Sonradan "Kürt böreği" olarak anılan bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi'dir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Şii Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
Independent Türkçe'ye 29 Mayıs 2019 tarihinde konuşan Cemil İpekçi, böreğin adının 'Kürt böreği' olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Anlattığım tarih yaklaşık 140-150 yıl önce. Yani 1800'lü yılların sonları. Dedem Hasan Efendi'nin börek açtığı dönemlerde, Karaköy taraflarında bekar evleri vardı.
Bazı vatandaşların 'sade' börek, bazılarının 'Kürt' böreği, bazılarının da 'küt' böreği olarak bildiği Bingöl yöresine has börek çeşidi, Edirne'de ilgi görüyor.
Kürt Böreği Tarifinin Püf Noktası
Fırınlanacak yufka katları üzerinde küçük yanıklar oluşmaması için erittiğiniz tereyağı üzerine çıkan kazein denilen süt köpüklerini kullanmamak üzerine bir kenara ayırın.
asıl ismi kültür böreği olup ileride türk ve kürtlerin börek ismi yüzünden tartışacağını ve kültür kaynaşması yaşayacağı müjdeleyen börek.
İlgili 42 soru bulundu
Sonradan "Kürt böreği" olarak anılan bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi'dir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Şii Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
Hem okuduğu kaynaklardan hem de büyüklerinden ismi Kürt Böreği olarak bildiklerini aktaran Karatapan, “Osmanlı döneminden günümüze kadar bu isim böyle bilinmiş ve bu şekilde tescillenmiştir.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars-Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun şekilde yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36-45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
doğrusu küt olan lakin iki telaffuzdada sorun çıkarmamış, denenmiş test edilmiştir. böreğin ismini de böldüler derdirten sorunsaldır. iki farklı cevaba bölünmüş bir sorunsal olduğu için cevabı belli olan börektir.
Kürt böreği diğer birçok börek gibi tuzlu bir gıda değildir. Üzerine serpilen pudra şekeri sebebiyle hem tatlı hem tuzlu bir börektir.
Boşnak böreği veya pita, Boşnak ve Türk mutfaklarında tüketilen bir börek türüdür. Boşnak böreğini Bosna Hersek'in her bölgesinde yemek mümkündür.
Eski kaynaklarda su böreğinin doğum yeri Kırşehir olarak geçse de aslında ülkemizin hemen her yöresinde bilinen ve farklı malzemelerle pişirilen bir börek türü. Su böreğinin tarifine 1844 yılında Mehmet Kamil'in kaleme aldığı 'Aşçıların Sığınağı' adlı kitapta da rastlanıyor.
Farsça būrak بورك "1. hamur ve etle yapılan bir yiyecek, Acem yahnisi veya salma veya buğra aşı, 2. üçgen böreği, sembuse" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça būre veya buġre بوره/بغره "Acem yahnisi" sözcüğünün küçültme halisidir.
Lezzeti 1968'den beri uzayıp giden efsane börek...
Levent Usta geceden hazırlardı malzemelerini. Günün ilk ışıkları ile börekleri satışa hazır şekilde karşılardı müşterilerini. Upuzun kuyruklar oldu tezgahının önünde. İnsanlar erkenden çıkıp, bu tazecik börekleri tatmak için şehrin dört bir yanından gelirlerdi.
En baştan söylemek gerekirse Kürt böreğini yaratan kişi lakabı Rengo olan ve çevresi tarafından Rengo olarak bilinen Bileceli Mehmet Efendi'dir. Bu böreği tanıtan ve yayanlar da Bileceli Kürtlerdir. Bu nedenle böreğin adı Kürt böreğidir.
Uygun bir tepsiyi yağlayıp hazırladığınız hamurları üst üste dizin. Yağınız kaldıysa aralarına yağ sürün. Hepsi bitince en üste de yağ sürüp 180 derece fırında 45 dakika kızarana kadar pişirin.
"Sarmak" ve "burmak" kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur.
Kürtlerin çoğunluğu İslam'dan önce Zerdüştlük dinine mensuptular. Zerdüştlük, MÖ 660-583 yılları arasında yaşamış olan Zerdüşt tarafından yayılmıştır. Medler zamanında bölgesel bir din iken Pers İmparatorluğu döneminde resmî din olmuştur ve resmîyetini Sasaniler'in yıkılmasına kadar korumuştur.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Kökeni. Özellikle, Artvin'in Hopa bölgesi, en az 200 yıldır Laz böreği ile bilinir. Bu özelliğiyle 2019 senesinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılmıştır.
Sigara böreği veya diğer önerilen adıyla kalem böreği, Türk mutfağına özgü bir börek çeşididir.
Kürt böreğini yaratan kişi lakabı Rengo olan Bileceli Mehmet Efendi'dir. Bu böreği tanıtan ve yayanlar da Bileceli Kürtlerdir. Bu nedenle böreğin adı Kürt böreğidir. Bilece, Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı, bir Kürt-Alevi köyüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri