Böreğin iyi kızarması için, üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu 1 yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.
Hem yumuşak olacak hem de çok fazla kabarmayacaktır. Böreğin üzerine yumurta sürdüğünüzde daha güzel kızarır, ama evde yumurtanız yoksa aynı etkiyi elde etmek için biraz yoğurt, bir çorba kaşığı sıvı yağı karıştırarak böreğinizin üzerine sürebilirsiniz.
Böreklik yufka kullanacaksanız sıvı yağ olması yeterlidir. -- Sosta süt kullanmak böreğin kurumadan çıtırlaşmasını sağlayacaktır. Sütünüz yoksa yoğurt da kullanabilirsiniz.
Çıtır çıtır böreklerin püf noktaları
Hazırlarken arasına kat kat tereyağı, soda ya da süt mutlaka sürün.
Eğer fırında bekletirseniz puf puf kabaran börekler zamanla sönecektir. Bu sebeple pişen böreği hemen fırından çıkarın, tezgahın üzerine alın ve orada dinlendirin. Böreği kesip dilimledikten sonra üzeri açık bir şekilde bırakmayın. Hava akımı börekleri kurutabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Böreğin iyi kızarması için, üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu 1 yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.
Tüm malzemeleri de mutlaka oda sıcaklığında kullanın. Dilerseniz süt-soda-sıvı yağ- yoğurt, yoğurt-soda-sıvı yağ yumurta ya da yoğurtla sütü birlikte de kullandığınız soslar hazırlayabilirsiniz. Bu sosun içine dilerseniz sıvı yağ yerine eritilmiş tereyağı da ekleyebilirsiniz.
8 - Dolgun Kıvam İçin : Yoğurtlu Ya da Beşamelli Sos
Beşamel sos tüm malzemenin lezzetinin birbirine daha çok geçmesini sağlayacaktır hem de böreğinize dolgun bir kıvam verecektir. Bir başka alternatifiniz de yoğurt ve yumurtayı birlikte çırpıp, böreğin içine ve üzerine gezdirmek.
- Börekler fırında 180 ile 200 derece arasında pişirilmelidir. Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir. - Eğer fırın sıcaklığı 200 derece şeklinde ayarlanmışsa böreğin pişme süresi 20 ya da 25 dakika arasında olacaktır.
Tepsi böreğini fırında pişirmeden önce kesmek daha sağlıklıdır. Aksi durumda böreğin piştikten sonra kesilmesi özellikle üst bölümündeki yufkaların parçalanmasına ve iç malzemesinin dağılmasına yol açabilir.
4. yufkayı böreğin üzerine serin ve taşan kısımlarını böreğin en altına katlayın. Kalan sostan böreğin üzerine sürün ve dilimleyin.1 şişe sodayı böreğin üzerine her yerini ıslatacak şekilde dökün. 5 dakika kadar sodayı çekmesi için bekleyin.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Sirkeli harcı hazırlarken, bir kap içinde yarım su bardağı kadar sıvı yağ, biraz un ve tuzu iyice karıştırın. Ardından un ile eşit miktarda sirke ekleyip, boza kıvamına gelene kadar çatal yardımıyla çırpın. Sonrasında bu harcı yufkaların arasına sürüp, böreğinizi bu şekilde pişirin.
Dilerseniz süt-soda-sıvı yağ- yoğurt, yoğurt-soda-sıvı yağ yumurta ya da yoğurtla sütü birlikte de kullandığınız soslar hazırlayabilirsiniz. - Bu sosun içine dilerseniz sıvı yağ yerine eritilmiş tereyağı da ekleyebilirsiniz. Ardından güzelce çırpıp yufkalarınızın her katına döküp yayın.
Karbonatın böreğinize kattığı çıtırlık ve lezzet ise kesinlikle mükemmel. Hazır yufkadan ve çarçabuk hazırlanan böylesine güzel hamur işleri hepimiz için kurtarıcı. İçerisine isterseniz siz de peynir koyabilir ya da damak zevkinize göre, patates veya kıymayla şenlendirebilirsiniz.
İyice donduktan sonra çıkarıp istediğiniz sayı da poşetlere koyup geri buzluğa kaldırılır. Pişirmek istenildiği zaman buzluktan çıkarılıp fırın tepsisine dizilir. Üstüne yumurta sarısı sürülüp bekletmeden 180 derece fırına atılır. Üzerleri kızarana kadar pişirilir.
TÜRK DİL KURUMU on Twitter: "Türkçemizde "uzun ö" sesi yoktur; “börek” sözcüğündeki "ö" uzun okunmaz. Yani: “Böööööööööörek” şeklinde değil, “börek” şeklinde okunur." / Twitter.
Aslında amaç iç harcın tabana çok fazla yakın olmaması. Aksi takdirde yufkalar yumuşuyor, börek yeterince pişmiyor ve tadı asla istediğiniz gibi olmuyor. Böreğinizin daha iyi kızarmasını ve pişmesini istiyorsanız tabana iki kat yufka sermeyi unutmayın.
Böreği yerken içinde peynir görmek istiyorsanız kuru peynir tercih edin. Bu kuru beyaz peynir olabileceği gibi ekşimik ya da lor peyniri de olabilir.
Hamur, tahıl ve baklagillerin toz halinden yani unundan oluşturulan, su ve tatlandırıcı maddeler ile yoğurularak hazırlanan elastik besin maddesidir. Basit olarak un ve sudan oluşur ancak kullanılacak yere göre yumurta, süt ya da maya gibi besin maddeleri de eklenebilir.
Nefis bir börek yapmak için hamurunda kullanacağınız malzemeler çokça az aslında. Un, su, tuz, daha yumuşak olmasını sağlamak için yoğurt ya da süt. Bu hamurlarda maya ya da kabartma tozu kullanmanıza gerek yok.
1 şişe (200 mililitre) maden suyu, yarım su bardağı sıvı yağ ve 1 su bardağı süt karıştırılarak, yufkalara sürülecek sos hazır hale getirilir.
Tepsinin üzerine serilmiş yağlı kağıdın üstüne hazırlanan börekler yerleştirilir. Tekrar böreklerin üzerine sıvı yağ ve yumurta sarısı sürülür.
Yufkaları ıslatmak için sos: 2 kaşık yoğurt. 2 yumurta. 1.5 su bardağı süt.
Yapmanız gereken şey tencereye bir miktar su koymak ve suyu kaynatmak. Sudan buhar çıkmaya başladığında tencerenin üstüne bir süzgeç koyun. Bu süzgeç su buharının yukarı çıkmasını sağlayacak ve böreklerin düşmesine engel olacaktır. Süzgeci yerleştirdikten sonra kuru böreklerinizi süzgecin üzerine yerleştirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri