıza çıkmış olan zeytinyağı, pek çok insanın denediği sağlıklı bir yöntem olarak kendini göstermektedir. Yatmadan önce zeytinyağı içmek sindirimi kolaylaştıran yönü ile birlikte sağlık açısından gerçekten çok doğru bir avantaj ve tercihi olmaya devam etmektedir.
Son derece zahmetli olan bu işlem, yeşil zeytinin en doğal biber dolgulu halidir. Biberli Yeşil zeytin alırken içerisinde doğal kapya biberi olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Son zamanlarda bu işin zahmetli olmasından dolayı hazır sağlıksız kırmızı kremalar da zeytinlerin içerisine dolgu yapılmaktadır.
"Halk arasında faydalı olarak bilinen, zeytin çekirdeklerinin yutulması konusu yanlış bilgidir. Zeytin çekirdeğinin yutulması son derece zararlıdır. Zeytin çekirdeği yutulduğunda vücuda hiçbir fayda sağlamayacağı gibi vücudu yorar. Çünkü insanların yuttuğu zeytin çekirdekleri, sofralık zeytinlerin çekirdekleridir.
Dr. Karatay, “Zeytin en sağlıklı meyvedir. Zeytinyağı yağ değil, zeytin meyvesinden alınan en sağlıklı meyve suyudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri