İki kulakta işitme kaybının seviyesi aynı şekilde olmayabilir. Çift taraflı duymak, günlük hayattaki duyma kalitesini arttırır. Çünkü beynimiz çift taraflı çalışır ve iki kulağımızın işitme seviyesi ve sesleri beynin eşit seviyede anlaması için iki tarafın da eşit şekilde duyması gerekir.
İki cihaz işitme dengesini sağlar. · Konuşmalar her yerde daha rahat anlaşılır. · Ses tınıları daha rahat ayırt edilebilir. · Doğal işitme sistemine devam edilir.
İki kulak seslerin her iki yönden de net şekilde duyulmasını sağlar. Başın zıt taraflarında bulunan iki kulak sayesinde sesleri 180 derece yerine 360 dereceden alabilir ve bu da daha dengeli bir uyarım sağlar. Beynimiz ayrıca binaural olduğunda daha geniş bir ses bilgisini yorumlayabilir.
Bilateral (iki taraflı) işitme kaybına sahipseniz (hafif, orta, orta-ileri ve ileri derecede işitme kayıpları), iki kulağınızda da işitme cihazı kullanmanız önerilir.
Koklear İmplant (Biyonik Kulak) Tanısı
Biyonik kulak ya da Koklear İmplant duyma yetisi hiç olmayan ya da ileri derecede işitme güçlüğü çeken kişilere ses hissi sağlamaya yardımcı olmak için kullanılan bir cihazdır.
İlgili 28 soru bulundu
Sensörinöral işitme kaybı ilaç veya ameliyat ile tedavi edilemez. Bu tip işitme kayıplı kişilerin işitmesi çoğunlukla işitme cihazlarının yardımıyla desteklenir.
55-70 dB arasında ise Orta derecede İşitme Kaybı, Düşük ve orta şiddetteki sesleri duymakta sıkıntılar yaşanır, gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamak çok zordur. Mutlaka işitme cihazı kullanılmalıdır. 70-90 dB arasında ise İleri Derecede İşitme Kaybı, Sadece yüksek şiddetteki sesleri duyar ama anlayamaz.
Genel olarak baktığımızda, işitme cihazlarının ömrü ortalama 5 ila 7 yıl arasında değişebilir. Ancak, bu süre düzenli olarak bakım yaptırılırsa daha uzun olabilir. İşitme cihazlarının ömrünü uzatmak için, cihazı düzenli olarak bakım yaptırın ve cihazı kullanırken özel bir özen gösterin.
Kulak arkası cihazlar daha güçlüdür. Kullanımı daha rahattır ve kolay bozulmazlar. Kulak içi cihazlar küçüktür, temizliği ve bakımı açısından kullanımı zor olabilir.
İşitme cihazını sürekli takmak mı gerekiyor? İşitme Cihazı adaptasyon süreci bittikten sonra tüm gün boyunca kullanılmalıdır. Bu kişinin işitsel yeteneklerini sürekli olarak aynı seviyede tutmak için çok önemlidir.
Ayrıca sol tarafımızda yer alan organlardan gelen uyarılar sağ yarımküreye, sağ taraftaki organlardan gelenler ise sol yarımküreye ulaşırmış. Beynimiz ve duyu organlarımızın sahip olduğu bu özellikler nedeniyle, sağ kulağımızla işittiğimiz konuşma seslerini çok daha iyi algılarmışız.
Ani işitme kaybında iyileşme süresi, hastaların tedavi olma sürelerine bağlı olarak 1 ya da 2 hafta kadardır.
Kulak kanallarının dar ve fazla kıllı olması kulakta oluşan kir miktarını artırabilir. Özellikle kir ve toz, kulaktaki serumen salgısına yapışarak kurur. Bu kuruma süreci sonrası kulak kiri dış kulaktan kulak kepçesine geçer. Toz ve kire aşırı maruz kalan kişilerin kulaklarında kulak kirine daha sık rastlanır.
Daha az yorgunluk: Çift taraflı cihaz kullanımıyla kişiler, daha rahat dinler ve daha az yorulurlar. Her iki kulağın aktif kalması: Çift taraflı cihaz kullanımıyla her iki kulağın da aktif kalması sağlanır. Tek taraflı cihaz kullanımında ise cihaz kullanılmayan kulak zamanla işitme yetisini kaybedebilir.
Duyma kaybı yalnızca bir kulakta meydana gelmişse, işitme cihazı tek kulağa takılabilir.
Cihazı kulağınıza yerleştirmeden önce cihaz bütünlüğünden emin olunmalıdır. Cihaz kulağın arka tarafına yerleştirilmelidir.
İşitme cihazı, kullanıldığı kulakta görülen uğultu ve çınlama gibi istenmeyen seslerin ortadan kaldırılmasını sağlar. Doğru işitme cihazı kullanan hastaların işitme sorunlarının azaldığı görülür. Söz konusu cihazları kullanan kişiler, daha iyi bir işitme duyusuna sahip olarak normal bir hayat sürmeye başlayabilirler.
İşitme cihazı tercih edilirken estetik kaygısıyla hareket edilmemelidir. Cihazın işitmenize sağlayacağı faydalar ön planda tutulmalıdır. Kulak arkası cihazlar daha güçlüdür ve daha rahattır ve kolay bozulmazlar.
İşitme cihazı yatarken kullanılmamalıdır. İşitme Cihazınızı yüksek ısıdan, aşırı nemden, kirden koruyun. Her ne kadar nano teknolojiler sayesinde işitme cihazları suya ve toza dayanıklı üretilseler de rutin maruz kalmalarda hasarlar oluşabileceğini unutmayın.
2024 yılı itibarıyla kulak içi işitme cihazı fiyatları, 24.000 TL ile 47.500 TL arasında değişmektedir. Fiyat, işitme kaybının derecesine ve tipine, kulak kanal yapınıza, estetik tercihlerinize ve teknolojik özelliklerine göre farklılık gösterebilir.
İşitme cihazlarının pil ömrü cihazdan cihaza ve cihazın boyutundan türüne göre değişmektedir. Örneğin; boyut 10'un 3 ile 7 gün kadar pil ömrü vardır. 312 numara ise 3 ile 10 gün kadar dayanırken boyut 13, 6 ile 14 gün kadar dayanabilir. Son olarak boyut 675 ise 9 ile 20 güne kadar pil ömrüne sahiptir.
Bireyin kullanacağı işitme cihazının tipi belirlenirken işitme kaybının derecesi, tipi, rahatsızlık duyduğu ses seviyesi, konuşmayı ayırt etme dereceleri, kişinin bütçesi, psikolojik durumu ve el becerisi gibi çeşitli birçok faktör değerlendirilir. Bu faktörler göz önünde bulundurularak işitme cihazı seçimi yapılır.
Bunun için aranan nitelik ise belirtilen engel oranına sahip olmalarıdır. Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
Bazı İlaçlar: Antibiyotikler ve kemoterapide kullanılan bazı ilaçlar, iç kulakta hasar yaratabilir. Aşırı dozda alınan aspirin, ağrı kesici, diüretik gibi ilaçlar, kulak çınlaması ya da işitme kaybı gibi geçici olarak yaşanan işitme sorunlarına neden olabilir.
İşitme kaybı, bazı durumlarda kısa zaman içinde kendiliğinden iyileşebilen bir sorun iken, birçok vakada ilerleme kaydeder. Özellikle iç kulakta bulunan işitme sinirlerinin hasar görmesi ile oluşan ve sensörinöral işitme kaybı olarak adlandırılan işitme kaybı türü, zaman içinde ilerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri