İhracat Faturalarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1- Faturanın dili Türkçe veya İngilizce (yanında mutlaka Türkçe faturası ile birlikte) olabilir. 2- Faturalar TL veya yabancı para cinsinden kesilebilir.
Aslında vergi mevzuatında, prensip olarak belgeler Türkçe düzenlenmelidir ve tutarlar TL gösterilmelidir (VUK md.215) derken dövizli fatura düzenlenmesine de izin verilmiştir. Faturada ürün ya da hizmet açıklaması yabancı dilde yazılabilir. Ürün ya da hizmetin bedeli dövizli olarak belirtilebilir.
Vergi mevzuatına göre yurt içi ve yurt dışı şirketlere döviz cinsinden fatura düzenlenmesi mümkündür. Yurt dışı teslimlerinde esas alınan, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kurudur.
Döviz cinsinden fatura düzenlenirken, döviz kuru taraflar arasında serbestçe belirlenebilir. Bu durumda esas alınacak kur taraflar arasında belirlenen döviz kurudur. Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur.
Faturalarda Döviz Kurunun Belirlenmesi
Ancak taraflar arasında belirlenmiş olan bir Türk Lirası karşılığı yoksa Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kuru geçerli sayılır. Faturanın üzerinde yazılmış olan kur dikkate alınarak faturanın tutarı belirlenir ve kayıtlara bu şekilde geçilir.
İlgili 31 soru bulundu
Dolar üzerinden fatura kesilebilir mi? Mevzuata göre yurtiçi ve yurtdışı şirketlere döviz cinsinden fatura kesilebilmektedir. Ülke içerisindeki şirketlere düzenlenen faturalarda Türk Lirası karşılığının gösterilmesi de zorunludur.
Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
Fatura düzenlenmesinde TCMB fatura tanzim tarihindeki döviz alış kuru dikkate alınır (Vergi Usul Kanunu, 1961).
İhracat'ta e-Fatura Nasıl Düzenlenir? İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz. İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır.
“MADDE 8 – (9) Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür.
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, 2022 itibarıyla cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler için, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın E-Arşiv Portal uygulaması kullanılarak fatura kesilmesi zorunlu olur. hesabınız olması gerekir. Hesap için E-Arşiv Portal Elektronik Başvuru ekranından başvuru yapabilirsiniz.
İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) Nedir? İhracat bedellerinin yurda getirildiğini ve İhracat Genelgesinde belirtilen oranda dövizin bankaya satıldığını tesvik eden bir belgedir.
Değişiklikle ise; Türkiye'de yerleşik kişilerin sözleşme bedelini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırması yönünde bir yasak olmamakla birlikte, kararlaştırılan ödemenin yalnızca Türk lirası ile yapılabileceği öngörülmektedir.
Ürün / Mal Satışı Faturaları
İhracat e-Fatura, yurtdışına yapılan satışlardan, ihracat beyannamesiyle gönderilen ürünler için kesilir. İhracat e-Fatura hazırlanıp, Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden Gümrük Ticaret Bakanlığına iletilir. Gümrük Ticaret Bakanlığı otomatik olarak referans numarası içeren belgeyi gönderir.
Faturanın düzenlendiği tarihte Resmi Gazetede yayınlanan döviz alış kuru faturanın düzenlendiği tarihten 1 gün önceki kurlardır. Bir diğer deyişle, TL olarak yapılacak olan ödemede fatura tarihinden 1 gün önceki saat 15:30 kapanış kurları dikkate alınmalıdır.
**İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunlu.
Faturanın alıcı kısmına “1460415308 vergi numaralı T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Fatura tipi ise “ihracat” olarak seçilmelidir.
3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır.
KDV Kanununun 1 ve 6 ncı maddelerine göre, Türkiye'de gerçekleşen mal teslimleri ile Türkiye'de ifa edilen veya yurt dışında ifa edilmekle birlikte Türkiye'de faydalanılan hizmetler KDV'ye tabidir. Bu teslim ve hizmetlerin yabancı firmalara yapılması bu durumu değiştirmez.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
İhracat Genelgesinde yapılan düzenleme ile 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren İBKB ve DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin %25 'inin bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir. ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden İBKB veya DAB'a bağlanan ihracat bedeli dövizler bozdurma zorunluğu kapsamındadır.
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
Hayır, dövizli olarak kesilemez. Zaten kur farkına konu işlemde dövizli bakiye sıfır ve TL bakiye sıfır olmadığından dolayı TL bakiyeyi sıfırlamak için kur farkı faturası kesilir. Kur farkı faturasının döviz tutarı sıfır olmalı ama TL tutarı da bakiyeyi kapatacak kadar olmalıdır.
4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin olarak yapılan sözleşmeler, dövizle ödeme yasağına tabi olmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri