Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Neden arefe günü mezarlığa gidilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Neden arefe günü mezarlığa gidilir?

Arefe günlerinde vatandaşların en sık yerine getirdiği uygulama ise kabir ziyaretidir. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı arefelerinde vatandaşlar öteki dünyaya göçen yakınlarının kabirlerini ziyaret eder, onlara dua eder ve Allah'ın affına sığınırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onedio.com

Arefe günü neden kabir ziyareti yapılır?

AREFE GÜNÜ MEZARLIĞA GİDİLİR Mİ? Mezarlıkların ziyaret edilmesi, bu vesileyle ölümün hatırlanması ve orada yatanlardan ibret alınması dinimizin tavsiye ettiği hususlardandır. Kabirlerin haftada bir gün, özellikle Cuma veya cumartesi günleri, ayrıca arefe ve bayram günleri ziyaret edilmesi iyidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Bayramda mezarlığa neden gidilir?

Rasülullah (s.a.v), "Kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü kabirleri ziyaret, size ahreti hatırlatır” buyurmuştur (İbn Mâce, Cenâiz – 47). Bu bakımdan mezarlıkların ziyaret edilmesi, bu vesileyle ölünün hatırlanması ve orada yatanlardan ibret alınması Dinimizin tavsiye ettiği hususlardandır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: usak.bel.tr

Arefe günü mezarlıkta ne okunur?

AREFE GÜNÜ KABİR ZİYARETİNDE OKUNACAK DUALAR

Kabir ziyareti yapan bir kimse, ayakta, Esselâmü aleyküm, yâ Ehle dâr-il kavm-ilmü'minîn! İnnâ İnşâallahü an karîbin biküm lâhikûn der ise sonrasında ise, Besmele ile onbir İhlâs ve bir Fâtiha okur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: takvim.com.tr

Arefe günü ruhlar serbest mi?

"Evet!" dedi, "Fakat sonradan bu yasağı kaldırdı." Kabir ziyaretinin belli başlı bir zamanı yoktur. Kabirler her zaman ziyaret edilebilir ve oradaki ölmüş ehl-i imana dualar gönderilebilir. Ancak Cuma ve Arefe günleri daha faziletli olduğuna dair rivayetler vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahaber.com.tr

Kabir ziyareti nasıl yapılmalıdır? - atv

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ölüler hangi gün evine gelir?

Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekitap.ktb.gov.tr

Ölen kişi rüyaya gelir mi?

Üstad îzzeddin b. Abdüsselâm, ruhun uyanıklığı hakkında şöyle demiştir: Uyanıklık bir adettir, ki ruh cesedde bulunduğu müddetçe insan uyanık olur. Ruh cesedden ayrıldığı zaman insan uyur, ruh rüyalar görür. Eğer göğe varıp öyle rüya görürse o rüya doğrudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamilimleri.com

Mezarlıktan gelince ne yapılır?

Bunun yanı sıra, mezarlıktan gelince evde lokum dağıtılmaktadır. Gelenlere yemekten başka kahve, çay gibi ikramlar da olmaktadır. Ayrıca, “ölünün gıdası için”, düşüncesiyle mezarlıktan dönünce bir fakire yağ, bulgur, soğan verilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkoloji.cu.edu.tr

Mezar başında nerede durulur?

Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankaramezarbakimi.com

Mezarlığa gidince ne denir?

Ziyaret edenin, ölü için Kur'an-ı kerim okuması, ona dua etmesi gerekir. Bunların ölüye faydası çok olur. Kabristana girince, (Esselamü aleyküm ya Ehle-daril kavmilmüminin! İnna inşaallahü an karibin biküm lahikun) demek sünnettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Mezarlığa giderken abdest almak şart mı?

el Cevab: Kabir ya da kabir hükmünde ki yerleri ziyaretleri dua etmeleri caizdir. Mescidlere girmemelidirler. Ama gereklilik halinde ihtiyacı kadar girip çıkmalarına da cevaz vardır. Kabir ziyaretinde abdestli olmak şartı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Mezarlığa hangi saatlerde gidilmez?

Geçen kandil günü kabir ziyaretine gidecekken bazıları kerahet vakti girdi gidilmez dediler. Böyle bir durum var mı; varsa namaz vaktiyle aynı mı kerahet vakitleri?.. Değerli kardeşimiz, "Kerâhet vakitlerinde kabir ziyareti yapılmaz." diye bir yasak yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Adetli iken mezar ziyareti yapılır mı?

Kadınlar âdet hâlinde iken kabir ziyareti yapılabilir mi? Kadınların özel hâllerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu hâlde iken kabir ziyareti yapmaları, dua etmeleri ve dua niyetiyle ezberden dua âyetlerini okumaları caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Arefe günü mezarlığa gidilir mi?

Kabir ziyareti haftada bir gün ya da özellikle Cuma veya Cumartesi günleri ziyaret edilebilir. Bununla birlikte, arefe ve bayram günleri ziyaret edilmesi tavsiye edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Arefe günü ne yapılır?

Arefe gününde şu ibadetler yapılabilir; duha namazı (kuşluk namazı), tesbih namazı ve şükür namazı kılınabilir. Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen ibadetlerdendir. Peygamber Efendimiz bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.sabah.com.tr

Bayramın ilk günü mezarlığa gidilir mi?

Bayramlardan bir gün önce arife günüdür. Arife günü mezarlığa gidilir. Herkes yakınlarının başında Kur'an ve dualar okur. Köylerde ise bişiler, helvalarla mezarlığa gidilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karabuk.ktb.gov.tr

Mezara neden buğday atılır?

Mezarların üzerine bulgur, buğday dökülmesi, doğadaki hayvanların aç kalmayıp yemeleri içindir. Mezarlara su dökülür ve çam dikilir. Özellikle mezara yiyecek bırakılması uygulaması, ölen kişiye sevabının gitmesi içindir (KK: 1, 2, 3, 4, 5).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Mezarın üzerine su neden dökülür?

Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Kabir hayatı ne kadar sürecek?

Ölüm ile başlayan ve tekrar diriliş gününe dek devam eden hayat kabir hayatı olarak isimlendirilmektedir. Kabir hayatından berzah olarak bahsedilmektedir. Peygamber Efendimizin (SAV) bir hadisinde "Kabir, âhiret duraklarının ilkidir. Bir kimse eğer o duraktan kurtulursa sonraki durakları daha kolay geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Ölülere nasıl selam verilir?

Ziyaretçi mezarlığa varınca yüzünü mezarlara döndürerek Peygamberimizin (asm) dediği gibi şöyle selam verir: "Ey müminler ve Müslümanlar diyarının ahalisi, sizlere selâm olsun. İnşallah, biz de sizlere katılacağız. Allah'tan bize ve size afiyet dilerim." (Müslim, Cenâiz, 104; İbn Mâce, Cenâiz, 36).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kadınlar mezara toprak atar mı?

Bayanların toprağa indirilmesinde yakınlarının indirmesi tavsiye edilir. Definde bulunan kişilerin kabir üzerine üç avuç toprak atarak birinci defada “Sizi bundan (topraktan) yarattık.”, ikincisinde “Sizi tekrar toprağa iade edeceğiz.”, üçüncüsünde de “Sizi bir kez daha topraktan çıkaracağız.” demeleri müstehaptır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ukba.eu

Kabir ziyaretinin sevabı nedir?

Peygamber`in kabrini ziyaret, ruhlara ferahlık sağlar ve yüce duyguların oluşmasına yardım eder. Hz. Peygamber`in ve Allah`ın veli kullarının kabirlerini ziyaret için yolculuğa çıkmak menduptur. Bir hadis-i şerifte; "Kim, beni öldükten sonra ziyaret ederse, sanki hayatımda iken ziyaret etmiş gibi olur" buyurulmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ruh evde dolaşır mı?

Mümin ruhlar nimet içinde oldukları için ve ruhları serbest oldukları için serbest dolaşabilirler. Ancak kâfirlerin ruhları ve günahları fazla olan müminlerin ruhları azabla meşguldurlar. Ölülere Kur'an okunduğu zaman eve gelmeleri mümkün olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Rüyada ölen birini gördükten sonra ne yapılmalı?

Rüyada Ölü Diriyi Gördükten Sonra Onunla Konuşmak

Rüyada ölüyü diri gördükten sonra onunla konuşmak, rüya sahibinin ölmüş olan bir sevdiğine karşı hasret duyması üzerine yorulur. Aynı zamanda onunla dertleşmek istediği ve sorunlarını paylaşmak istediğine yönelik delalet eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Vefat eden kişi dünyadan haberdar olur mu?

Bazı İslâm âlimleri, bu hadislere dayanarak, ölülerin hayatta olanların hâllerinden Allah'ın izin verdiği ölçüde haberdar olabileceklerini ifade etmişlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr
Önceki makale
Sinüs kosinüs hangi ders?
Sonraki makale
Dubai kapı vizesi var mı?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT