Kas içine yapılacak enjeksiyon sırasında enjektöre ilaç çekilirken içinde 0, 2 Kalçadan iğne neden yapılır. Kısaca; omuz kasından miktarı düşük tek seferlik uygulamalar tercih edilir. Örneğin aşılar. Sürekli ve miktarı çok olan enjeksiyonlar fazlaca kas kütlesi gerektirir, bu nedenle kalça ya da uyluk seçilir.
Bu çizginin ortasın dikine bir başka çizgi daha çizilir ve bu sayede kalçanın bir tarafı dört kısma ayrılmış olur. İğneyi bu kısımlardan üst ve dıştakine yapmak gereklidir. Bunun sebebi kalçanın diğer taraflarında damarların daha sık olması ve aynı zamanda siyatik sinirinin bu bölgede bulunmasıdır.
Vücutta en uygun yerler, bilek içleri ve kollarda dirseklerin ön yüzündeki toplardamarlardır. Dakikadaki damla sayısının gözlemlenmesi gerekmektedir. Cilt Altı (İntradermal / İD) Enjeksiyon: Yapılacak olan ilaçlar derinin dermis tabakasına uygulanır. Kolların üst ve iç kısımlarına yapılır.
Özellikle zayıf vücut yapılı hastalarda kalçadan yapılan enjeksiyonlarda bir komplikasyon olarak siyatik sinir zedelenmesi olabilir. Yapılacak tedavi zedelenmeyi onarıcı, dolaşımı canlandırıcı, ağrıları azaltıcı nitelikte olmalıdır.
İğnenin Etkisi Ne Zaman Geçer? Yapılan iğnenin etkisi en fazla 4 ya da 5 saat içerisinde geçer.
İlgili 44 soru bulundu
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
- İğne yapılacak olan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyi yapmanız lazımdır. - İğneyi yavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılan bölgeye temiz pamuk bastırın.
kaba ete yapılan enjeksiyon kasın altındaki vücudumuzun en kalın siniri olan “siyatik siniri” etkiler. Hasta bunu enjeksiyon yapıldığı andaki müthiş bir ağrı ve elektrik çarpma hissi, sonrasında da ayağın üzerine basamayacak kadar ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak tarif eder.
İğne doku içindeyken enjektör kıpırdatmadan sabit tutulur. Enjektörü tutan el sabit kalarak, deri ve derialtı tabakalarını gerdiğiniz el serbest kalarak enjektörün pistonu geri çekilerek kan gelip gelmediği kontrol edilir. Eğer kan gelirse iğne geriye çekilir ve enjektör ile ilaç yeniden değiştirilir.
İğneler sinire denk gelir ise hem hastanın canı çok yanacaktır hem de sinirler zarar görecektir. İğnenin vurulduğu yerde sinir bulunuyorsa yani iğne sinire denk gelmiş ise bu bölgede şiddetli bir ağrı ve uyuşma meydana gelecektir.
Dorsogluteal Bölge (Arka Kalça Bölgesi)
Yetişkinlerde ve 3 yaş üzeri çocuklarda kullanılır ve daha çok erişkinlerde tercih edilir.
Diğer bir seçenek olarak da nefes alma egzersizlerini tavsiye eden Chambers, eğer vücudunuz gerginse, iğne olmanın daha fazla acı vereceğini ifade ediyor. Ancak, derin derin nefes alıp verme egzersizlerinin acıyı azaltabileceğini de ekliyor.
Enjektör ucunda renkler mm cinsinden ifade edilir fakat bu uzunluk değildir, iğnenin kalınlığını ifade eder ve her renk için kalınlık standarttır. Örneğin pembe renkte olup 16, 25, 38 ve 40 mm deniliyorsa bu mm birimleri uzunluğu ifade etmektedir ve bu farklı uzunluktaki pembe iğnelerin hepsi aynı kalınlıktadır.
Kuru İğne Tedavisi Acıtır mı? Kuru iğne tedavisinde kullanılan iğneler çok ince iğnelerdir. Açılması hedeflenen tetik noktalara dokunulduğunda genellikle ağrı hissedilir. İğne tedavisi sırasında da kişi bu ağrıyı hisseder.
Sıvı ve elektrolit gereksinimini karşılamak, Teşhise yardımcı olmak amacıyla kullanılır. Ven içine uygulama iğne veya kateterle yapılır. Uzun süreli tedavilerde damar yolunun sürekli açık tutulması gerekmektedir.
İğnelerin başlar başlamaz etkili olabilmesi için tercihen adetin ilk günü en geç ilk yedi gün içinde uygulanması gerekir.
Deri altına hava kabarcığı enjekte etmenizin bir sakıncası olmaz. Lütfen hava kabarcığını çıkarmaya ça- lışmayın.
Cildimizde çarpma, vurma veya iğne uygulamasından sonra oluşan morluklar; kılcal damarların parçalanarak, içindeki alyuvarların deri içine sızması nedeniyle ortaya çıkar. Kılcal damar zedelendiğinde kan pulcuklarından bir pıhtı oluşur, pıhtılaşma faktörleri devreye girer ve zedelenen damar tamir edilir.
İntramüsküler uygulamada yetişkin bireylerde ventrogluteal bölge önerilirken, 3 yaş altı çocuklarda deltoid bölge ve öncelikli olarakta anterolateral bölge olarak da adlandırılan vastus lateralisi kullanımı önerilmektedir.
Farklı bir deyişle belin alt bölgesinde bulunan L4, L5, S1, S2 ve S3 sinir köklerinin birleşmesi ile meydana gelen siyatik sinir, kalçada yer alan ve coxa olarak tanımlanan leğen kemiğinin içindeki delikli bölgeden geçerek bacağın arka bölgesine uzanır.
İki Taraflı (Bilateral) Siyatik: Bilateral siyatik, her iki bacakta birlikte oluşur. Bu tip siyatik nadirdir. Omur veya diskteki dejeneratif değişikliklerden, kauda ekuina sendromu gibi ciddi durumlardan kaynaklanabilir.
İğne yapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasından dikine bir çizgi-baha çizilir. Kalçanın bir tarafı bu suretle dört kısma ayrılmış olur İğneyi bu kısımlardan üst ve dıştakine yapmalıdır.
İlaç uygulanan enjeksiyon bölgesindeki aşırı hassasiyet de bireyin ağrı algılamasını arttırabilir (Mitchell 1998). Fizyolojik olarak bakıldığında kas içi enjeksiyon ağrısı; enjekte edilen ilacın kimyasal yapısından kaynaklanan lokal irritasyon sonucu gelişebilir.
Ampul formunda en yaygın yan etki enjeksiyon bölgesinde ağrı, ya da kızarıklıktır.
Ters Keskin İğne
Ters kesici iğnelerdeki üçgenin tabanı konkav bölgeye, tepesi ise dış konveks bölgeye bakar. Bu şekil, iğneye uygulanacak çekme hareketine karşı dokuyu koruduğu için düz keskin uca göre daha avantajlıdır. Kesici kenarın konumu aşırı travmaya ve/veya yırtılmalara engel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri