Ayın dünya etrafındaki devri, yani bir Kameri Ay (güneş ayı) yaklaşık 29.5 gün sürer. Bunu 12 ile çarparsak bir Kameri Yıl'ın 354 gün olduğunu görürüz. Yılın gün sayısını 12 aya düzenli dağıtırsak, Kameri Takvimde 6 tane 29 günlük, 6 tane 30 günlük ay olması gereği ortaya çıkar.
Dört yılda bir 366 güne çıkan bir yıl 12'ye (oniki ay) bölünemediği için bazı ayların 30 bazılarının ise 31 çekmesine karar verilir. Julyen takviminde Şubat ayı yılın son ayıdır. İngilizce'de ''July'' olarak bilinen Temmuz ayı, Julius Caesar'ın adını taşır ve 31 gün sürer.
Bunun nedeni, Dünya'nın Ay'a uzaklığıyla Ay'ın çapı arasındaki oranın, kabaca Dünya'nın Güneş'e uzaklığıyla Güneş'in çapı arasındaki oranla aynı olmasıdır. Ay için bakarsak, bu oran, aya uzaklık yani 239.000 mil bölü ayın çapı yani 2.200 mil olur.
Ay-Güneş takvimleri Hem Ay'ın hem de Güneş'in hareketleri esas alınarak hazırlanan takvimlerdir. Bu takvimlerde aylar Ay'ın evrelerine göre, yıllar ise Güneş yılına göre belirlenir. Ancak Ay'ın aynı evreye tekrar gelmesi için gereken süre, yani bir kavuşum ayı, yaklaşık olarak 29,5 gündür.
Yılın 12 ayından birisi olan şubat ayı dört yılda bir 29 gün çekiyor. Her 4 yılda bir 365 gün 6 saatten artan saatlerin toplamı 1 gün ediyor. Bu da şubat ayının 4 yılda bir 29 gün çekmesine sebebiyet veriyor. Yılın son iki basamağı 4'e tam bölünüyorsa 29, tam bölünmüyor ise 28 gün çeker.
İlgili 28 soru bulundu
Ne var ki Ağustos (Augustus'un adından) ayının 30, Caesar'ın adını taşıyan Temmuz ayının 31 çekmesini haşmetine yakıştıramayan İmparator Augustus, kendi adıyla anılan ayın da 31 gün sürmesini emreder. Bunun üzerine astronomlar, yılın son ayı olan şubattan bir günü alıp, ağustos ayına ekler.
Bugün 29 Şubat Dünya Nadir Hastalıklar Günü.
M.Ö. 6. yüzyılda İbranilerin Babil Sürgününde, Babil ay isimleri İbrani takvimine uyarlanarak İbraniler Babil ay isimlerini kullanmaya başladı. Irak ve Levant bölgesinde kullanılan Asur takvimi Iyyar, Tammuz, Ab, Elul, Tishri, ve Adar gibi Babil takvimi ayları bu takvimde yaygın bir şekilde kullanılır.
Hicri takvim, önceki uygarlıklarda zodyak takım yıldızları sayısına eşit alınan ay sayısını aynen alır; yani Hicri Takvimde ayların sayısı 12 dir. Bazan Hicri-Kameri takvim diye anılan bu takvim, ayın dünyanın etrafındaki dönüşüne göre tanımlanır.
Yılın 4 ayı olan nisan, haziran, eylül ve kasım 30 gün çeker. Ocak, mart, mayıs, temmuz, ağustos, ekim ve aralık ayları ise 31 gün çekecektir. Şubat ayı ise bunlardan farklı olarak 28 çeker.
Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür. Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay'ın evreleri (safhaları) denir.
Bir yıl içerisinde 365 tam gün vardır. Bir ay içerisinde 28, 29, 30 veya 31 gün vardır. 30 gün süren aylar: Nisan, Haziran, Eylül, Kasım. 31 gün süren aylar: Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim, Aralık.
365 gün, 5 saat, 46 dakika ve 46 saniye olan bir güneş yılı, takvimde 365 gün sürer ve güneş yılına göre her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler de her dört yılda, bir gün eder ve böylelikle 4 yılda bir gün sayısı 366 güne çıkar. Ortaya çıkan bu fazladan bir gün de şubat ayına eklenir.
Şubat ya da küçük ay (halk arasında gücük ay), Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 2. ayı. Artık yıllarda 29, diğer yıllarda 28 çeker. Artık yıllar, 4 ile kalansız bölünebilen yıllardır (400 ile bölünemeyen yüzyıl başları hariç). Örneğin 2008 yılı artık yıl iken 2100 yılı artık yıl değildir.
Yıl veya sene; Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde bir tur yapmasına karşılık gelen, yaklaşık 365 ¼ günlük zaman dilimi. Bir takvim yılı 365 gün, artık yıl ise 366 gündür. Bir takvim yılında 12 ay veya 52 hafta vardır. Miladi takvimde yıl 1 Ocak'ta başlar ve 31 Aralık'ta sona erer.
Pazar kelimesinin kökeni Farsçadaki “bazar” kelimesidir. Çarşı kelimesi ise sabit alım satım yerlerinin bulunduğu yerdir.
Eski Türkçe *ōt-çak sözcüğünden gelen otçak sözcüğünden evrilmiştir. Ay adı olarak kullanımı 1945 yılları dolaylarındadır. Ocak ayının 1945 yılına kadar kullanılmış Türkçedeki eski ismi Arapça kökenli Kânun sözcüğü olmuştur.
Antik Roma'da Mart ayının adı, Roma Savaş Tanrısı "Martius" idi ve bu ayın savaşa başlamak için şanslı bir zaman olduğu kabul edilirdi. Ocak ve şubat ayları, savaşmak için uygun olmadıklarından Roma takviminin ilk ayı Mart idi.
Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor. Bu nedenle Mavi Ay olarak adlandırılıyor. İngilizce'de nadiren meydana gelen şeyleri anlatan "Mavi Ay'da bir" (once in a Blue Moon) deyimi de bu durumdan geliyor.
Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir.
Ayın durakları Kur'ân-ı Kerîm'de de zikredilmiştir: “Güneşi ışıklı ve ayı nurlu kılan, yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için ona konak yerleri düzenleyen O'dur” (Yûnus 10/5); “Ay için de birtakım menziller tayin ettik. Nihayet o, kuru hurma dalı gibi (hilâl) bir hale döner” (Yâsîn 36/39).
1878 - Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında Ayastefanos Antlaşması imzalandı. 1903 - Beşiktaş Jimnastik Kulübü kuruldu. 1918 - Brest-Litovsk Antlaşması imzalandı. 1969 - NASA, Apollo 9 uzay aracını fırlattı.
Dünya Eski Eşyalar Günü, her yıl 2 Mart'ta kutlanır. Bu gün, geçmişe ait eşyalara ve onların değerine odaklanmayı amaçlar.
1 Ocak her yıl "Dünya Kutup Ayısı Dalışı Günü" olarak kutlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri