İlk defa 1370 yılında Sarıcalı Mahallesi ve Kuş Doğanlı köylerinin bulunduğu mevkide büyük bir panayır kurulmuş, Çarşamba günü olması nedeni ile bu panayıra Çarşamba Panayırı denilmiştir. Bu pazaryeri sonradan değişmiş ve adı tüm ovaya verilmiş olup, 600 yıldan beri tüm ovanın adı olarak anılmıştır.
Bu idari yapılanma cumhuriyet dönemine kadar sürmüştür 1892' deki Yönetsel bölümünde Canik sancağı, Trabzon vilayetine bağlıydı. Çarşamba ilçesi, Trabzon iline bağlı Canik (Samsun) sancağının ilçesi olarak kurulmuş, Samsun bağımsız il olunca Samsun iline bağlı ilçe olarak yönetilmiştir.
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor. Kara Çarşambalarda bölgede yaşayanlar, kutsal kabul edilen ziyaretgahlara akın ediyor.
İletişim gezegeni Merkür iç huzurun temsilcidir. Germen mitolojisinde baştanrı Votan'ın günü anlamına gelen Wotanstag, İngilizce'ye wednesday (çarşamba) olarak geçmiş. Çarşamba günü, sağlıklı iletişim kurmada ve yeni ufuklar açmada olumlu enerjiler oluşturur. Aynı zamanda yüksek farkındalığı da sembolize eder.
Toprak Çarşambası veya Yılahır Çarşambası da denir. Nevruz öncesindeki son Çarşamba gününde nihayet yer (toprak) uyanır, nefes almaya başlar. İnanca göre toprak artık ekilmeye hazır olduğu için ona tohum serpilebilir.
İlgili 18 soru bulundu
çıkmaz ayın son çarşambası ne demek? (şaka) hiç gerçekleşmeyecek bir zaman. Şaka işin hiçbir zaman yapılmayacağını anlatan bir söz. Manana.
İran da Türk kültürünün etkisiyle Od Çerşembesi törenleri yılın son çarşambasında yapılmaktadır. Bu Çarşamba “Çarşenme Suri” olarak adlandırılır.
Dolayısıyla bu günler, Hûd (as)'a ve O'na iman edenler ve salihler, iyiliğe çalışanlar için, müminler için her zaman rahmet günleri ve hayırlı olmuştur. Bunlar da gösteriyor ki: Çarşamba günü zalimler, kâfirler için azap günüdür, amma müminler için kurtuluş günüdür.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir. Türkçede geçen en eski kullanılışı Codex Cumanicus'taki çahar-şanbe [çaar sanbe] şeklidir. Çarşamba gününe Eski Türkçede "törtünç" (dördüncü) denir.
Çarşamba günü dikiş dikilmez. Çarşamba Anası dikiş dikenlere kötülük yapar. Çamaşır yıkanmaz ve gecesi iş yapılmaz. Gece iş yapılırsa Çarşamba Kadınları gelip kötülük yapar.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cuma namazına hazırlık bağlamında tırnakların cuma günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Ezidilerin her yıl Nisan ayında kutladıkları bayramın ismi Çarşema Sor (Kızıl Çarşamba) Bayramı bu yıl 17 Nisan'a yani bugüne denk geliyor. Bayramın diğer ismi Tausi Melek bayramı. Ezidilerin Meleke Tawisi'nin bugün yeryüzüne indiğine ve böylece evrenin yaratılışının tamamlandığına inanılanılıyor.
Anadolu Selçukluları zamanında Samsun`un Müslüman yerleşim yerleri 1.185 yılında Anadolu Selçuklu hakimiyetine geçmiştir. İlk defa Amisos ismi Selçuklular tarafından Samsun olarak değiştirilerek kullanılmaya başlanılmıştır.
Samsun ve çevresindeki Türk yerleşimlerinin kökeni büyük ölçüde Oğuz boylarına dayanmaktadır.
Amisos şehri Anadolu Selçuklu sultanı II. Kılıçarslan tarafından Selçuklu hakimiyetine alındı. Türkler burada "Müslüman Samsun"u kurdular. Bundan sonra Arap kaynaklarında "Samsun", Batı kaynaklarında ise "Sampson" adına rastlanmaktadır.
Bu yönde ne bir Hadis-i Şerif ne de bir Ayet-i Kerime; hatta fıkhi bir açıklama da bulunmuyor. Sadece bazı İslam alimleri, gece vaktinde banyoya girilmesini edep açısından uygun görmemiştir. Yine de ihtiyaç duyan kişinin gece banyo yapması önünde hiçbir engel yok.
Değerli kardeşimiz, Bazı vakitlerde banyoya girilmesi adab açısından uygun görülmemiştir. Çünkü bu vakitler şeytanların dağılma vaktidir. Ama bu vakitlerde banyo yapmak günah değildir, ihtiyaç olduğunda banyo yapılmalıdır.
Uyumadan önce duş almak en iyi alışkanlıklardan biridir. Kan basıncınızı düzenlemeye yardımcı olur. Geceleri banyo yapmak vücutta uygun kan akışını başlatır.
Konu : Kan vermek ve tırnak kesmek için uygun olmayan günler hk. Ebû Hureyre (r.a) dan rivayet edilen Hadisi Şerifte Rasûlüllâh (Aleyhisselatü Vesselam Hz.) şöyle Buyurmuştur: "Her kim çarşamba ya da cumartesi günü kan aldırır da cesedinde bir alaca (vitiligo) hastalığı görürse kendisinden başkasını tenkit etmesin."
“Allah, toprağı cumartesi günü yarattı. Oradaki dağları pazar günü, ağaçları pazartesi günü, sevilmeyen şeyleri salı günü, nûru çarşamba günü yarattı.
Hadis: «Uğursuzluğa inanmak şirktir, uğursuzluğa inanmak şirktir, uğursuzluğa inanmak şirktir. Bizden (istemeden kalbine uğursuzluk vehmi gelip de içinde bazı şeylere karşı nefret duyandan) başka, hiç kimsede bu olmasın. Fakat Allah onu (uğursuzluk çıkarmayı) tevekkülle giderir.»
Bu ayda bulunan döry Çarşamba Su, Od, Yel, Toprak, Çarşamba si olarak adlandırılmıştır. İlahır çerşenbe'nin kelime anlamı, “yılın son. Çarşambaları”demektir.
Toprak çarşambasında mahallelerde büyük ateşler yakılırken, evlerde de yöresel tatlı ve yemeklerden oluşan sofralar kuruluyor. Ateşten atlamak ve atlarken, "ağırlığım uğurluğum odda kalsın" demek, yüzük falına bakmak, yumurta boyamak, horoz dövüştürmek nevruz gelenekleri arasında bulunuyor.
Bu bayram eski çağlardan beri Türkler tarafından her yıl 21 Martta katlanılıyordu .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri