Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber Muğla İline bağlanan ilçenin ismi 1934 yılında;1913 yılında Şam'dan havalanarak bir süre sonra Teberiye yakınlarında uçağı düşürülerek şehit olan ilk pilotlarımızdan Fethi Bey'in ismi anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir.
Günümüzde Fethiye diye bildiğimiz ve Likya döneminde Telmossoss /Meğri adlarıyla anılan bölge 1286 yılında Menteşe Beyliği'ne katılmasıyla beş kadıya tahsis edilir ve adı beş kadılı yer manasına gelen Beşkaza olarak anılır.
Bu adın, Rumların "uzak diyar" anlamına gelen Makri adlandırmasından türediği düşünülmektedir. Özellikle turizm açısından gelişmiştir. 2022 yılındaki nüfusu 177.702'dir. Muğla'nın en büyük ilçesidir. Eskiden buraya bağlı Seydikemer'in ilçe olduğu 2013'e kadar ilin en fazla yüzölçümüne sahip ilçeydi.
2-) Yaşam standartları
Mesela Fethiye'de hayat pahalı mı sorusu ilk aklınıza gelen sorudur. Hemen cevap vermek gerekirse Fethiye'de hayat tahmin ettiğiniz kadar da pahalı değildir. Diğer turizm bölgelerinden Bodrum yada Marmaris ile kıyaslandığı zaman ise çokta uygun kalmaktadır.
Bu kez yamaç paraşütü, Saklıkent Kanyonu, Ölüdeniz'i, Kayaköy'ü, Kelebekler Vadisi, rafting'i, tekne turlarıyla diğer tatil rotalarına göre pek hareketli olan Fethiye'deyiz! Ege ile Akdeniz'in kesiştiği bu doğa harikası yerde hem huzura erecek hem de belleğinizde olağanüstü manzaralar biriktireceksiniz.
İlgili 45 soru bulundu
İlk olarak, Fethiye'nin lezzetli meyveleri arasında ön planda olan Mangostan meyvesine göz atalım. Bu egzotik meyve, dünyanın en lezzetli ve nadir bulunan meyvelerinden biridir. Fethiye'de yetişen meyvelerde Mangostan'ın kabuğu mor renkte ve içerisindeki beyaz eti tatlı ve sulu bir lezzete sahiptir.
Sarı Ot Kavurması
Ot yemekleriyle meşhur olan Fethiye'nin en meşhur ot yemekleri arasında Sarı Ot Kavurması bulunur. Sarı ot olarak adlandırılan bu otun saplarının sarı renkli olmaması, epey dikkat çeker. Haşlama sırasında suya sarı renk verdiği için bu ot, sarı ot olarak adlandırılır.
Ynt: Marmaris mi Fethiye mi? Fethiye'de marina şehrin içinde ve yerleşim oldukça büyük. Yalancıboğaz, şehre uzak ve Marmaris büyüklük olarak Fethiye ile kıyaslanmamaz.
Muğla'ya bağlı bir ilçe olan Fethiye, Muğla'nın en büyük ilçesidir diyebiliriz. Akdeniz iklimi etkisi görülmekle birlikte yaz mevsimi oldukça sıcak, kış mevsimi ise ılık bir havayla ve yağışlık geçmektedir. Aralık Ocak ve Şubat ayları bölgenin en fazla yağış aldığı zamanlardır.
İlçemizde pamuk,tütün Şeker pancarı anason,susam yer fıstığı ve patates gibi sanayi bitkileri yoğun üretilmektedir. Bu sanayi bitkileri içerisinde en önemli yeri 41.000 dekarla pamuk tarımı tutmaktadır.Pamuk üretimi daha ziyade Eşen çayı kıyı şeridinde yapılmaktadır.
Fethiye çok eski çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezidir. Antik dönemde” Işık Yurdunun insanları” anlamına gelen Likyalılar bu kente sahip olmuş ve Telmessos adıyla anılmıştır. Telmessos (Fethiye) M.Ö.545 (6.
Ġlçede, 13 belde ve 71 köy vardır. Fethiye ekonomisi, büyük ölçüde tarım (özellikle seracılık) ve turizme dayanmaktadır.
Fethiye ismi, Kur'an-ı Kerim'de doğrudan geçmez.
Fethiye, Cumhuriyet döneminde bir ilçe merkezine dönüşür. İlçenin ismi ise 1934 yılında Fethiye olarak değiştirilir.
Ölüdeniz gibi dünyada eşi bulunmayan bir kumsalı bulunan Fethiye, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biridir. Af Kule gibi dalış bakımından çok uygun yerlere sahiptir. Turizme açılmış birçok mağara mevcuttur. Doğal yapısı ile Yamaç paraşütü gibi alternatif sporlar yapılmaktadır.
Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaklaşık 25 yıl sonra ilk kez kar yağdı. Yurt genelinde etkili olan olumsuz hava koşulları, sıcak iklimiyle bilinen Fethiye ve Ölüdeniz beldesinde de etkili oldu.
Fethiye, Dalyan, Köyceğiz'in özellikle kıyı bölgelerinde zemin gevşek. Bu bölgelerde sıvılaşma çok yüksek. Bu nedenle yapı stoğunun zeminle barışık olması gerekir.
İlkbahar (Nisan-Mayıs) ve sonbahar (Ekim-Kasım) ayları Fethiye'yi ziyaret etmek için daha sakin bir dönemdir. Bu dönemlerde hava hala ılımandır. Deniz suları ise yüzülebilir seviyededir. Turist sayısı daha azdır, bu nedenle daha huzurlu tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.
Fethiye. Muğla'ya gitmek için en güzel ilçesini seçmek isteyenler ise Fethiye'yi listelerine ekleyebilir. Fethiye sonsuz maviliğe ve keşfedilecek pek çok güzelliğe sahiptir. Fethiye ilçesinin onlarca güzelliğe sahip olmasının dışında, onu ünlü eden özelliği ise Ölüdeniz'in Fethiye'de bulunmasıdır.
13 ilçe arasında toplam nüfus baz alındığında en büyük üç ilçe sırasıyla Bodrum, Fethiye ve Milas'dır. Bu veriye göre üç ilçesi, Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'den büyüktür. Türkiye'de bu özellikte olan başka bir il yoktur. Toplam nüfusa göre en küçük üç ilçe ise sırasıyla Kavaklıdere, Datça ve Ula'dır.
Muğla turistik bir şehir olduğu için pahalı bir şehir. Yani her türlü hizmetin en kalitelisi Muğla'da verilmektedir. Bu, yüksek kaliteli hizmetlerle hayatı daha pahalı hale getirir. Hayat pahalılığı Türkiye ortalamasından yüksek olmasına rağmen Avrupa'dakinden daha ucuzdur.
Ekmek Makarnası Tatlısı (Fethiye Yöresinden)
Hediyelik eşya tercih ederken el dokuması halı ve kilimler, çuvallar, heybeler, örtüler, şifalı otlar, şaraplar, şekerler gibi bir çok çeşitin yanında buzdolabı magnetleri, anahtarlıklar, çaylar, peştamal, keşan, çay kolonyası, fındık, hasır iskemle ve bal çeşitleri de mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri