Yumurtalık kistleri; tüylenmeye, kilo almaya ve kısırlığa neden olabilmektedir.
Yumurtalık kistleri çoğunlukla belirti vermez, verdiğinde ise midede hazımsızlık, hafif karın şişliği, sık tuvalete çıkma gibi her kadının karşılaşabileceği sıkıntılar ortaya çıkar. İleri evrelerde ise karın ağrısı, karında kitle ve şişkinlik gibi belirtilere neden olur.
Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşumu şeklinde gelişen polikistik over, adet düzenliği ile birlikte kendini belli eden, buna ek olarak kilo artışı, vücut genelinde tüylenme, sivilce oluşumu gibi pek çok şikayetin oluşumuna neden olan bir kadın hastalığıdır.
KİLO VE ÇİKOLATA KİSTİ
Bugüne kadar yapılan araştırmalarda çikolata kisti ve kilo problemi arasında doğrudan bir ilişki bulunamamıştır.
Yumurtalık Kisti Gaz Yapar mı? Yumurtalık kistleri, gaz yaparak mide üzerinde şişkinlik oluşturabilmektedir. Bu gibi durumlar sonrasında Mersin kadın hastalıkları uzmanı ile görüşerek hastalığın varlığı hakkında bir muayene yaptırabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Yumurtalık kistlerinin en çok karşılaşılan belirtileri, kasıklarda ve karında ağrı, adet döneminde ve ilişki esnasında ağrı, adet gecikmesi, adet düzensizliği ve gebe kalmakta sıkıntıdır.
Kist vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalı
Hastaların birçoğunda sadece kasık ağrısı şikayeti bulunur. Yumurtalık kistlerine bağlı kasık ağrısı genellikle çok şiddetli değildir. Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir.
Polikistik Over Sendromu bulunan kadınların çoğunda karın bölgesinde yağlanma, kilo vermekte zorlanma, aşırı derecede karbonhidrat tüketimi ve hipoglisemik dönemler (kan şekeri düşmesi) yaşanabilir. Bunların neticesinde sürekli bir kısır döngü ile kilo vermekte zorluklar gözlenir.
Bazı kistler semptom göstermeyebilir. Büyük boyutlu karaciğer kistleri ise karın bölgesinde ağrı veya şişkinlik gibi belirtiler gösterebilir. Erken teşhis, bu kistlerin büyümesini ve potansiyel komplikasyonları önlemek adına oldukça önemlidir.
GÖBEK ÇEVRESİ 88 CM'DEN FAZLAYSA DİKKAT
Araştırmalar Türkiye'de kadınlarda şişmanlığın hızla arttığını gösteriyor. Polikistik over sendromu olan kadınlarda da şişmanlık sıklıkla rastlanan bir sorun. Ancak polikistik over sendromlu kadınlarda kilo alımı erkek tipi kilo alımı olarak gelişiyor.
Yaklaşık olarak PKOS'lu kadınların %70'inde insülin direnci geliştiği görülüyor. Bu durum kandaki insülin seviyesinin artmasına neden oluyor. Artan insülin değerlerinin ise kişilerin kilo almasına veya kilo vermeye karşı direnç göstermesini sağlıyor.
Yumurtalık kistlerinin çoğu zararsızdır. Çoğu kendiliklerinden yok olurlar ya da iki veya üç regl döngüsünden sonra küçülürler. Bazen kistler büyük olabilir ve normal regl döngüsünü bozabilirler. Bu yüzden kızlarda regl gecikebilir ve adet döneminde daha fazla kanama olabilir.
Polikistik over sendromunda tanı kriterlerinden biri ultrasonda yumurtalıkta çok sayıda ufak kistin görülmesidir. Bu kistler bildiğimiz yumurtalık kistleri değildir, düzgün büyüyüp çatlamayan foliküller (yumurtacık) olarak düşünebiliriz. Ultrasonda görülen bu görüntüye polikistik over denmektedir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Kist içeriğinin vajina açıklığına drene olmasıyla iltihaplı akıntı oluşabilir.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Kist, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkarak deride yumru gibi görüntü oluşturur. Yaygın olarak görülen kistlerde çoğu zaman tedaviye ihtiyaç olmasa da takibinin yapılması gerekebilir. Kistler, enfeksiyon, yaralanma, kanal tıkanmasından ya da genetik koşullardan dolayı ortaya çıkabilir.
Yumurtalık kisti genelde iyi huyludur ve kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak kimi durumlarda kötü huylu olmaları, kansere dönüşmeleri öldürücü olabilmektedir. Bununla birlikte nadir görülen yumurta kislerinin patlaması da fark edilmez ve müdahalede bulunulmazsa bu da öldürücü olabilmektedir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Bu nedenle pkos olan kişilerde kısa sürede ideal ağırlığa ulaşmak değil Ağırlığının %10'nu 6 ay içerisinde kaybetmek hedeflenmelidir. 80 kg ağırlığındaki bir kişinin 6 ay içerisinde; 8 kg vermesi bile tedavi edici niteliktedir.
Polikistik Over Sendromu için Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Egzersizin yanı sıra karbonhidrat miktarını sınırlandırmak insülin direncini azaltmaya yardımcı olabilir. Günlük aktivite, düşük şeker alımı ve düşük iltihaplı diyet kilo kaybına yardımcı olur. Kadınlar kilo kaybıyla daha iyi yumurtlama yaşayabilir.
Ancak en sık görülen belirtileri; adet düzensizliği, karında şişkinlik, karın ağrısı, sindirim sistemi bozuklukları, idrar yolu şikayetleridir. Fakat çok fazla büyümeyen yumurtalık kisti ağrı veya karında şişme gibi belirtiler vermez. Karın ağrısı hissediliyorsa bu, kitlenin iltihaplı olabileceğini gösterir.
Yumurtalık Kisti Tanısında Kan Testleri
Yumurtalık kistiniz varlığında bir veya daha fazla kan testi önerilebilir. Kan testleri kistin yapısını belirlemeye yardımcı olabilir. Hamilelik testi – Yumurtalık kisti olan premenopozal kadınlarda genellikle kan veya idrarda gebelik testi yapılır.
Ağrı şikâyetleriniz başladığında mutlaka uzman bir hekime görünmeyi ihmal etmeyin. Ağrı tek taraflı görülmeyebilir. Ağrı çok rahatsız edici olmayabilir. Fakat ihmal edilen durumlarda o bölgede oluşan ağrıları hafife aldığınız durumlarda ilerleyen kist oluşumlarında patlama riski olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri